Ključne navike koje bi mogle da vam poremete karijeru

Završite svoj posao i dobri ste u tome, ali ako ste krivi za bilo koju od ovih navika, mogli biste nesvjesno da sabotirate svoju karijeru.

Jelena Plivelic
Ključne navike koje bi mogle da vam poremete karijeru

Loša higijena.

Ujutru su svi u žurbi, ali to nije izgovor da preskočite pranje zuba ili stavljanje dezodoransa prije odlaska na posao.

Nedostatak odgovornosti.

Ključni pokazatelj lošeg lidera je nepreuzimanje odgovornosti za svoje postupke i napadanje drugih zbog neuspjeha tima. U početku će ljudi tolerisati ovaj stav, ali će vremenom shvatiti da niste stvoreni za vođstvo.

Kodeks oblačenja.

Više kompanija možda izobličava svoje kodekse oblačenja, ali to ne znači da je u redu da se pojavite u pocijepanim farmerkama i japankama. Profesionalno oblačenje daje vam kredibilitet i pokazuje da se uklapate u radno okruženje.

Biti previše mirisan.

Mirisi u kancelariji, od hrane do parfema i kolonjske vode, mogu biti ometajući. Takođe mogu da dovedu do toga da vas kolege izbjegavaju ili da vas doživljavaju kao bezobzirne.

Previše ugađati ljudima.

Poslodavci bi mogli da vas posmatraju negativno ukoliko uvijek pokušavate da radite ono što svi drugi žele, umjesto da shvatite šta je važno za vas i vaš radni učinak.

Kašnjenje.

Stalno kašnjenje je siguran način da sabotirate svoju karijeru. Ako kompanija ima radnu kulturu koja naglašava tačnost, kašnjenje jasno pokazuje nedostatak vjere u kulturu kompanije. Lideri brzo otpuštaju one koji se ne uklapaju.

Previše izgovarati „žao mi je“.

Pazite da ne pretjerate sa riječima „Žao mi je“. Ako kažete da vam je žao kada to nije neophodno, zvučaćete kao da niste sigurni u svoje mišljenje.

Ne vodite računa o vašoj verbalnoj interpunkciji.

Način na koji govorite može ostaviti određeni utisak, loš ili dobar. Potkopati ćete svoj profesionalizam tako što ćete izjavu ili činjenicu završiti znakom pitanja, što narušava vaš kredibilitet.

Nedostatak samopouzdanja.

Čvrsto rukovanje, leđa ravna, glava podignuta, održavajte kontakt očima i komunicirajte sa energijom. Ponašajte se samouvjereno i na kraju ćete izgraditi i svoju karijeru. Ovo su „meke vještine“ koje poslodavci traže kod kandidata za posao.

Ne postati dio tima.

Postati dio tima pomoći će vam da izgradite osnovu za svoju karijeru, a ovi timski odnosi će vam dobro doći kada vam zatreba.

Stavljanje privatnog života ispred posla dok ste na poslu.

Sačuvajte lične pozive, poruke i brige van posla. Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila to samo pokazuje da niste zainteresovani za vaš posao kao ni doprinos koji možete obezbijediti sebi ukoliko ste potpuno posvećeni onome na čemu radite.

Izvor