Balkan Business Brief: Značajne investicije, akvizicije i partnerstva

U današnjem Balkan Business Brief-u saznajte o najnovijim investicijama, akvizicijama i partnerstvima u regionu. Da li je se može očekivati dolazak kompanije Mercedes u Srbiju? Koji lideri iz svjeta osiguranja su udružili snage i zbog čega je to posebno značajno za auto osiguranje? Zašto Air Serbia razmatra partenrstvo sa Katar Airways-om? Saznajte i o najnovijoj investiciji u Hrvatskoj, vrjednoj 120 miliona eura.

Ivana Dajevic
Balkan Business Brief: Značajne investicije, akvizicije i partnerstva

Od glasina do stvarnosti: Da li Mercedes planira da gradi fabriku u Srbiji?

Srbija je postala popularna destinacija za strane investicije i mnogobrojne međunarodne kompanije otvaraju proizvodne pogone u ovoj zemlji. Prema pisanjima medija nemački automobilski gigant Mercedes pregovara sa vladom Srbije, australijsko-britanskim kompanijama Rio Tinto i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o izgradnji fabrike u zemlji. Stručnjaci iz automobilske industrije smatraju da je rječ o izgradnji fabrike električnih automobila, jer Evropska unija planira da od 2030. godine zabrani registraciju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Izgradnjom fabrike podržala bi se privreda Srbije kroz otvaranje novih radnih mesta i povećanje izvoza. Ujedno priča bi dodano mogla služiti kao pozitivan nagovještaj i ujedno privući još investitora u Srbiju.

Insurtech lideri udružuju snage: CMT i Amodo

Najpoznatiji hrvatski insurtech Amondo uskoro će biti preuzet od strane američke kompanije Cambrige Mobile Telematics, donoseći za obje kompanije po svemu sudeći više nego zadovoljavajuće rezultate. Rječ je o kompanijama koje posluju u istoj industriji, odnosno u svjetu tehnologije osiguranja i telematike sa naglaskom na automobilsku industriju. Inovativna rješenje kompanija funkcjonišu na principu platforme, bazirane ne telematici, koja kao senzore koristi mobilne telephone za prikupljanje podataka o korisnicima osiguranja i njihovoj vožnji. Velike količine prikupljenih podataka potom se analiziraju i “prevode na jezik osiguranja” kako bi osigurvajućim kompanijama omogućili kreiranje personalizovanih proizvoda.

Spajanjem kompanije će razmjeniti svoja znanja o rješenjima i inovacijama, dok CMT dobija snažno uprište za dalju tržišnu ekspanziju i ujedno snažne poslovne veze. Za kompaniju CMT akvizicija kompanije Amodo zasigurno predstavlja dobar potrez, imajući u vidu da će prema procjenama broj polisa osiguranja do 2025 godine u Evropi rasti za 20% godišnje, dok se vrjednost tržišta autoindustije procjenjuje na 127 milijardi dolara. Da je rječ o spoju lidera u ovoj oblasiti najbolje oslikvaju činjenice da CMT u Americi od 25 najvećih autoosiguranja uslužuje 21, dok su među klijentima kompanije Amodo su se našli Porshe, Daimler, BMW, Ford i AIG za kojeg su krirali posbenu aplikaciju “AIG on the Go” globalno više puta proglašavanim najinovativnijim rješenjem. Iznos transkacije koja je spojila dvije rastuće kompanije iz istog sektora će ostati nepoznanica.

Air Serbia razmatra partnerstvo sa Katar Airways-om s

Srpska avio komapanija, posredstvom predsjdnika države, ponudila je mogućnos sticanja njenog udjela kompaniji Katar Airways, kako bi postala njen strateški partner. Kompanija Air Serbia ima stabilnu finasijsku poziciju, a dobijanjem snažnog partnera omogućilo bi joj da se dalje razvija, kao i da izbjegne potencijalne tržišne rizike.

Kompanija Katar Airways održava letove između Beograda i Dohe još od 2012 godine. Takođe sticanja udjela u kompaniji Air Serbia, od Katar Airway-sa ne bi bila prva poslovna saradnja, jer su dvije kompanije nedavno zaključile partnerstvo o zajedničkom korišćenju kodova za oznake i broje letova. Prema medijskim navodima, jedan od dodatnih razloga za traženje novog partnera može biti potencijalni odlazak Etihad Airway-sa koji u kompaniji ima 16,42 odsto udjela, jer se kompanija povukla u poslednjim godinama iz mnogobrojnih partnerstava u drugim avio kompanijama kao što su Air Berlin, Alitalia, Virgin Australia, and Air Seychelles.

Nemačka kompanija Knauf Insulation ulaže 120 miliona evra u Hrvatsku

Njemačka kompanija Knauf Insulation odabrala je Hrvatsku kao pogodnu lokaciju za implementaciju nove investicije, odnosno izgradnju fabrike vrjedne 120 miliona eura. Među razmatranim područjima za implementaciju investicije takođe su bile razmatrane Slovenija i Slovačka. Kompanija Knauf Insulation predstavlja globalnog lidera u proizvodnji građevinskih materijala. Glavni partner Knauf Grupe Aleksandar Knauf potvdio je neophodne segmente za nesmetanu realizaciju investicije sa državnim institucijama. Prema rječima iz kompanije Knauf trenuto su fazi pripreme, ali ukoliko sve bude teklo prema očekivanjima, početak proizvodnje bi otpočeo tokom 2025 godine.