Balkan Business Brief: BeBeep - idejom zajedničke upotrebe automobila za smanjenje ugljenočnog otiska

U današnjem Balkan Business Brief-u, dajemo poseban osvrt na startup BeBeep koji za problem mobilnosti i zagađenja životne sredine donosi inovativno i digitalno rješenje. Takođe saznajte kako je hrvatski startup Photomath postao globalna senzacija! Još jedna zanimljiva priča iz regiona, projekat koji će povezati Albaniju i Crnu Goru.

Ivana Dajevic
Balkan Business Brief: BeBeep - idejom zajedničke upotrebe automobila za smanjenje ugljenočnog otiska

Vožnja prema "zelenijoj budućnosti:" Misija BeBeep-a da smanji ugljični otisak zajedničkim korišćenjem automobila

Da li ste na putu u vožnji primjetili da u većini automobila možete uočiti uglavnom jednu ili dvije osobe? Da li znate da ukoliko bi se povećao prosječan broj putnika po vozilu u Evropi, što bi posljedično vodilo smanjnju broja automobila na cesti, nivo emisije ugljen dioksida bi se smanjio za 29%? Pored prepoznatog problema zagađenja životne sredine, mladi i entuzijastični tim koji čine Petar Sekulić, Marko Lalić i Ivo Rasović, u razgovoru sa studentima i ljudima koji zbog poslovnih obaveza moraju svakodnevno da putovati od jednog grada do drugog, primijetili su da se sagovornici suočavaju sa određenim poteškoćama i da su limitirani u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Cijene goriva u poslednjim godinama su jako visoke, željeznica je i dalje nerazvijena, dok je taksi prevoz za međugradske vožnje je skup. Problemu mobilnosti i zagađenju životne sredine pristupljeno je kroz inovatinvno i digitalno rješenje – BeBeep platformu.

Naime, BeBeep “carpooling” platforma omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i da uštede novac na međugradskim putovanjima tako što će podijeliti troškove (benzina i putarina) sa jednim ili više drugih korisnika. Korisnici se dijele na dvije grupe: one kojima je potreban prijevoz i one koji svojim automobilom putuju između željenih destinacija. Korsnici koji posjeduju automobil imaju mogućnost da prikažu svoj plan puta kao i planirane troškove. S druge strane, korisnici kojima je potreban prijevoz mogu da pretražuju objavljene vožnje, rezerviraju odgovarajuće i kontaktiraju saputnike sa kojima im se planovi puta poklapaju. Cilj platforme BeBeep jeste da smanji neefikasnu iskorišćenost vozila na putevima, troškove održavanja automobila i ujedno zagađenje životne sredine. Posebnu pažnju prilikom razvoja platforme tim je posvetio sigurnosti korisnika i sprječavanju zloupotreba. Sistem ocjenjivanja omogućava korisnicima da pregledaju i procijene svoje potencijalne partnere u vožnji prije nego što prihvate putovanje. Zajednica korisnika koja se kreira na platformi učiniće putovanje automobilom sigurnijim i društvenijim iskustvom, i ujedno korisnici će imaćeti priliku da ostvare nove kontakte i upoznaju neke nove ljude. Iako korisnici koji nude prevoz sami odrodređuju iznos troška po putniku, BeBeep definiše maksimalni iznos u zavisnosti od kilometraže koja se prelazi, što samim tim onemogućava da se ostvari bilo kakva zarada.

Kao najveći izazov, tim ističe proces edukacije korisnika, jer je ekonomija dijeljenja, kao i koncept carpoolinga mnogima nešto novo i nepoznato. Takođe mladi tim je ostvario značajne rezulate, među kojima kao najvažnije ističu drugo mjesto na programu Jumpstarter Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju i izbor među najboljih šest startup-ova na regionalnom takmičenju Balkaton, organizovanog od starene Savjeta za regionalnu saradnju. U narednom periodu osnivači platforme BeBeep nastaviće da rade na konstantnom unaprjeđnju sigurnosti korisnika, poboljšanju korisničkog iskustva kroz nove funkcionalnosti i unaprjeđenje platforme i širenju na druga tržišta. Ukoliko želite smanjiti svoje troškove putovanja i ujedno doprinjeti zaštiti životne sredine pronađite više informacija na sajtu BeBeep - https://www.bebeep.me/

Od sjajne ideje do višemilionskog uspjeha: priča o startup-u Photomath

Da li ste ikada sanjali da svoju inovativnu ideju o aplikaciji pretvorite u globalnu senzaciju, onu koja će privući pažnju tehnoloških giganata kao što je npr. Google? Ne morate ići dalje od priče o uspjehu hrvatskog startupa, Photomath. Ova revolucionarna aplikacija, dizajnirana da u potpunosti promjeni učenje matematike, privukla je veliko interesovanje još od svog lansiranja 2014. Jednostavnim fotografisanjem matematičkog problema pomoću mobilnog telefona, Photomath predstavlja rešenje zadatka korak po korak, omogućavajući da učenje bude lakše nego ikada ranije.

Sa preko 300 miliona preuzimanja do danas, Photomath se pokazao kao jedan od najvažnijih inovatora u svjetu edtech-a. Iako u početku možda nije izazvao interesovanje globalnih tehnoloških giganata, nekoliko fondova rizičnog kapitala uložilo je ukupno 23 miliona dolara u ovaj inovativni startup. Interesovanje za aplikaciju na kraju su pokazalli i tehnološki giganti, a prije svega kompanija Google, koja je sa hrvatskim startap-om postigla dogovor o preuzimanju. Mogućnosti su beskrajne kada su u pitanju poslovne ideje zasnovane na aplikacijama, a Photomath je “živi” dokaz da je uz kreativnost i upornost samo nebo granica.

Projekat koji će povezati Albaniju i Crnu Goru

Albanija i Crna Gora su spremne da započnu izgradnju infrastrukturnog projekta - mosta na rjeci Bojani, koja ujedno predstavlja prirodnu granicu između dvije zemlje. Projekat je procenjen na impresivnih 20 miliona eura i troškovi će biti podjeljeni ravnomjerno između dvije zemlje. Izgradnja most na Bojani drastično će skratiti putovanje između dvije zemlje i ujedno omogućiti bolju i snažniju povezanost dvije zemlje.

U trenutnim uslovima za putovanje automobilom sa jedne na drugu stranu rjeke Bojane potrebno ići zaobilaznim putem, dugim više desetina kilometara. Izgradnjom mosta rastojanje će biti smanjeno na samo 300 metara. Premijer Albanije i premijer Crne Gore, potpisali  su sporazum o izgradnji mosta na rjeci Bojani i saglasno potvrdili su da ne znaju da je u regionu postojao projekat koji je bio jeftiniji, a da je donio ovaj nivo efikasnosti za dvije zemlje.