Liderstvo u kriznom periodu

Možda nije uvijek lako ostati miran pred krizom, ali rukovodioci koji to rade mogu da vode svoj tim kroz bilo šta. Za vas smo izdvojili nekoliko načina kako biste ostali smireni u kriznim situacijama.

Jelena Plivelic
Liderstvo u kriznom periodu

Pokažite svoju smirenost.

Opustite se i pokažite svom timu kako da uradi isto. Čak i kada se čini da bi se stvari mogle raspasti, lideri koji rade na tome da smirenost ostane vidljiva moći će da uspore i donesu bolje odluke.

Upoznajte svoj tim.

Svako ima svoju ulogu, prioritete i iskustva koja ga čine manje ili više sklonim panici u vremenima krize. Hitan slučaj za jednog člana tima može biti redovan posao za drugog. Oslonite se na druge u timu koji pokazuju smirenost da služe kao dodatna podrška svojim kolegama.

Učite iz tuđih iskustava.

Prošla iskustva vašeg tima mogu poslužiti kao bogato znanje kada se krećete naprijed u vremenima neizvjesnosti i krize. Lideri moraju ostati transparentni u svojim akcijama i otvorenog uma, prihvatati ideje svojih zaposlenih. Ukoliko otvoreno ne razgovaramo o problemima kompanije, na kraju ćemo ih rješavati sami.

Oslonite se na podršku.

Upoznajte spoljne mentore i uzore da biste izvukli kreativne načine da ostanete u igri. Uvijek je poželjno imati tim visokih rukovodilaca koji vam mogu biti na raspolaganju da ih pozovete bilo kada i da zatražite savjet.

Budite podrška.

Umjesto diktatorskog pristupa uzvikivanja naređenja, preporučuje se da budete tip lidera koji će uskočiti u vatru i uprljati ruke. Kada se lideri uključe u pomaganje svojim ljudima da procijene mogućnosti i odrede najbolji pristup u teškim vremenima, zauzvrat će dobiti zahvalnost i napore svojih zaposlenih.

Izvor