5 načina da povećate kreativnost u svom timu

Kreativnost je vitalna za inovacije, ali mnogi organizacioni lideri ne znaju kako da je iskoriste među svojim zaposlenima. Preporuka je zapravo pronalaženje novih načina da svojim zaposlenima date vrijeme i prostor koji su im potrebni za generisanje novih ideja.

Jelena Plivelic
5 načina da povećate kreativnost u svom timu

Postoji pet strategija koje uključuju generisanje puno ideja (uključujući i loše), stvaranje prostora za neuspjeh, blokiranje neplaniranog kalendarskog vremena, fokusiranje na pronalaženje problema i odlaganje odluka.

Koje su neke od temeljnih promjena koje bi se mogle preporučiti liderima da budu šampioni među svojim timovima, kako bi uticali na širu kulturnu transformaciju koja je, čini se, potrebna? U nastavku teksta pročitajte nekoliko koje možete probati.

Generišite mnogo ideja - ne samo one dobre.

Jedno od najelegantnijih pitanja koje lider može da postavi timu koji želi da riješi opaki problem sa kojim se suočava posao je: „Šta još pokušavamo?“ On priznaje potrebu za opcijama, dok daje dozvolu da se krene naprijed na lagan način.

Stvorite prostor za neuspjeh.

Svi se plaše reči neuspjeh. I, naravno, sigurno postoje mjesta gdje je neuspjeh neprihvatljiv. Ali samo zato što je neuspjeh negdje neprihvatljiv ne znači da je neprihvatljiv svuda.

Postavljanje minimalnog praga neuspjeha za svoj tim može biti od koristi jer podstiče široka istraživanja u okviru organizacije.  Svakako, ima mjesta gdje se mora da igrati na sigurno. Ali ponekad je ne preuzimanje rizika najrizičniji potez od svih.

Blokirajte vrijeme unaprijed.

Osim ako vaša industrija nije potpuno jedinstvena, vaši timovi će se suočiti sa problemima sledeće nedelje, sledećeg mjeseca i sledeće godine. Da bi riješili te probleme, biće im potreban prostor za generisanje velikog broja rješenja i eksperimentisanja koji stvaraju vrijedne podatke o najboljem putu naprijed.

Ako ne blokirate vrijeme unaprijed, nemojte se iznenaditi ako vaši timovi „nemaju vremena za inovacije“ u trenutku kada dođe do krize. Male promjene mogu izazvati ogromne uticaje.

Da bi inovativnost napredovala u vašim timovima, blokirajte vrijeme za ključne aktivnosti za koje znate da će biti potrebne mnogo prije nego što saznate detalje problema za koje će vam trebati svježe razmišljanje da biste ih riješili.

Cijenite pronalaženje problema.

Dok svi priznaju važnost rješavanja problema, suptilna umjetnost pronalaženja problema se slabo kultiviše. Inovacioni lideri znaju da su problemi neophodan preduslov za nova rješenja i njeguju svijest o problemima u svojim timovima.

Odložite svoje odluke.

Jedna kontraintuitivna, ali veoma efikasna strategija je odlaganje odluka o tome koja nova rješenja treba implementirati. Naša opsesija efikasnošću je najizraženija tokom faze odabira ideje jer tražimo ono što psiholozi nazivaju kognitivnim zatvaranjem: uznemirujuće je ostaviti stvari neriješene! Ipak, jedna od najboljih stvari koje tim može da uradi je da odluči da ne odlučuje… još.

Ako se posao svodi na mjere orijentisane na efikasnost, kao što je vrijeme i broj posjećenih sastanaka, nastavićete da rasipate ogroman potencijal za kreativnost koju naši ljudi imaju. Ali ako počnete da razmišljate u smislu efikasnosti – pročešljate svijet u potrazi za bogatim inputima koji podstiču novo razmišljanje ili gurate svoj tim da generiše obim rješenja za problem prije nego što precizirate pravi odgovor – onda će inovacija početi da se okreće u vašu korist.

Izvor