Balkan Business Brief: Promovisanje održivosti kroz smanjenje otpada od hrane

U današnjem Balkan Business Brief-u, dajemo poseban osvrt na Prezlu žensko-društveno preduzeće sa akcentom na zero waste princip, koje se odvija kroz donatorski model i humanost. Takođe, saznajte o novim promjenama na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini i zašto je dolazak trgovinskog lanca Lidla u Crnu Goru neizvjestan. Otkrijte kako je digitalna marketing agencija iz Srbije upotrebom vještačke inteligencije kreirala reklamnu kampanju.

Ivana Dajevic
Balkan Business Brief: Promovisanje održivosti kroz smanjenje otpada od hrane

Startup Prezla: promovisanje održivosti kroz smanjenje otpada od hrane

Statistički podaci pokazuju da se u svjetu u čitavom lancu snadbijvanja: proizvodnji, preradi, prodaji i potrošnji, 1/3 hrane završi na otpadu. Ukoliko bi smo ovu informaciju preveli u brojke, glasilo bi da 1,3 milijarde tona hrane završi na otpadu i ujedno 700 milijardi eura. Ipak, gubitak je mnogo veći od ovih brojki. Nije rječ samo o gubitku hrane i svjesnosti da preko 795 miliona ljudi nema dovoljno hrane za zdrav život. Proces razgradnje hrane koja završi na otpadu vodi uništenju prirodnih resursa neophodnih za proizvodnju hrane i nizu ekoloških problema.

Kako je Crna Gora nažalost u vrhu tabele u regionu po pitanju otpada od hrane, Tamara Stanić, Jovana Čađenović i Dragana Mandić došle su na ideju da rješe problem putem aplikacije. Prezla predstavlja žensko-društveno preduzeće sa akcentom na zero waste princip, koje se odvija kroz donatorski model i humanost. Aplikacija bi povezivla ponuđače hrane sa jedne strane (markete, pekare, dobavljače, poslastičare i druge distibutere i proizvođače hrane) sa korisnicima (studenti, ekološki osviješćeni pojedinci, pravna lica), koji odabrani obrok ili namirnicu mogu priuštiti po znatno nižoj cijeni, konzumirati je ili donirati. Takođe aplikacija bi omogućila povezivanje i svih humanitarnih i vjerskih organizacija koje pružaju pomoć socijalno-ugroženom stanovništvu.

Učešće na mnogobrojinim programima, rad sa mentorima, ostvarena priznanja na takmičenjima i finansijska podrška, ohrabrilo je dodatno mlade preduzetnice da kontinuirano rade na unaprjeđenju i razvoju ideje, i takođe savladaju niz prepreka na putu do njene realizacije. Osvojeno prvo mjestom na RISE (Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo, koji uključuje zemlje Zapadnog Balkana) ostvareni grant na konkursu “Žene preduzetnice” održanom od strane Unije poslodavca, treće mjesto na Climaton takmičenju samo su neki od ostvarenih pohvalnih rezultata.

Prezla će u narednom period nastaviti sa kontinuiranim istraživanjem tržišta, promocijom, prikupljanjem sredstsva, a ujedno je i u fazi pregovora sa IT kompanijom o partnerskoj saradnji, kako bi se ubrzao process razvoja i plasiranja aplikacije. Entuzijastični tim ostaje dosljedan da svojim radom i implementacijom aplikacije podigne svjest o problemima izazvanim otpadom hrane, ali i uključi cjeloukupnu zajednicu u njegovo rješavanje.

ASA i Central osiguranje - spajanjem do boljih poslovnih rezultata

ASA Osiguranje i Central osiguranje završile su proces spajanja čime je stvoreno najveće osiguravajuće društvo u Bosni i Hercegovini - ASA Central osiguranje.

 Procesom spajanja ukupna premija, ASA Central osiguranja iznosila je 100 miliona konvertibilnih marki, čime su preuzeli poziciju tržišnog lidera. Sa više od 112 poslovnica i preko 50 zaposlenih, ASA Central osiguranje posluje u svim većim centrima Bosne i Hercegovine. U tom cilju kompanija je pokrenula novu web platformu koja omogućava online kupovinu osiguranja bez provizije kao i prijavu štete. Iz kompanije ASA Central osiguranje istakli su da je procesom spajanja osiguran kvalitet poslovanja na čvrstim temeljima.

Srpska marketinška agencija upotrebila moć veštačke inteligencije za svoju reklamnu kampanju

Posljednjih mjeseci svjedočili smo različitim mišljenjima o proizvodima koji se oslanjaju na vještačku inteligenciju, ali oni koji su ih počeli koristiti u svom svakodnevnom radu i poslovanju, prepoznali su niz benefita koji proizilaze iz korišćenja ovih proizvoda. Marketing agencija Why not, upotrebom vještačke inteligencije za kreiranje reklamne kampanje, koja je ujedno uspješno sporovedena, pokazala je da upotreba vještačke inteligencije ne zna za svoje granice.

U saradnji sa svojim klijentom, proizvođačem namještaja Matis Group, agencija je kreirala dizajn plakata za bilboarde koristeći program veštačke inteligencije pod nazivom „Midjourney“.  Na bilboardima širom Srbije prikazan je namještaj budućnosti i sadašnjosti, uz poruku da kupci uživaju u sadašnjem i realnom komforu. Reklamna kampanja ubrzo je postala viralna, a od poslovne zajednice je dobila samo pozitivne komentare.

Neizvjestan dolazak njemačkog trgovinskog lanca u Crnu Goru

Iako je dolazak njemačkog trgovinskog lanca najavljen za 2023 godinu, precizniji datumi i dalje ostaju neizvjestni. Poznato je da je njemčki trgovinski lanac u prethodnoj godini kupio dva zemljišta u glavnom gradu Podgorici i jedno u opštini Nikšić, čija je ukupna vrjednost oko 15,42 miliona eura. Ipak kompanija je sa našla pred izazovima ograničavajućih prostornih planova. Prema rječima njemačkog ambasadora Petra Feltena, Crna Gora treba da nastavi da radi na kreiranju jasnije zakonske regulative koja se odnosi na poresko pravo i prostorno planiranje, koja bi pogodavala, a ne kočila investicije. Ujedno, neophodno je da administrativno djelovanje bude efikasije kako bi se omogućila realizacija mnogobrojnih stranih investicija, u kojima investicije iz Njemačke u iznosu od milijardu eura čine značajan udio.