Lider sa trajnim uticajem: Efikasna saradnja je ključna

Nije neuobičajeno da talentovani lideri smatraju da je saradnja neprirodna. Ako ste lider koji se bori da sarađuje, prvo morate da razumijete zašto je to tako, a zatim da poradite na razvoju te vještine. Zašto saradnja nije jednostavna? Za vas smo istražili neke od uobičajenih razloga koje možete pročitati u nastavku teksta.

Jelena Plivelic
Lider sa trajnim uticajem: Efikasna saradnja je ključna

Takmičarski ste nastrojeni i bojite se da ćete ostati u sjenci.

Vjerovatno ste uživali u dosadašnjem pobjeđivanju ali bez obzira na to, sam pojam dijeljenja sa drugima čini vas zabrinutim. Bitno je shvatiti da se u organizacijama uspjeh postiže integrisanim naporima. Morate početi vjerovati da će vaš doprinos biti uvažen čak iako se pomiješa sa doprinosima drugih ljudi.

U velikoj mjeri ste se oslanjali na hijerarhiju.

Shvatite da je na nivou organizacije uticaj na svoje kolege ključan i veoma različit od pozicionog autoriteta. Budite manje direktivni, a više radoznali i razgovorljivi. Poštovanje mora biti obostrano zarađeno i ne dolazi samo sa ulogom ili zvanjem.

Veći fokus ste posvetili rezultatima nego odnosima.

Ljudska bića su osposobljenja za povezivanje sa drugim ljudima, ali je uobičajeno da se pojedinci sa visokim dostignućima čuvaju kada su u pitanju ljudski odnosi. Provedite vrijeme razmišljajući o odnosima koje ste izgradili, izbjegli, kao i koji odnosi bi vam značili.

Nedostatak povjerenja. 

Plašite se neizvjesnosti i želite da budete sigurni da su vaše odluke na čvrstom tlu. S obzirom na visoku ulogu u vašem poslu, razumljivo je da ste osjetljivi na ono što može poći naopako. Međutim, postoji razlika između zdravog skepticizma i pretpostavke loših namjera. Kada pripisujete loše motive, šaljete snažnu poruku nepovjerenja.

Ne znate kako.

Može biti da je saradnja jednostavno nešto što nikada niste naučili. To je složen skup vještina i atributa. Kombinuje aktivno slušanje, upravljanje konfliktima, zajedničko rješavanje problema, samoregulaciju, poniznost, radoznalost i brižnu orijentaciju prema drugima.

Kada ste malo istražili šta može biti uzrok nepraktikovanja saradnje sa vaše strane, u nastavku pročitajte kako da ojačate svoje saradničke veze.

Budite otvoreni za promjene i nove ideje.

Zauzimanje novih perspektiva je preduslov za empatiju i saosjećanje. Postavljajte pitanja da biste osporili svoju tačku gledišta i razjasnili drugu osobu. Na taj način šaljete snažan signal da vam je stalo do njihove perspektive.

Cijenite druge.

Stavljanje sebe na mjesto međusobne međuzavisnosti pomoći će vam da osjetite kako je biti na ravnom terenu. Na primjer, možete se pridružiti timu izvan posla. Obratite pažnju na mjesta na kojima uživate i mjesta na kojima se osjećate neprijatno.

Postanite oslonac.

Bez obzira ko ste, i dalje su vam potrebni drugi da biste uspjeli, a i drugima ste potrebni vi. Identifikujte kritične igrače na koje se oslanjate i one koji zavise od vas. Provedite vrijeme sa njima, preispitajte motive, identifikujte uslove koji vas vode da budete otvoreniji.

Postupite prema onome što ste naučili.

Da bi vas drugi vidjeli kao lidera koji zaista sarađuje, preduzmite mjere da ubrzate svoju reputaciju kao timskog igrača. Ovdje je ključ biti iskren. Potražite namjerne načine da doprinesete drugima kada ne dobijete ništa zauzvrat.

Podijelite pažnju i odajte priznanje.

Timovi koji jedni s drugima dijele svjetla reflektora češće imaju duži opstanak, a njihove organizacije imaju veći rast jer više sarađuju.

Pitajte za savjet.

Kolege koje vjeruju da su vam zaista potrebne, zatražit će vašu pomoć  i podržati vaše ideje u javnom okruženju.

Izvor