Da li vaša strategija ima kičmu?

Da bi razjasnili svoju strategiju i komunikaciju oko strategije, rukovodioci bi trebalo da kreiraju jednostavan dokument koji se zove strateška kičma. Trebalo bi da počnu tako što zamišljaju, svoju kompaniju za oko pet godina kao uspješnu budućnost.

Jelena Plivelic
Da li vaša strategija ima kičmu?

Kako bi izgledao taj uspjeh? Zatim, na osnovu ove zamišljene budućnosti, mogu da popune šest elemenata svoje strategije: planirane izvore prihoda, ključne operativne pretpostavke, ključne ciljeve, implikacije na prihode tih ciljeva i pretpostavki, potrebne investicije i dodatne potrebe infrastrukture. Stratešku kičmu nikada ne treba posmatrati kao završeno djelo, već kao živi dokument koji se mijenja kako se uslovi mijenjaju.

Kao što vaša sopstvena kičma služi da poveže mnogo različitih dijelova vašeg tijela kako bi stvorila sposobnost za kretanje, kičma strategije pokazuje ključnim akterima tačno kako se svi dijelovi uklapaju.

Prije nego što počnete da gradite svoju strategiju, morate biti jasni u pogledu ciljeva, obima i ključnih prednosti, za, recimo, vremenski okvir od pet do šest godina.

Koja iskustva bi kupci imali za koja bi bili spremni da plate? Sa kojim partnerima iz ekosistema ćete sarađivati? Kakvo će okruženje biti za vaše zaposlene? Ako ste u organizaciji vođenoj misijom, kakav ćete uticaj imati i na koga? Pobrinite se da spomenete ključne odluke i izbore za raspodjelu resursa koje ste napravili na putu do budućeg uspjeha.

Kroz ovaj proces, ono što ćete otkriti je da ćete, namjerno ili ne, donositi odluke o tome šta je dovelo do tog uspjeha i šta bi moglo da ga odvuče. Zatim, vraćajući se na današnji dan, možete početi da popunjavate svoj strateški dokument.

Kreiranje kičme strategije

Strateški kičmeni dokument se sastoji od šest elemenata, i to:

Izvori prihoda: Na kraju krajeva, ako ne znate odakle će doći vaši kritični resursi, pred vama je dug put do stvaranja trajne strategije. Osnovno pitanje ovdje je ko će vam obezbijediti sredstva? Preko kojih vozila? Iz kojih razloga? Koristeći koji poslovni model? Ovo će strukturirati ostatak dokumenta, tako da je od ključne važnosti da budete veoma jasni u vezi sa ovim.

Ključne pretpostavke: Po definiciji, strategija koja pomijera vašu organizaciju u budućnost je priprema za svijet koji još ne postoji. U ovom dijelu kičme, izložićete najvažnije pretpostavke koje pravite u vezi sa vašim izvorima prihoda. Velika tendencija kojoj ćete morati da se oduprete je da se branite ako ste osporavani zbog svojih pretpostavki - nemojte upasti u zamku pokušavajući da budete u pravu kada je ono što treba da radite učenje.

Ključni ciljevi prema vašem vremenskom horizontu: Navedite metrike koje vaša zainteresovana strana može da koristi da odredi da li napredujete ka svojim ključnim ciljevima, u nekom budućem trenutku – recimo, za pet godina. Opet, ove metrike ćete koristiti iz svojih izvora prihoda. Pokazatelji će možda morati da se mIJenjaju tokom vremena dok svoje pretpostavke pretvarate u znanje, ali je korisno da ih izložite u pisanoj formi.

Implikacije na prihod prema vašem vremenskom horizontu: Nakon što ste identifikovali izvore prihoda, ključne pretpostavke i ciljeve, sada želite da artikulišete šta sve ovo znači u smislu prihoda koji će strategija stvoriti kada dostignete željeni vremenski horizont. Ovo je disciplina koja je veoma povezana sa planiranjem zasnovanim na otkrićima u kome predlažemo da definišete uspjeh prije nego što uopšte počnete da radite na planu u neizvjesnim uslovima.

Neophodne prateće investicije: Ovaj sledeći korak traži od vas da artikulišete investicije koje su specifične za stvaranje kompletne ponude za svakog dobavljača prihoda. Ako treba da investirate u tehnologiju, kupite fizičku imovinu, dovedete određeni broj zaposlenih, šta god, ovdje je mjesto. Ono što želite da vaša zainteresovana strana razumije jeste veza između budućih potencijalnih prihoda i investicija koje su napravljene danas.

Dodatne infrastrukturne potrebe: Osim investicija za podršku svakom izvoru prihoda, ponekad morate preuzeti osnovne obaveze da stvari budu ažurne. Ovo može biti ulaganje u penzionisanje starih sistema, dovođenje fizičke infrastrukture u moderno doba, ažuriranje stare opreme itd. Ovdje je razlika između stvari u koje morate da investirate da biste uopšte radili i stvari koje su specifične za određeni dio vaše strategije.

Izvor