Plan kompanije Huawei – Novim tehnologijama do nulte emisije štetnih gasova

Na ovogodišnjem Day 0 Green forumu fokus je bio upravo na IKT i na promovisanju „zelenog” poslovanja u Evropi. Ove tehnologije koristi „zelene” digitalne telekomunikacione usluge kojima se pruža podrška korisnicima, ali i omogućava uspostavljanje nulte emisije štetnih gasova

Nada Stojanović
Plan kompanije Huawei – Novim tehnologijama do nulte emisije štetnih gasova

Kompanija Huawei podržava ambicije Evropske unije da do 2030. godine smanji najmanje 55 odsto emisije štetnih gasova, s ciljem da do 2050. godine dostigne klimatsku neutralnost”, rekao je Dejvid Li (David Li), direktor kompanije Huawei za Zapadnu Evropu, na početku svog izlaganja na Day 0 Green forumu koje je održano 27. juna u Barseloni, na Mobile World Congress-u. Kroz strategije održivih telekomunikacija, digitalne tehnologije i upoznatost sa ključnim izazovima sa kojima se susrijeću operateri, informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)mogu da postignu nultu emisiju gasova i da doprinesu održivom razvoju u regionu.

Na ovogodišnjem Day 0 Green forumu fokus je bio upravo na IKT i na promovisanju „zelenog” poslovanja u Evropi. Ove tehnologije koristi „zelene” digitalne telekomunikacione usluge kojima se pruža podrška korisnicima, ali i omogućava uspostavljanje nulte emisije štetnih gasova.

Za sada IKT smanjuje oko dva odsto ukupne emisije štetnih gasova, a ima potencijal da taj broj poveća na čak 20 odsto i to na svjetskom nivou. A kako je to moguće? Recimo, 5G mreža je 20 puta energetski efikasnija od 4G mreže. Osim toga, digitalne tehnologije mogu pomoći bežičnim mrežama da smanje potrošnju energije do 35 odsto”, izjavio je Li.

Dejvid Li

Evropska unija je potpisala Evropski zeleni dogovor za promovisanje ekonomske održivosti. Riječ je o programu koji je namijenjen za uspostavljanje cirkularne i održive ekonomije. Upravo zbog toga, kao korporativni partner Evrope, kompanija Huawei ponosna je jer aktivno podržava „zelenu” i digitalnu transformaciju u Evropi.

Mi vjerujemo u upotrebu bitova za upravljanje energijom jer integrisanje digitalnih i energetskih tehnologija omogućava da koristimo nove tehnološke prednosti u industriji vještačke inteligencije, a to dovodi do digitalizacije industrije energetike”, istakao je Li na Day 0 Green forumu.

IKT industrija, doprinosi putovanju ka održivom digitalnom svijetu. Telekomunikacioni operateri su dugogodišnji zagovornici globalnih napora ka održivosti, pri čemu je mobilni sektor prva industrijska vertikala koja se obavezala na UN-ove ciljeve održivog razvoja 2016. godine. Kompanija Huawei je na Day 0 Green forumu pokazala da nije izuzetak i da je posvećena donošenju digitalnih podataka svakoj osobi, domu i organizaciji, čime se stvara potpuno povezan digitalni svijet:

Mi smo u Evropi, za Evropu. Nastavićemo da produbljujemo saradnju sa evropskim vladama, preduzećima i partnerima iz ekosistema. Zajedno možemo izgraditi „zelenu” Evropu i digitalnu Evropu. Zaista, može se reći da su čvrste osnove digitalnih tehnologija poput sadnje digitalnih šuma”, podvukao je Li u završnom dijelu svog izlaganja.

MWC Barselona održava se od 28. juna do 1. jula u Barseloni, u Španiji. Huawei će predstaviti svoje proizvode i rješenja na štandu 1C50 u Hali 1 na Fira Gran Via. Za više informacija posjetite: https://carrier.huavei.com/en/events/mvc2021