Kako razviti sopstveni biznis i doživjeti uspjeh vrijedan priče

Ulazak u preduzetništvo danas je lakše nego ikad, a tržište je postalo globalno. Ipak, očekivanja kupaca i konkurencija nikada nisu bili zahtjevniji. Međutim, postoji samo nekolicina onih koji imaju pravi mentalni sklop potreban za opstanak u izazovnim poslovnim vremenima.

Jelena Plivelic
Kako razviti sopstveni biznis i doživjeti uspjeh vrijedan priče

U eri globalnih komunikacija, korisnici dijele svoja iskustva i utiske o proizvodima i uslugama širom svijeta, što može biti blagoslov ili prokletstvo za vašu reputaciju i biznis čim ga pokrenete.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko ključnih tačaka i preporuka za pokretanje i razvoj novog posla.

Očekujte neuspjehe i učite iz njih.

Preduzetnici i novi vlasnici preduzeća često su optimisti koji vjeruju da neuspjeh nije opcija. Međutim, morate biti realni u vezi sa rizicima koje preuzimate. Postavite svoje inicijative tako da se suočite sa samo dva ishoda - ili ćete uspjeti ili ćete naučiti nešto vrijedno.

Nova poslovna iskustva su često kontradiktorna.

Morate prihvatiti paradoks da ne postoji univerzalna formula za uspjeh u poslu, već samo trenutni uspjeh. Otvoreno prihvatite činjenicu da ono što funkcioniše u jednom trenutku ne mora da funkcioniše u drugom.

Opstanak zahtijeva rizik, ali i dugoročno bogatstvo.

Spremnost na preuzimanje rizika ključna je prednost za sve one koji ulaze u preduzetništvo. Međutim, konstantno rizikovanje bez planiranja dugoročne finansijske stabilnosti može dovesti do gubitka prihoda. Imati pouzdanog savjetnika za finansijske aspekte je od ključnog značaja kako biste održali ravnotežu između ličnih i poslovnih finansija. Važno je napomenuti da ne treba miješati te dvije sfere, jer vlasnici preduzeća koji zanemaruju svoju finansijsku sigurnost ili žrtvuju svoj lični život često se suočavaju sa dugoročnim problemima.

Čuvajte se obmana.

Svaki vlasnik preduzeća treba da razvije set vrijednosti koji će ga voditi i pomoći mu da zadrži emotivnu ravnotežu. Ove vrijednosti treba potvrditi kod kupaca i koristiti kao smjernice za donošenje strateških odluka. Fokusiranje na veće ciljeve, kao što je davanje zajednici ili rješavanje važnih društvenih problema, često daje bolje rezultate.

Vježbajte svoju potragu za istinskim odnosima.

Mnogi vlasnici preduzeća fokusiraju se na "pobjeda-gubitak" aktivnosti, kao što su pregovori o cijenama ili eliminacija konkurencije. Umjesto toga, preporučuje se da se posvetite stvaranju win-win situacija u kojima i vi i vaši partneri ili kupci ostvaruju korist. Iako to može zahtijevati više vremena i truda, dugoročno će se isplatiti u vidu boljih odnosa, budućih poslova i bolje lične reputacije.

Pravo bogatstvo je sposobnost davanja i primanja.

Dugoročno bogatstvo nije samo povezano s novcem, već se odnosi na odnose koje gradite i vještine koje steknete tokom vremena. To vam omogućava da pomognete drugima, ostavite pozitivan trag i doživite zadovoljstvo koje novac ne može pružiti. Pokazivanje poniznosti i traženje savjeta od drugih može biti prvi korak ka izgradnji takvog bogatstva.

Ako se ove strategije čine u skladu sa vašim sopstvenim načinom razmišljanja, nastavite da slijedite svoj san o pokretanju i razvoju sopstvenog posla. Ako ne, sada je možda vrijeme da napravite korak unazad i procijenite druge alternative. Život je prekratak da bismo se svakog dana budili zbunjeni i pod stresom zbog haotičnog poslovnog svijeta.

Izvor