7 izazova sa kojima se žene preduzetnice suočavaju i kako ih prevazići

Svi vlasnici preduzeća suočavaju se s izazovima prilikom pokretanja i održavanja svojih kompanija, no neki od tih izazova češće pogađaju žene. Srećom, većina ovih izazova je rješiva.

Jelena Plivelic
7 izazova sa kojima se žene preduzetnice suočavaju i kako ih prevazići

U nastavku teksta pročitajte o nekoliko ključnih izazova s kojima se žene preduzetnice često susreću, kao i savjete kako se te prepreke mogu prevazići.

Prkose društvenim očekivanjima

Većina vlasnica preduzeća, koje su prisustvovale profesionalnim mrežnim događanjima, može se poistovjetiti s situacijom u kojoj se suočavaju s niskim brojem žena u industriji. To može stvoriti neprijatnu atmosferu kada žene preduzetnice komuniciraju o poslovanju sa većinom muških rukovodilaca. Ipak, uspješne preduyetnice vjeruju da je ključ za uspjeh ostati autentičan i pronaći svoj glas i izdići se iznad unaprijed postavljenih očekivanja.

Pristup finansiranju

Nisu svi preduzetnici u potrazi za potencijalnim investitorima kako bi podržali svoje poslovanje, ali oni koji to čine znaju koliko taj proces može biti izazovan. Prikupljanje kapitala je još teže za preduzeća u vlasništvu žena. Kako bi prevazišle ovaj izazov, žene koje traže poslovne investitore moraju da izgrade samopouzdanje kroz izvanredan tim i poslovni plan.

Borba za priznanje

Gotovo svaka žena se u nekom trenutku suočila s predrasudama u industriji gdje dominiraju muškarci i gdje im se ne priznaje vođstvo. Kako bi prevladale ove predrasude, mnoge žene su morale da izgrade sopstvenu reputaciju i samopouzdanje, i da se odupru negativnom samogovoru.

Vlasništvo nad svojim postignućima

Žene ponekad nesvjesno umanjuju svoju vrijednost zbog sklonosti zajedničkom pristupu, koji je često promovisan kod djevojčica i mladih žena za postizanje konsenzusa. Ovaj oblik skromnosti može ih spriječiti da istaknu svoju ulogu i zasluge u postizanju uspjeha.

Izgradnja podrške i mreže

Kvalitetna profesionalna mreža je ključna za uspjeh u preduzetništvu. Međutim, mnoge žene imaju ograničen pristup postojećim mrežama u svojoj industriji, što otežava pronalaženje mentora i resursa za podršku rastu poslovanja. Pronalaženje prave mreže podrške nije uvijek lako, međutim kada pronađete svoju mrežu pristalica, nemojte se plašiti da tražite ono što vam je zaista potrebno od njih.

Balansiranje poslovnog i porodičnog života

Preduzetnice koje su roditelji moraju pronaći ravnotežu između posla i porodice. To može zahtijevati promjene u karijeri i izbor koji je u skladu sa životnim potrebama.

Savladavanje straha od neuspjeha

Neuspjeh je dio preduzetničkog puta. Važno je shvatiti da neuspjeh nije kraj, već prilika za učenje i rast. Samopouzdanje i istrajnost su ključevi uspjeha i ne treba čekati savršenstvo ukoliko želite da se nađete na preduzetničkom putu.

Izvor