Vođstvo sa svrhom: 3 ključne granice za uspjeh

Svijetu su potrebni strastveni i posvećeni lideri. Međutim, vaša efikasnost će opasti osim ako ne postavite jasne profesionalne granice. I dok neka ograničenja moraju biti specifična za vaše jedinstvene vrijednosti i okolnosti, druge granice su od vitalnog značaja za sve lidere sa misijom.

Jelena Plivelic
Vođstvo sa svrhom: 3 ključne granice za uspjeh

Kao lider vođen svrhom, izloženi ste riziku zbog svojih emocionalnih veza sa poslom, vašim razmišljanjem o finansijama i željom da ispunite sve potrebe svih zainteresovanih strana.

Namjernim razmišljanjem o tome kako ćete se nositi s rizicima u ovim oblastima i postavljanjem svojih granica u skladu s tim, osiguraćete dugu i produktivnu karijeru u kojoj će vaš rad ostati značajan i vaš uticaj veliki.

Emocionalne granice.

Suočavanje sa emocionalno izazovnim situacijama uobičajeno je za lidere vođene svrhom, posebno kada njihova misija uključuje pomoć drugima ili rješavanje osjetljivih pitanja.

Emocionalne granice djeluju kao zaštitne barijere koje vam pomažu da upravljate uticajem svog rada bez da budete preopterećeni intenzitetom svoje misije.

Kako uspostaviti emocionalne granice?

Da biste stvorili efikasne emocionalne granice, počnite tako što ćete prepoznati svoje okidače i aspekte vašeg rada koji će vjerovatno uticati na vas emocionalno.

Jednom kada identifikujete svoje emocionalne okidače, ograničite svoju izloženost njima. Možete delegirati određene zadatke članovima tima koji bi mogli biti manje pogođeni. Svakako, možete ograničiti čitanje ili gledanje uznemirujućih vijesti u vezi sa vašim poslom.

Dajte prioritet praksama brige o sebi kako biste obradili emocije i smanjili stres. Napravite bezbijedne prostore da otvoreno razgovarate o svojim osjećanjima i iskustvima sa drugima koji vas mogu podržati.

Finansijske granice.

Vođe vođene svrhom ponekad se osećaju prinuđenim da žrtvuju svoje finansijsko blagostanje za svoje ciljeve.

Iako je malo vjerovatno da će jurnjava za novcem biti vaš omiljeni pristup vašoj karijeri, ne morate u potpunosti da ignorišete svoje finansije da biste efikasno izvršili svoju misiju.

Kako uspostaviti finansijske granice?

Svi prave kompromise dok putuju putem karijere. Međutim, razmislite o uspostavljanju namjerne finansijske granice kada birate način na koji ćete napraviti kompromis.

Dok kreirate svoju finansijsku granicu, razmislite o traženju smjernica od finansijskih savjetnika ili stručnjaka koji mogu da pruže personalizovane savjete prilagođene vašim ciljevima i okolnostima. Oni vam mogu pomoći da odredite strategije pomoću koraka koji se mogu preduzeti.

Granice sa zainteresovanim stranama.

Lideri vođeni svrhom često rade sa različitim zainteresovanim stranama, uključujući zaposlene, kupce, donatore, volontere i partnere. Izazov je u tome kako produktivno raditi sa različitim grupama.

Naravno, željni ste da uspostavite jake odnose sa svojim višestrukim zainteresovanim stranama. Potrebna vam je njihova podrška, doprinos i druga pomoć da biste uspješno ostvarili svoju svrhu i ostvarili svoju misiju.

Međutim, različite zainteresovane strane iznose različita gledišta i potrebe koje se možda ne podudaraju. Stoga, da biste pažljivo upravljali ovim potencijalno teškim odnosima, potrebne su vam jasne granice u obliku očekivanja.

Jasne granice u vezi sa onim što vaši akteri mogu da očekuju od vas i vaše organizacije biće vam od pomoći u uspostavljanju kredibiliteta i povjerenja. A povjerenje je ključ za održavanje zdravih odnosa sa njima.

Kako uspostaviti granice sa zainteresovanim stranama?

Vaša lista zainteresovanih strana je najverovatnije obimna. A zbog vaše posvećenosti svojoj svrsi i želje da privučete zainteresovane strane, možda ćete biti podložni iluziji da možete zadovoljiti sve potrebe zainteresovanih strana.

Vaš prvi korak u stvaranju granica je identifikovanje i određivanje prioriteta zainteresovanih strana. Iako možda vjerujete da su sve zainteresovane strane neophodne, neke su nesumnjivo kritičnije za vašu svrhu i misiju od drugih.

Nakon što odaberete svoje najkritičnije zainteresovane strane, vaš sledeći korak je razumijevanje njihovih potreba.

Najizazovniji dio je prenošenje razumnih očekivanja o tome šta vi i vaša organizacija možete postići u okviru svojih kapaciteta i resursa.

Transparentnost je ključ. Jasno opišite svoje obaveze prema njima i objasnite logiku iza njih. Kada postavite granice zainteresovanih strana, budite čvrsti i dosljedni u njihovom pridržavanju.

Izvor