Isprobajte 5 jutarnjih rutina za dnevne pobjede

Način na koji započnete svoj dan će uticati na ostatak dana. Dakle, ako ste neko ko se budi na reaktivan način, provjerava e-poštu i stresno juri kroz vrata da bi stigao na posao, velike su šanse da će ostatak vašeg dana i dalje biti stresan i reaktivan.

Jelena Plivelic
Isprobajte 5 jutarnjih rutina za dnevne pobjede

Ne mora biti ovako. A ako možete odvojiti vrijeme da sebi stvorite neke navike koje će vas lagano provesti kroz dnevne obaveze onda i vi možete imati više energije i vitalnosti svakog dana. Evo pet savjeta za početak:

Podesite svoj dnevni tempo.

Zlatno pravilo broj jedan: Neka prva stvar koju uradite ujutru bude samo za vas - ne za posao. Probudite se u željeno vrijeme, recimo u 6 ujutru, i fokusirajte se barem 10 minuta na sebe.

Krećite se onako kako možete.

Radite najmanje 20 minuta aktivnosti: brzo hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, vježbanje joge ili bilo koju drugu rutinu vježbanja koja pokreće tijelo. Ovo nije samo dobro za vaš kardiovaskularni sistem i fizičko zdravlje, već je odlično i za vaše mentalno zdravlje. Idite napolje ako možete da dobijete svjež vazduh i jutarnju svjetlost, jer to pokreće vašu proizvodnju serotonina i podiže nivo energije tokom dana.

Pronađite mir.

Nakon brze vježbe ili jutarnje šetnje, vrijeme je da ponovo pronađete trenutak smirenosti uz kratku meditaciju svjesnosti. Ovo može biti 2, 5 ili 10 minuta mirnog sjedenja i sabiranja misli. Ovo može biti poslednjih nekoliko minuta mirovanja koje imate do kraja dana, ali će vam pomoći da steknete jasnoću i da ostanete mirni pod pritiskom na poslu. Ovo je takođe oblik treninga pažnje koji će vam pomoći da obučite svoj um da ostane fokusiran tokom dužeg vremenskog perioda na poslu.

Imajte pozitivne namjere.

Na kraju vježbe mirovanja, možete odvojiti nekoliko trenutaka da se ponovo osposobite da postavite pozitivne namjere za dan koji je pred vama — umjesto da reaktivno započnete dan na stresan način provjerom mnoštva zadataka koji su pred vama. Razmislite o dva ili tri ključna zadatka za taj dan i postavite pozitivne namjere, odnosno natjerajte se da im se radujete.

Nahranite tijelo i um zdravim doručkom.

Bilo da doručkujete kod kuće ili kada stignete na posao, odvojite vrijeme da nahranite svoje tijelo nečim hranljivim umjesto da popijete nekoliko gutljaja kafe prije nego što požurite kroz vrata.

Razmislite o tome da se probudite malo ranije da biste ovo napravili ili pripremite nešto jednostavno poput zdravog smutija. Zapamtite, vi ste ono što jedete, pa vodite računa o tome šta unosite u svoje tijelo, posebno ujutru.

Cijela poenta je u tome da preuzmete kontrolu nad tempom svog života i postavite se tako da imate naporan, ali uspješan dan pred vama.

Nemojte se osjećati prinuđenim da pokušate sve ovo odjednom. Možete početi sa samo jednom navikom — na primjer, jutarnjom šetnjom ili vježbanjem — a onda kada ste uspostavili tu naviku, možete dodati još jednu, kao što je vježba mirovanja ili zdrav doručak.

Cilj je da ove zdrave i prijatne navike ugradite u svoju jutarnju rutinu, jer ako možete pobijediti jutro, pobijedićete i dan.

Izvor