Balkan Business Brief: Problemi sa kojima se suočavaju hotelijeri u Crnoj Gori

U današnjem Balkan Business Brief-u čitajte sa kojim problemima se suočavaju hotelijeri u Crnoj Gori. Takođe saznajte šta kampanja „STOP INFLACIJI“ u Crnoj Gori podrazumjeva i da li može poboljšati životni standard građana. Odlične novosti za startup-ove i digitalne nomade u Albaniji, izmjena zakonske regulative ide u njihovu korist! Takođe otkrijte kako se hrvatsko vino plasiralo u sam svjetski vrh.

Ivana Dajevic
Balkan Business Brief: Problemi sa kojima se suočavaju hotelijeri u Crnoj Gori

Problemi sa kojim se suočavaju hotelijeri u Crnoj Gori

Na sajtovima za prodaju nekretnina oglašena je prodaja velikog broja hotela, apartmana, vila u Crnoj Gori, što ukazuje da stanje u privrednoj grani na koju se ova zemlja značajno oslanja i koja generiše velike prihode, nije na zavidnom nivou. Kao jedan od potencijalnih problema u medijima se navodi loše upravljane Crnom Gorom kao destinacijom, a koje traje već duži vremenski period. Takođe turistička i urbanistička politika izgradnje većeg broja individualnog i privatnog smještaja, koji sada obuhvata skoro 90% smještajnog kapaciteta pokazala je se pogrešnom i nedovoljno kvalitetnom. Dodatne probleme za hotelijere stvara i neodlučnost kojem tržištu će se Crna Gora okenuti i prezentovati kao turistička destinacija. Dodatni razlog predstavalja i značajan porast cjena koje u pitanje dovode rentabilnost posolovanja hotelijera. Ipak u ovakvim uslovima, teško da će ponude uroditi plodom i da će se prodaja realizovati.

Dok hotelijerima na primorju glavobolju zadaju navedeni problemi, hotelijeri na sjeveru suočavaju se sa nedostatkom infratrukture. U Kolašinu u okviru projekta ekonomskog državljanstva gradi se devet luksuznih hotela, međutim problem sa kojim se suočavaju investitori jeste kako staviti hotele u funkciju bez infrastrukture. Ipak opština Kolašin ističe da sredstava za realizaciju infrastuktrunih radova nema, i jedinu soluciju vide u pomoći Vlade i raspodjeli sredstava koja su prihodovana po osnovu ekonomskog državljanstva.

Crna Gora pokrenula kampanju “STOP INFLACIJI”

Zbog snažnog i kontinuiranog rasta inflacije kao i pada životnog standarda građana u Crnoj Gori, Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa trgovinskim lancima započelo je kampanju „STOP INFLACIJI“. Rječ je o kreiranju antiinflacione korpe koja sadrži najmanje jedna artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda. Izbor konkretnog artikla određene vrtse proizvoda prepušten je trgovcu, pri čemu maloprodajna i veleprodajna marža ne mogu prelaziti 5%, a ujedno proizvod ne smije biti pri isteku roka, imati bilo kakava oštećenja ili imati lošiji kvalitet od prosječnog proizvoda. Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koje ulaze u sastava antiinflacione korpe  i formirati cjene u skladu sa dogovorenim.

Lista proizvoda se ne može skraćivati, a u slučaju nedovoljnih zaliha artikal može biti zamjenjen drugim u okviru iste vrste proizvoda. Proizvodi u okviru antiiinflacione korpe, u radnjama su označeni na posebna način, dok će Ministarstvo obezbjediti posebnu promotivnu kampanju za trgovinske lance koji su uzeli učešće u kampanji. Minstarstvo je takođe uputilo apel da se i drugi privredni subjekti priključe akciji imajući posebno u vidu farmaceutske kompanije i distributere. Da li mislite da navedena akcija može ublažiti inflacione pritiske koje građeni osjećaju i poboljšati njihov životni standard?

Unaprjeđenje položaja digitalnih nomada i startup ekosistema u Albaniji

Albanija nastoji da unapredi položaj digitalnih nomada i strartup ekosistema, a u tom cilju izvršila je izmjene zakonske regulative i donjela posebne strategije. Kada je u pitanju startup ekosistem, Albanija je osnovala Državnu agenciju za podršku i razvoj startup-ova. Agencija će biti direktno zadužena za praćenje dešavanja na statup sceni u Albaniji i upravljanje startup ekosistemom. Poznato je da će kao jedan od ključnih saradnika i donsioca odluka biti i neprofitna organizacija STRATUP ALBANIJA, koja na ovoj sceni igra već duži vremenski period značajnu ulogu. STARTUP ALBANIJA kao jedinica za upravljanje imaće obavezu da prati sprovođenje mjera podrške i preuzima odgovarajuće procedure u slučaju zloupotrebe. Pored pogodnosti i unaprjeđenja startup ekosistema Albanija, nastavlja da kontinuirano radi na unaprjeđenju uslova za digitalne nomade. Termin digitalnog nomada u zakonskoj regulativi sada je promjenjen u digitalnog mobilnog radnika. Posebno olakšavajuća činjenica je da će digitalni nomadi u Albaniji biti rasterećeni fiskalnog opterećenja, odnosno neće imati status poreskog rezidenta.

Kako je se hrvatsko vino plasiralo u sam svjetski vrh

Jedan od najuticajnijhih vinskih magazina iz SAD-a Wine Enthusiast ocjenio je vino Ernest Tolj Dingač, hrvatske vinarije Saints Hills sa 99 od mogućih 100 bodova. Ocjenom od strane američkog magazina, vino je svrstano u sam svjetski vrh, a sličnom ocjenom se može pohvaliti samo mali broj svjetskih vinarija.

Priznanje za ovu kompaniju je još više značajno kada se u obzir uzme da je rječ o autohtonoj sorti, ručnoj selekcija grožđa i kada se u obzir uzme specifičan proces obrade. Cjela priču odlikuje i humanast. Ernest Tolj Dingač predstavlja limitianu seriju humanitarnog vina i sav novac od prodaje se donira nezbrinutoj djeci. Wine Enthusiast omogućiće prodaju djela limitrane serije na svom web sajtu, čime će hrvatska vinarija brže realizovati svoju humanitarnu misiju.