Uspješno liderstvo: kako donijeti ispravne odluke

Prosječna odrasla osoba donosi hiljade odluka svakog dana. Neke mogu dovesti do spektakularnog neuspjeha. Kao lider morate da budete potpuno jasni u pogledu pametnih izbora koje treba da donosite svaki dan. Većina lidera ima prilično dobru ideju o tome šta treba da rade da bi bili na putu ka zacrtanim ciljevima. Ipak, mnogi od njih će skrenuti sa puta zbog spoljnih uticaja i drugih iskušenja koja odvode fokus sa stvari koje su zaista važne, što navodi na neke zaista nepromišljene izbore.

Jelena Plivelic
Uspješno liderstvo: kako donijeti ispravne odluke

Minimiziranje vaših neuspjeha zahtijeva donošenje dobrih odluka na putu ka uspjehu. Evo nekoliko predloga kao sigurna zaštitna ograda na putu ka donošenju dobrih izbora:

Prestanite da mjerite svoj uspjeh prema standardima drugih ljudi.

Kada postavljate korake za svoje ciljeve, nemojte padati u zamku da to procjenjujete po mjeri uspjeha drugih ljudi. Umjesto da pokušavate da idete u korak sa drugima mjerite svoje ciljeve prema sopstvenim standardima, a ne prema onome što vam svijet nameće.

Neka vaša istina vodi vaše odluke.

Bezbjedan putokaz za donošenje dobrih izbora nikada ne bi trebalo da odstupa od vaših ličnih vrijednosti. Ti izbori moraju doći duboko iznutra i govoriti svoju istinu. Kada znate ko ste zaista i šta je vaša istina, lakše je donositi izbore na osnovu toga kako se prirodno ponašate i vidite svijet na osnovu tih vrijednosti i uvjerenja, a ne nečijih drugih.

Ne pokušavajte da sve uradite sami.

Znate sa čime se mnogi lideri obično bore? Delegiranje. Većina lidera se plaši se da niko ne može da radi posao bolje od njih samih, ali ne shvataju da je delegiranje drugima veliki dio onoga što ta uloga zahtijeva i da je uvijek odličan izbor.

Okružite se mentorima.

Mentorstvo može imati veliki uticaj na nečiji razvoj karijere jer uspjeh zavisi od toga da se okružite pravim ljudima. Povjerljivi unutrašnji krug bliskih veza dalje na poslovnom i životnom putu može da vas posavetuje šta da radite, a šta ne i kako upijate mudrost od mentora, počinjete da usvajaju njihove osobine uspjeha. Obavezno se družite sa onima koji vam potencijalno mogu pomoći da naučite nove stvari, rastete i unaprijedite svoju karijeru.

Zaštitite svoju reputaciju bez obzira na sve.

Vođenje biznisa je put do brojnih teških odluka na tom putu. Sva pametna rukovodstva i poslovne odluke zasnovane su na temeljima integriteta. Jer bez integriteta, skoro je nemoguće steći dobru reputaciju i postići uspjeh koji želite dugoročno.

Izvor