Intervju sa Vesnom Dedić: Volim Balkan u sebi!

Vesna Dedić je književnica, novinarka, voditeljka, urednica i scenaristkinja. Rođena je u Osijeku, u Podgorici je završila Gimnaziju ,,Slobodan Škerović” a danas živi i radi u Beogradu. Autorka je najpopularijih romana koje žene nose u svojim torbama, poklanjaju drugim ženama i čitaju na moru, i traže nazad on onih kojima ih pozajme za čitanje. Za #zeneoduticaja priča o uticaju, biznis projektima i sebi.

Sanja Milosavljević
Intervju sa Vesnom Dedić: Volim Balkan u sebi!

More je Vesnina neiscrpna inspiracija. I Balkan je. I jedna ulica koja je kultna u kojoj se pjeva, otvara duša i plače. Vlasnica je izdavačke kuće „Dedić“, autorka emisije „Balkanskom ulicom“, autor programa Radionice za medije „Officina", suvlasnik linije prirodne kozmetike "DRAGA NATURAL" i Instagram Live radionica za žene "Dobra ili dobro" u okviru kojih kao i u svojim prethodnim projektima i u svojim javnim nastupima doprinosi podizanju svijesti o ženskim pravima i problemima.

#ZENEODUTICAJA: Fascinira me kako ljude opustiš i spremni su da sa tobom razgovaraju o svemu pred kamerama? Koji intervju najviše voliš, a koji intervju ti je bio najteži?

#VESNADEDIC: Poslije trideset godina u novinarstvu i hiljade intervjua koje sam napravila u Jutarnjem programu, za najuglednije novine i proteklih 20 godina u Balkanskom ulicom ne mogu da se sjetim kada mi je bilo najteže. Uvijek mi je bilo teško da se nosim sa odgovornošcu prema gledaocima. Najviše volim... Ne znam. Bitno je koji intervju publika najviše voli.

#ZENEODUTICAJA: Da li često posjećuješ Osijek, tamo si rođena? Da li nas mjesto rođenja, podneblje, Balkan u nečemu oblikuje?

#VESNADEDIC: Osijeka se ne sjećam jer smo tamo živjeli dvije, tri godine. Gradovi mog odrastanja su Trebinje i Podgorica. Moji geni su čisti balkanski, crnogorskohercrgovački i volim taj Balkan u sebi. Nijesam željela od te brdske epske emotivnosti da pobjegnem pa je ona oblikovala i mene, moje emisije, romane pa i moje dijete.

#ZENEODUTICAJA: Ti i Crna Gora? Koja je to veza, često djeluje kao najljepša ljubavna priča između tebe i Budve....?

#VESNADEDIC: U svih mojih 13 romana najljepše scene se dešavaju u Budvi, odnosno u Pržnu. S obzirom da su milioni žena pročitali bar jedan moj roman, a neke i sve, ispada da sam više uradila na promociji Budve i to gratis, iz ljubavi nego bilo koji ministar turizma koji je to radio za novac. Ponosna sam što i oni koji ništa nijesu znali o crnogorskoj istoriji poslije čitanja moje istorijske melodrame "Pola duše" znaju više o istoriji Petrovića i srpskocrnogorskih odnosa od mnogih koji su u Crnoj Gori rodjeni.

www.vesnadedic.rs

#ZENEODUTICAJA: Žena si književnica - preduzetnica? Da li razmišljaš o publici kada pišeš? Da li u stvaranju imaš još neke elemente pripreme za projekat?

#VESNADEDIC: Kada pišem i kada snimam isključivo razmišljam o publici. Meni pisanje nije sopstvena psihoterapija već pokušaj da priuštim katarzu i preispetivanja čitaocima.

#ZENEODUTICAJA: Nedavno si pokrenula projekat prirodne kozmetike u kojem si suvlasnica? Otkud inspiracija, koji dio sebe si dala ovom projektu? Šta žene mogu da očekuju od “čudesne kreme”? Ima li ovih proizvoda u Crnoj Gori?

#VESNADEDIC: Kolekciju DRAGA NATURAL čine kreme, kapi i čaj koji su nastali po specijalnim recepturama od biljaka koje su meni poslije 40 godine pomogle da nemam simtome predmenopauze i da izbegnem stres, kao i kreme zahvaljujući kojima moja koža lica i ruku izgleda jedro i pored godina i uvijek malo sna zbog pisanja. Sve su napravljene po recepturama čije sam sastojke ja birala na osnovu iskustva sa upotrebom moringe, kordicepsa, crvene djeteline, virka itd. Proizvoda nema još uvijek u Crnoj Gori. Čekam da mi se javi neka sposobna žena da radi distribuciju!

Zainteresovane žene koje bi da stupe u kontakt sa Vesnom mogu nam pisati na info@zeneoduticaja.com 

#ZENEODUTICAJA: Kada si sebi rekla posljednji put ,,Vesna, ponosna sam na tebe!"?

#VESNADEDIC: Često to kažem kada vidim uspjehe i ljepotu duše moje kćerke i mojih bivših učenika koji su danas najsjajnija imena srpskih novina, televizija i PR-a. Laskam sebi tako što vjerujem da ima djelića mene u njihovoj posebnosti.

#ZENEODUTICAJA: Ko su uticajne žene po tebi, danas, i prije 30 godina?

#VESNADEDIC: U ovoj zemlji i nekad i sad bile su isključivo uticajne supruge uticajnih muškaraca. Ni jedna koja je bila važna zbog svojih sposobnosti nije bila uticajna. Bolje vam je da iz koristoljublja budete dobri sa suprugom nekog političara ili tajkuna nego sa mnom ili nekom uspješnom bankarkom profesorkom, doktorkom itd. To što smo nam dozvolili da radimo je samo šareni paravan moćnika za patrijarhat i svijet svekolikih laži u kojem živimo.

Autorka: SM. 

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja autora.