Ovo je žena koja je istu haljinu nosila godinu dana - saznajte zašto

Noseći istu haljinu svakodnevno tokom godinu dana, jedna Britanka je sakupila 15.000 funti (17.500 evra) za Etiopljanke kojima je zbog pandemije potrebna materijalna pomoć.

Jelena Plivelic
Ovo je žena koja je istu haljinu nosila godinu dana - saznajte zašto
Rejčel David

Rejčel Dejvid iz Pejntona u Devonu obukla je teksas haljinu na tregere kako bi podstakla ljude da doniraju dobrotvornoj organizaciji World of Worth za pomoć ženama koje žive u siromaštvu, koju vodi njena porodica. Bio je to pokušaj da se izbori sa činjenicom da je tokom pandemije pristizalo sve manje donacija, dok je broj onih kojima je pomoć potrebna rastao. Prikupljeni novac pokriće troškove godišnje kirije za 24 porodice u Etiopiji.

Rejčel ima 53 godine i jedna je od predsjedavajućih u dobrotvornoj organizaciji. „Etiopljanke sa kojima radimo imaju mikro-preduzeća i posluju na lokalnom tržištu", kaže ona i dodaje da tokom karantina ove žene nisu mogle da rade te su ostale bez prihoda preko noći, a pošto nisu mogle da plate kiriju našle su se u riziku da ostanu bez krova nad glavom.

Rejčel David u haljini koju je nosila godinu dana

„Kako se posao opet pokrenuo, inflacija je skočila, a sa njom i kirije" rekla je Rajčel. Sakupila je duplo više novca nego što je u početku planirala, a dodatna sredstva uložena su u mala ženska preduzeća. Dio novca potrošen je na novu odjeću za Etiopljanke, što je „simboličan završetak akcije".

Haljina se za godinu dana malo iskrzala na rubovima i malo je izblijedila, što i nije strašno s obzirom na činjenicu da ju je nosila i dok je šetala pse po blatu i na nekoliko proslava pedesetih rođendana. Trudila se da ne pere haljinu više od jednom nedeljno osim ako nije baš morala, kako bi duže potrajala. Dodaje da joj je ovo iskustvo naučilo da više cijeni odjeću i njenu održivost, ali se raduje trenutku kada će preostalu odjeću spustiti sa tavana. Akcija se nastavlja, a trenutno je prikupljeno oko 17.500 eura.

Izvor:bbc.com