10 jutarnjih loših navika koje štete vašem životu

Zdrava jutarnja rutina može duboko uticati na vaše opšte zadovoljstvo životom i na uspjeh. Možete uspostaviti čvrstu osnovu za produktivan, ispunjen dan tako što ćete identifikovati i prekinuti štetne jutarnje navike.

Jelena Plivelic
10 jutarnjih loših navika koje štete vašem životu

Uspostavljanje zdrave jutarnje rutine pomaže u stvaranju čvrste osnove za uspjeh. Nažalost, mnogi ljudi praktikuju navike koje mogu imati štetan uticaj na njihov život.

U nastavku teksta pročitajte o deset svakodnevnih jutarnjih navika koje mogu naštetiti vašem životu kao i predloge za razbijanje ovih navika.

Previše spavate.

Pretjerano spavanje može dovesti do mnogih negativnih posljedica, uključujući povećanje tjelesne težine, depresiju i povećan rizik od srčanih oboljenja. Uspostavljanje dosljednog rasporeda spavanja je od suštinskog značaja kako biste osigurali da spavate preporučenih 7-9 sati.  Upravljajte vremenom spavanja, kreirajte rutinu za spavanje i održavajte dosljedan raspored spavanja i buđenja, čak i vikendom.

Ne budite se sa planom.

Započinjanje dana bez jasnog plana može smanjiti produktivnost i stvoriti osjećaj besciljnosti. Utvrđivanje dnevnih ciljeva pomaže u pružanju osjećaja svrhe i pravca. Da biste kreirali efikasnu jutarnju rutinu, odvojite nekoliko minuta svake večeri da isplanirate sledeći dan. Navedite svoje zadatke i odredite im prioritet na osnovu važnosti. Bićete spremni da se uhvatite u koštac sa danom koji je pred vama tako što ćete se probuditi sa jasnim planom.

Gubite vrijeme najveće energije.

Svaka osoba doživljava period vrhunca energije tokom dana kada se oseća najbudnijim i fokusiranijim. Gubljenje ovog dragocjenog vremena ujutru može dovesti do smanjenja produktivnosti. Identifikujte kada osjećate najviše energije i zakažite svoje najkritičnije zadatke da biste optimizovali vrijeme najveće energije. Iskoristivši svoju vrhunsku energiju, moći ćete da postignete više i osjetite veći osjećaj postignuća.

Neorganizovanost ujutru.

Neorganizovanost ujutru može dovesti do povećanja nivoa stresa i smanjenja dnevne produktivnosti. Razvijanje organizovane jutarnje rutine pomaže u stvaranju osjećaja smirenosti i kontrole. Da biste održali organizovanu rutinu, pripremite se za sledeći dan prethodne noći. Rasporedite svoju odjeću, spakujte ručak i uvjerite se da su svi potrebni predmeti spremni. Pored toga, koristite kontrolne liste i planere da biste pratili obaveze.

Ne pijete vodu.

Ostati hidriran je od suštinskog značaja za održavanje opšteg zdravlja, a voda za piće ujutru pruža brojne prednosti. Potrošnja vode ujutru može ubrzati metabolizam i poboljšati mentalnu jasnoću. Da biste vodu uključili u svoju jutarnju rutinu, držite čašu vode pored kreveta i popijte je čim se probudite.

Ne izlažete se suncu.

Izlaganje prirodnoj sunčevoj svjetlosti pruža nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući proizvodnju vitamina D i regulisanje ciklusa spavanja i buđenja. Nedostatak izlaganja sunčevoj svjetlosti može dovesti do lošeg kvaliteta sna i raspoloženja. Da biste obezbijedili dovoljno sunčeve svjetlosti ujutru, razmislite o šetnji ili doručku napolju.

Konzumirate previše šećera ili nezdrave hrane ujutru.

Nezdrava jutarnja ishrana može negativno uticati na vaše opšte zdravlje, što dovodi do pada energije, povećanja tjelesne težine i slabe koncentracije. Izbjegavajte slatke žitarice, peciva i prerađenu hranu da biste usvojili zdraviju jutarnju ishranu. Umjesto toga, birajte cijelu hranu bogatu hranljivim materijama, kao što su cijela zrna, voće i opcije bogate proteinima kao što su jaja, jogurt ili orasi.

Preskačete zdravi doručak.

Doručak igra ključnu ulogu za ukupno zdravlje i produktivnost. Preskakanje doručka može dovesti do smanjene kognitivne funkcije i povećane gladi, što dovodi do prejedanja kasnije u toku dana. Da biste uključili zdrav doručak u svoju jutarnju rutinu, odredite vrijeme za pripremu obroka i konzumaciju. Birajte uravnotežene obroke koji sadrže ugljene hidrate, proteine i zdrave masti. Opcije kao što su ovsena kaša sa voćem i orasima, grčki jogurt sa bobicama ili omlet od povrća obezbeđuju hranljive materije i energiju neophodnu za vaš dan.

Ne razmišljate o svojim dugoročnim ciljevima.

Postavljanje dugoročnih ciljeva je od suštinskog značaja za održavanje motivacije i postizanje uspjeha. Zanemarivanje ovih ciljeva može dovesti do gubitka smjera i smanjenja zadovoljstva životom. Da biste ugradili dugoročnu refleksiju ciljeva u svoju jutarnju rutinu, odvojite nekoliko minuta svakog dana da pregledate svoje ciljeve i napredak.

Izbjegavate teške i neprijatne zadatake.

Određivanjem prioriteta i dovršavanjem složenih zadataka rano u toku dana, stvarate osjećaj postignuća koji vas pokreće naprijed. Da biste dali prioritet izazovnim zadacima, identifikujte svoje najzahtjevnije i zakažite ih tokom najveće energije. Podijelite velike zadatke na manje korake kojima se može upravljati kako biste ih učinili manje zastrašujućim i lakšim za dovršavanje.

Zapamtite da promjena zahtijeva vrijeme i morate biti strpljivi sa sobom dok razvijate nove navike. Konzistentnim praktikovanjem ovih pozitivnih ponašanja stvorićete jutarnju rutinu koja vas priprema za uspjeh i značajno poboljšava vaš opšti kvalitet života.

Izvor