3 načina da postavite temelj za rast vašeg malog preduzeća

Za mnoge vlasnike malih preduzeća, postizanje rasta može biti pravi izazov. Naravno, želite da vaše preduzeće raste, ali ukoliko nemate dobar plan i upravljanje, stvari mogu izmaći kontroli. Ipak, postoje trenuci kada bi vaši planovi za rast mogli dobiti dodatni vjetar u leđa. Da biste pripremili svoju organizaciju za rast, evo tri metode koje možete primijeniti.

Jelena Plivelic
3 načina da postavite temelj za rast vašeg malog preduzeća

Delegiranje kao lider.

Vi ste osnovali svoju kompaniju na osnovu svojih ideja. Zbog toga nije neuobičajeno osjećati potrebu da nadgledate svaki aspekt poslovanja. U ranim fazama malog preduzeća, uloge članova tima mogu biti manje definisane.

Ovakva "vertikalna" struktura može usporiti rast vaše kompanije kada poslovi počnu rasti. Ako zaposleni osjećaju da im je potrebno vaše odobrenje za svaku odluku, inicijative će stagnirati. Takođe, članovi tima neće se osjećati osnaženo da preuzmu odgovornost ili iskoriste svoje vještine i ekspertizu.

Nedostatak jasnoće u ulogama takođe može ometati vaš tim. Zaposleni će biti zbunjeni oko toga šta tačno spada u njihove odgovornosti. Ovakva konfuzija može demotivisati i dovesti do frustracija.

Revizija procesa.

Često ne uspijevaju ljudi, već procesi koje treba slijediti. Poslovni rast može biti zaustavljen zbog proceduralnih i resursnih neefikasnosti. Ove neefikasnosti mogu proizaći iz suviše komplikovanih procedura ili nedostatka istih.

Ispitajte resurse i tokove rada koje vaš tim koristi u različitim situacijama. Istraživanja pokazuju da često previše ljudi učestvuje u odobrenjima. Takođe, zaposleni isporučuju materijale koje bi se mogli digitalno distribuirati korišćenjem tehnologije.

Revizija ovih procesa može ubrzati stvari i poboljšati tačnost. Prvi korak može biti uklanjanje nepotrebnih osoba iz lanca odobrenja. Strože planiranje i postavljanje rokova može pomoći marketinškom timu da završi svoje kreativne zadatke bez stresa koji dovodi do grešaka.

Optimizacija internih komunikacija.

Loša interna komunikacija narušava povjerenje u timu i rukovodstvu. Problem sa internom komunikacijom takođe može uticati na sve zaposlene, posebno na one koji rade na daljinu.

Važno je ne samo da li vaše malo preduzeće funkcioniše na daljinu, već i kako, kada i o čemu komunicirate. Efikasna komunikacija podrazumijeva odabir odgovarajućih kanala za različite vrste informacija. Biranje pravih kanala komunikacije prema kontekstu, publici i prirodi informacija omogućava da vaša poruka stigne na pravi način i u pravo vrijeme.

Svaki vlasnik preduzeća želi da njegova firma raste. Definisanje vaših planova za rast može vam pomoći da stvorite stabilnu tržišnu privlačnost koja je neophodna za uspjeh.

Dok spoljni faktori mogu uticati na vaše ciljeve, često je ono što se dešava unutar preduzeća ono što vas spriječava da postignete te ciljeve. Optimizacija delegacije, procesa i interne komunikacije može ukloniti uobičajene prepreke rastu malih preduzeća.

Izvor