Pogledajte šta nude najskuplje bolnice za porođaj na svijetu

Budući roditelji žele sve najbolje za njihovu bebu i ukoliko to još mogu priuštiti imaju mogućnost da odaberu idealnu uslugu.

Jelena Plivelic
Pogledajte šta nude najskuplje bolnice za porođaj na svijetu
Luksuzni bolnički apartman može da košta čak 4.000 za samo jednu noć

Porođaj nije u svim zemljama besplatan ili jeftin, tj. ne pokriva ga zdravstveno osiguranje. Cijena prosječnog porođaja u SAD-u kreće se od 10.000 do15.000 dolara i to je mnogo veći iznos nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji. Od 1996 – te troškovi porođaja u Americi su se utrostručili i upravo SAD ima jednu od najvećih stopa smrti dojenčadi i majki.

Svi roditelji žele idealne uslove za svoju bebu 

Bolnica Matilda, Hong Kong

Privatne bolnice u Hong Kongu samo sobu naplaćuju između 3200 i 12.900 dolara dnevno. Nude jednokrevetne sobe s balkonima s pogledom na okean, frižidere napunjene sokovima i flaširanom vodom, kablovsku televiziju i WiFi. Doktor zadužen za porođaj bit će vaš lični ginekolog i preduzet će sve potrebno da beba sigurno stigne na svijet. 

Preporučljivo je rezervisati ovakav smještaj što je prije moguće jer je većina hongkonških bolnica potpuno popunjena sedam mjeseci unaprijed. U bolnici Matilda u Hong Kongu morate uplatiti 20.000 dolara akontacije samo da biste rezervirali sobu za osobu  koja ima privatni balkon s pogledom na Južno kinesko more.

Bolnice New Jersey

Porođaj u američkim bolnicama najskuplji je u svijetu. Većina bolnica naplaćuje paušalnu naknadu, bez obzira na zdravstveno stanje majke. Naplaćuje se svaka pojedinačna usluga.

Garden State je najskuplje mjesto u Americi za porođaj. Dok prosječni budući roditelji u SAD-u plaćaju između 9.617 i 15.799 dolara, trudnice u New Jerseyju mogu očekivati da će se taj iznos udvostručiti. To znači 18.372 dolara za prirodni porođaj i 26.743 dolara za carski rez. To je cijena bez eventualnih problema pri porođaju.

Bolnica St. Mary, London

Kate Middleton jednu noć u bolnici St. Mary platila je 15.000 dolara. Vojvotkinja od Cambridgea boravila je u privatnom krilu Lindo, u apartmanu koji ima dvije sobe. To je isti luksuzni bolnički apartman u kojem je princeza Diana rodila princa Williama.

15.000 dolara platila je samo boravak, ne i porođaj i konzultacije. O njoj su brinuli vrhunski engleski liječnici i na raspolaganju je imala zaposlene iz kuhinje.

Bolnica Chelsea & Westminster, London

Kensingtonsko krilo bolnice Chelsea & Westminster u Londonu posebno je dizajnirano za majke koje traže intimnost i ekskluzivnu brigu. Vaginalni porođaj u prosjeku stoji 10.000 dolara, što uključuje jednu noć boravka u jednoj od privatnih soba. Ako majka zahtijeva carski rez, cijena je 13.300 dolara, što takođe uključuje jedno noćenje.

Sve konsultacije naplaćuju se posebno. Takođe se može čak i birati boja zavjesa u sobi za porađanje ili se može čak naručiti i doručak uz šampanjac.

Medicinski centar Rose, Denver

Doktori u Medicinskom centru Rose u Denveru svoje pacijentice prate putem pametnih telefona 24 sata dnevno. Sobe imaju kupatilo, jacuzzi, stolice za ljuljanje, porođajne lopte i slično. Osim toga, majke će nakon porođaja uslužiti i lični kuvar. Samo pregled stoji 3500 dolara a cijene po osobi još uvijek nisu dostupne javnosti.

Bolnica Mount Sinai, New York

Luksuzni apartmani Bolnice Mount Sinai nude zadivljujući pogled na Central Park i Manhattan. Ovu bolnicu odabrale su brojna slavna imena, među njima i Gwyneth Paltrow. Cijena boravka je  4000 dolara po danu.

Porodilje imaju na raspolaganju ćebad od muslin pamuka i masaže za ublažavanje boli i stresa. U kupatilu su italijanske pločice, a poslijepodne se poslužuju čaj i kolačići.

Cedars-Sinai, Los Angeles

U luksuznim apartmanima u Medicinskom centru Cedars-Sinai rađaju holivudske zvijezde. Za 4000 dolara po danu dobijete deluxe paket koji uključuje boravak u trosobnom apartmanu s dva kupatila. Na meniju je puno svježeg voća, mafina i rashlađenih sokova. Osim toga, nude usluge frizera, manikir i pedikir iz kreveta.

Bolnica Lenox Hill, Manhattan

Bolnica Lenox Hill nudi luksuzne apartmane sa zidovima od mahagonije, podove od punog drveta, luksuznu posteljinu, čajnu kuhinju, pa čak i portira, manikir, pedikir, masaže i elegantne frizure, a standardna cijena boravka po danu je 2500 dolara.

Clinique Des Grangettes, Švajcarska

Za prosječnu cijenu porođaja bez komplikacija od 4000 dolara dobija se fenomenalna usluga. Clinique des Grangettes u Ženevi smještena je u parku sa pogledom na zelenilo i cvijeće. To je najpopularnija privatna klinika u cijeloj Švajcarskoj. Među brojnim uslugama koje nude, imaju kuvara sa Michelinovom zvjezdicom koji nudi poslugu u privatnu sobu 24 časa.

Bolnica Princa od Walesa, Sydney

Bolnica Princa od Walesa u Sydneyju otvorila je luksuznu porođajnu jedinicu u hotelu sa pet zvjezdica Crowne Plaza Coogee Beach. Majkama se nudi vožnja limuzinom do bolnice i iz nje. Smještene su u privatnim apartmanima s pogledom na okean, a o njima se brinu vrhunski doktori. Smještaj stoji 1000 dolara po danu, a porođaj može dosegnuti čak i do 10.000 dolara ukoliko je potreban carski rez.

Izvor:index.hr