Kako prevazići trenutke sumnje u liderstvo

Iako su promjene i neizvjesnost prisutni kroz cijeli naš život, ponekad se vjerovatno pitate da li ste na pravom putu i da li ste spremni za ishod dinamičnih promjena, odnosno na koji način mogu uticati na vaše poslovanje.

Jelena Plivelic
Kako prevazići trenutke sumnje u liderstvo

Na koji način prevazići ove trenutke neizvjesnosti, pročitajte u nastavku teksta, gdje možete pronaći nekoliko ključnih savjeta koji vam mogu pomoći da prevaziđete sumnju u sebe.

Podsjetite se na postojanost kontrole.

Jedine stvari nad kojima imate potpunu kontrolu su vaše presude, odluke i postupci. Sve ostalo zavisi od spoljašnjih okolnosti. Možete pokušati da utičete na ove okolnosti, ali na kraju ne možete da ih kontrolišete.

Prihvatite spoljne izazove kao priliku za rast.

Sledeći put kada se suočite sa tim spoljnim izazovima, umjesto da ih vidite kao ograničavajuće sile, vidite ih kao priliku za rast. Fokusirajte svoju energiju na ono što možete da kontrolišete. Možete voditi sebe, svoj tim i cijelu organizaciju i uticati na unutrašnje izazove sa kojima se suočavate.

Prestanite da pričate o tome koliko ste loš lider.

Svi smo skloni da sebi pričamo priče. Vidimo nešto i zaključujemo da to znači ovo ili ono. Ako će vaše unutrašnje sumnje isplivati na površinu, odmah ih zaustavite. Vrlo vjerovatno niste tako loš vođa kao što mislite.

Pomozite članovima vašeg tima da napreduju.

Fokusirajte svoju energiju na pomaganje članovima vašeg tima da napreduju. Budite tu za njih i osnažite ih. Oni će cijeniti vaše liderske napore, a ova zahvalnost će vam pomoći da prevaziđete svoje sumnje.

Prihvatite činjenicu da niste sami.

Prihvatite činjenicu da niste sami i da su sumnje u sebe sveprisutne u liderstvu.

Prihvatite da imate slabosti.

Suočite se sa stvarnošću. Imate slabosti, a postoje i liderske osobine koje tek treba da razvijete. Prihvatite da niste savršeni. Prihvatite činjenicu da se put liderstva nikada ne završava. Lideri su uvijek „rad u toku“. Ali možete raditi na svojim liderskim vještinama. Liderstvo se može naučiti.

Prije nego što počnete da razvijate svoje liderske vještine, morate razumjeti oblasti u kojima treba da se poboljšate. Tek kada shvatite u čemu ste dobri i šta morate da poboljšate, možete početi da rastete.

Napravite realan plan razvoja.

Kao što organizacija treba da razvije nove strategije za nastavak rasta, potrebno je da napravite plan kako ćete nastaviti da se razvijate kao lider. Definišite koja očekivanja treba da imate i budite realni u pogledu onoga što možete da postignete. Ne plašite se da izazovete sebe da evoluirate i rastete.

Izvor