Balkan Business Brief: Inovacije u fintech industriji

Danas čitajte o inovativnom startapu “Flash” čije su osnivačice 3 mlade žene: Nataša Popivoda, Milena Plamenac i Milica Gazivoda, a koji povezuje korisnike, banke i trgovce u jednu mrežu, omogućavajući brze, jednostavne i jeftine platne transakcije. Saznajte kakve su posljedice propasti Silicon Valley banke na startup ekosistem u Hrvatskoj. Odlične novosti stižu i za startup-ove iz oblasti biotehnologije i farmacije jer je akcelerator Labena Ventures od sada dostupan i za zemlje Zapadnog Balkana.

Ivana Dajevic
Balkan Business Brief: Inovacije u fintech industriji

Nemate karticu? Nemate keš? Nema problema, tu je Flash!

Nakon dugogodišnje karijere u bankarskom sektoru i svjesnosti procesa digitalizacije koji se odvija u bankarskom sektoru Nataša Popivoda, Milica Plamenac i Milica Gazivoda su zaključile da je tržište više nego spremno za bankarsku revoluciju i transformisanje tradicionalnih pristupa plaćanju, odnosno rješenje kao što je Flash.

Flash je inovativni ekosistem koji povezuje korisnike, banke i trgovce u jedinstvenu mrežu koja omogućava brze, jednostavne i jeftine platne transakcije. Mobilna aplikacija na kojoj je bazirano rješenje omogućava korisnicima da upravljaju svim svojim bankarskim računima na jednom mjestu, plaćaju kod bilo kojeg trgovca, online ili offline, prenose novac, zahtijevaju novac ili dijele račun sa bilo kim znajući samo njihov broj telefona. Sa druge strane rješenje omogućava da ponude novi servis klijentima uz značajno manje troškove u odnosu na prethodna rješenja. Takođe rješenje donosi i pogodnosti za trgovce kao što su saldiranje transkacija sa bankom u realnom vremenu i integralni program lojalnosti kreiran po njihovoj mjeri. Prilikom kreiranja Flasha poseban akcenat je stavljen na sigurnost i definisanje arhitekture sistema prema smjernicama Evropske komisije, tzv. Regulatory Technical Standards. Flash je u potpunosti prilagođen trenutnim zakonskim normama u Crnoj Gori, a daljoj implementaciji na ostalim tržištima doprinosi uskladjenost rješenja sa regulativom Evropske unije i smjernicama datim u PSD2 direktivi.

Proces razvoja biznis ideje prema rječima entuzijastičnog tima bio je izazovan, iziskujući naporan rad i odricanja, ali ujedno interesantan i inspirativan. Učešćem na takmičenjima za startup-ove Flash je ostvario više nego pohvalne rezultate, interesovanje, mentorsku ali finasijsku podršku. Kao najznačajnije rezulatati sa takmičenja mogu se izdvojiti osvojena prva mjesta na Sparks.me i BoostMeUp. Cilj Flash tima je da aplikacija već u drugom kvartalu ove godine bude prisutna na tržištu Crne Gore, dok se u trećem kvartalu očekuje puna upotreba aplikacije. Pored potpune implementacije na tržištu Crne Gore, tim će nastavit da paralelno radi na izlasku na strana tržišta i sklapanje saradnji sa potenciajlnim partnerima. Nataša Popivoda, Milena Plamenac i Milica Gazivoda su uvjerene da će postepenom ekspanzijom aplikacija zaživit na globalnom nivou i da će ovo biti jedna u nizu startup priča na koju Crna Gora može biti ponosna.

Labena Ventures, regionalni akcelerator za startup-ove u oblasti biotehnologije i farmacije

Starup kompanije u oblasti biotehnologije, farmacije i zdravstva, uskoro će imati priliku da učestvuju u prvom regionalnom akceleratoru Labena Ventures. Inovativni akcelerator sa sjedištem u Sloveniji djelovaće u istočnoj i srednjoj Evropi povezujući kadrove sa ključnim zananjima i vještinama iz ove oblasti i omogućavjući im prisutp finasiranju i umrežavanju sa drugim fondovima u Evropi i SAD-u.

Pored zemalja zapadnog Balkana – Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, fond obuhvata  Poljsku, Slovačku, Češku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Sloveniju, čime je prilika za inovacije, doprinosu i podršku ponuđena za više od 110 miliona ljudi. Labena Ventures predstavljaće važan oslonac za startup kompanije u proces istraživanja i praktične implementacije.  Fokus akceleratora će biti na startup-ovima koji sa svojom inovativnošću mogu doprinjeti razvoju na području biotehnologije, farmacije i zdravstva i ujedno ponuditi rješenja na međunarodnom nivou.

Posljedice propasti američke banke Silicon Valley na startup ekosistem

Posljedice propasti američke banke Silicon Valley, orjentisane na startup i tehnološku scenu predstavljaju tektonske poremaćaje na globalnom nivou i njihov uticaj preliće se i na domaći startup ekosistem u Hrvatskoj. Prema podacima iz medijskih navoda, oko desetak startup-ova iz Hrvatske je imalo otvorene račune u Silicon Valley banci, čime je njihova pozicija i budućnost finasiranja neizvjestna. Koliko je snažan ovaj tektonski poremaćaj najbolje može opisati činjenica da je banka posjedovala 209 milijardi ukupne imovine i 175 milijardi depozita, od čega je 93% bilo neosigurano.

Takođe preko 50% startup-ova u SAD-u i 30% u Velikoj Britaniji i Evropi je bilo upravo finansirano od strane Silicon Valley banke. Takođe ono što dodatno može otežati položaj tehnoloških startup-ova u Hrvatskoj jeste činjenica da su investicije značajno usporile u zadnjem kvartalu prošle godine, što dodatno može usporiti prikuplajnje kapitala za startupove u seriji B i C. Dodatni probleme cjeloukupnoj priči predstavlja i činjenica da je došlo do pada evaluacije i vrjednosti tehnoloških kompanija, pa su i investitori oprezniji.