Važnost startupova baziranih na tehnologiji i vještačkoj inteligenciji

U današnjem Balkan Business Brief-u, dajemo posebna osvrt na startupove bazirane na tehnologiji i vještačkoj inteligenciji. Priča o startupu Spectro Solution, čije rješenje bazirano na vještačkoj inteligenciji, omogućava ranu detekciju požara i sprječava ekološke katastrofe. Takođe Hrvatska tehnološka startup scena dobija uskoro snažan oslonac slovenačkog fonda rizičnog kapitala Silicon Gardens.

Ivana Dajevic
Važnost startupova baziranih na tehnologiji i vještačkoj inteligenciji

Spectro: Rešenje bazirano na vještačkoj inteligenciji za rano otkrivanje i prevenciju požara

Svake godine svjetska zajednica svjedoči požarima koji uništavaju šume, prirodna staništa, domove, ugrožavaju ljudske živote, ali i ostavljaju dugoročne posledice kao što su znatna emisija ugljen-dioksida i sanacije uništenih područja. Brojni su faktori koji utiču na pojavu požara i prirodnih, ekoloških, materijalnih i društvenih katastrofa, a problem je i kasno otkrivanje i loša sanacija.

Upravo ovom problem na kraj je odlučio da stane mladi i entuzijastični tim startup kompanije Spectro. Ana Ašanin, Polina Čečina, Dušan Kovačević, Stefan Vuković i Filip Nađ započeli su razvoj svoje ideje tokom 2021. godine u okviru Rise-T akademije organizovane na Elektrotehničkom fakultetu, Univerzitetu Crne Gore, a nešto kasnije započeli su i sa razvojem softvera.

Spectro Solutions predstavlja optimalnu, pristupačnu i inteligentnu uslugu za detekciju požara. Uzimajući u obzir postavljene ciljeve: da se rano otkrivanje požara izvrši na pristupačan, brz i efikasan način, rešenje je bazirano na algoritmu veštačke inteligencije (u oblasti kompjuterskog vida i mašinskog učenja), hostovanom u cloud-u. Kroz ovaj pristup, najobičnije kamere se pretvaraju u pametan zaštitni alat. Cijeli proces je veoma jednostavan i sastoji se od četiri istovremene faze: prostor koji je od značaja snima se bilo kojom vrstom IP kamere i video materijal se prenosi u cloud, a potom softver obrađuje snimak u realnom vremenu koristeći algoritame. U slučaju da se u procesu video analitike otkrije požar ili dim, softver prijavljuje opasnost i šalje video snimak korisniku za potvrdu, odnosno korisnik je taj koji na kraju odlučuje da li je potrebno alarmirati vatrogasnu stanicu. Nakon toga sledi pomoć korisniku u prijavi najbližoj vatrogasnoj stanici, lokacije na kojoj je došlo do požara, radi što bržeg i efikasnijeg djelovanja.

Uz podršku državnih institucija, Spectro tim je već započeo testnu fazu u Crnoj Gori na poluostrvu Luštica i brdu Gorica, što će dodatno doprinjeti unapređenju algoritma, u smislu brzine i veće tačnosti u detekciji požara. Jedinstvenim i naprednim rešenjem Spectro je privukao pažnju ne samo domaćeg startap ekosistema i kompanija, već i međunarodnih.

Uspješna i entuzijastična ekipa je ostvarila pohvalne rezultate na brojnim domaćim takmičenjima, a ujedno mentorsku i finansijsku podršku. Spectro je uvjeren da je rešenje značajno ne samo za lokalnu zajednicu, već i za cjelu planetu, i da će doprinjeti stvaranju pozitivnih promjena i smanjiti ogromne potencijalne štete izazvane požarima. Tim je rekao da će nastaviti da radi na kontinuiranom unapređenju rešenja i validaciji proizvoda na domaćem tržištu, za šta očekuju da će biti postignuto do kraja ovog ljeta, nakon čega će softver biti dostupan na tržištu i broj korisnika će se povećati.

Potpuna podrška slovenačkog fonda rizičnog kapitala Silicon Gardens za hrvatske startape

Split Tech City, udruženje splitske tehnološke zajednice, sklopio je sporazum sa slovenačkim fondom rizičnog kapitala Silicon Gardensom. Fond rizičnog kapitala, Silicon Gardensom predstavlja jednog od najvećih regionalnih fondova, a u hrvatske startup-ove će ulagati između 50 hiljada do million eura.

Pored novčane podrške fond obezbjeđuje i mentorsku podršku, i samim tim predstavlja kompletan oslonac za hrvatsku tehnološku scenu i startup ekosistem. Uloga Split Tech City-a je da predloži slovenačkom fondu zanimljive startup-ove i ujedno ih poveže sa fondom. Fond će vršiti procjene startup komapnija i davati smjernice i sugestije što treba popraviti i poboljšati, kako bi kompanija zaista bila atraktivna ulagačima i ujedno ostvarila finansijsku podršku. Takođe, ono što čini fond posebnim jeste da je osnovan od strane 20 uspješnih statup osnivača, pa samim tim njihov slogan je “Founders for founders”. Vrjednost prvog fonda Silicon Gardensa – SGF I, 2014 godine je iznosila 300 000 eura, dok je vrjednost drugog fonda SGF II iznosila 6 miliona eura. U planu je osnivanje i trećeg fonda – SGF III za koji se očekuje da će raspolagati sa 30 miliona eura i se da će sa aktivnim radom i investiranjem početi od juna 2023 godine.