Intervju sa Vildanom Čičić: Svaka prepreka je podsticaj da još više napredujem

Dok sami neke stvari ne doživite ne postoji taj neko koji vas može bolje posavjetovati. A najljepši osjećaj je kada možete da pomognete nekome. Nije bitno da li je to neko vaš bližnji ili apsolutni stranac. Jednostavno sijate - poručuje Vildana Čičić za #zeneoduticaja

Nada Stojanović
Intervju sa Vildanom Čičić: Svaka prepreka je podsticaj da još više napredujem

Vildana Čičić je booking menadžer u više hotela. Živi na Zlatiboru, a svoj radni staž počela je još u studenskim danima kao prodavac kozmetike. Sticajem raznih okolnosti prekinula je studije farmacije i prodaja je uvela u turizam i tako završava menadžment u toj oblasti. Prije turizma radila je i kao office menadžer u Prvoj banci Crne Gore u samom startu kada se osnovala.

Mijenjala je mnogo poslova jer je, kako je kazala u intervjuu za #zeneoduticaja, otac u to vrijeme bio jako bolestan i ona je bila ,,motor i stub" porodice.

- Da je bilo naporno, bilo je… Ali ne žalim ni za čim. I za ove moje 42 godine, za koje mi niko ne vjeruje da imam, sve bih uradila isto, ma koliko da je teško

Govori engleski i italijanski, a poznaje i osnovni njemački.  Kako je kazala nikada nije patila za direktorskom pozijom.

- To mi je donijelo više slobode i vremena da pomažem drugima - poručuje Čičič i ističe da je dobra organizacija osnova za uspjeh u životu. 

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško biti uspješna poslovana žena na Balkanu?

#Vildana Čičić: Smatram da ništa ne može biti toliko teško ako radite posao koji volite i ako vam okruženje pruža podršku. Svaka druga okolnost vas može sputati, ali u svakom slučaju za mene je svaka prepreka podsticaj da još više napredujem. Tako da kažem NE, nije teško biti uspješan, ako ste pozitivni i vjerujete u sebe.

Uživa u svakom trenutku svog posla

#ZENEODUTICAJA: Šta ti je pomoglo na putu do uspjeha?

#Vildana Čičić: Od kada znam za sebe najveći uzor i idol mi je bio otac. On više nije sa nama, ali njegova energija, savjeti, iskustva su mi otvarala oči. Učio me je pravim vrijednostima i da je prije svega poštenje najbitnija karika u svim segmentima života. Vaspitanje koje ponesemo iz kuće je prvo što se uoči na svakom koraku. Da li je to razgovor za posao, ručak u restoranu, šetnja,  pomoć strancu, rukovanje sa predsjednicima… za svaki uspjeh računa se svaki korak.

#ZENEODUTICAJA: Da li su po vašem mišljenju u prednosti muškarci, kada je u pitanju položaj, mjesečna zarada?

#Vildana Čičić: Na žalost da, kroz istoriju se isticalo da muškarci budu i ostanu najjači u svakom smislu, ali se na žalost zaborave Velike žene koje su nas bezuslovno vodile, a da nijesu to ni znale niti su se trudile da to dokažu.

Tadašnju ženu su predstavljali kao heroinu i robinju, u isto vrijeme kao majku i ratnicu i kao stub porodice. Ali su vjekovima svojim radom, mudrošću pravile put svima nama, novim generacijama koje dolaze, mogućnost da dokažemo da zaslužujemo najviše mjesto u društvu i pravo glasa.

#ZENEODUTICAJA: Kakva je situacija u turističkom sektoru?

#Vildana Čičić: Turistiški sektor je jedna velika ,,igra” koja je iz godine u godinu izazov. Pandemija koja je iza nas je samo potvrda da se ništa ne može tako dugoročno planirati, već osluškuješ okolinu, susjedne države pa sve šire i šire. Neki potezi jednostavno nijesu u našim rukama, ali ono što je najbitnije je da smo svijesni da je Crna Gora bogata zemlja koja ti može pružiti da za par sati piješ kafu na pjeni od mora, a da večeraš na najvišem vrhu planinski vjenaca. Turistički sektor je u nezgodnoj situaciji jer nije samostalan i samim tim nema mogućnost da lepezu raznih ponuda iznese kada želi već čeka uslove koje im se nametnu.

Posebnu energiju nam daju naši ljubimci

#ZENEODUTICAJA: Jeste li u svojim poslovnim angažmanima imali opstrukcije muških kolega?

#Vildana Čičić: Ne, ali najiskrenije. Vas niko ne primorava da radite neki posao za koji ste sami aplicirali. Jednostavno smatram gdje god ideš, moraš da napraviš plan i strategiju. Da se dobro raspitaš. Možda je ovo savjet za svakoga. Kao što sam jednom rekla, bitno je da vjeruješ u sebe, da znaš koliko si dobar u svom poslu i da jednostavno riječ od NEKOGA, muškog ili ženskog, ne može da te poremeti.

#ZENEODUTICAJA: Kome možete da zahvalite na podršci i šta vas najviše odmara nakon teškog poslovnog dana?

#Vildana Čičić: Najvažnija mi je podrška porodice i najiskrenijih prijatelja koji možda i nijesu pokraj vas u tom trenutku, ali dovoljan je telefonski poziv da mi dan učini najljepšim. Moj CV je izuzetno bogat. Sada kada pogledam iza sebe ponekad ne mogu da vjerujem da sam ga živjela. Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Njemačka, Švedska, Bosna i Hercegovina, Šri Lanka… To su sve izazovi koji nijesu bili laki pogotovu kada apsolutno sami sve vodite. Ali evo, tu sam, da kažem da je život lijep i da je to tako velika škola.

#ZENEODUTICAJA: Jeli teško uskladiti porodični i poslovni život, stižete li da se posvetite svojim najbližima?

#Vildana Čičić: Nije teško. Organizacija je ključ svakog uspjeha. Ponekad i nije baš kako bi željeli, ali kasnije shvatite da je tako najbolje za nas. Ja se vodim onim starim običajima -  ako se nešto nije desilo baš onda kada smo mi željeli, znači da i nije bio pravi trenutak i ne ideš dalje. Ne osvrćeš se.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše preporuke mlađim koleginicama na početku svoje karijere?

#Vildana Čičić: Da naprave dobro plan. Da tačno odrede svoj cilj. Da spoznaju svoje mane i vrline. Ponekad vam i najjača diploma ne može pomoći ako ne vjerujete u sebe. Da prikupe što više informacija za svaki naredni posao. Iskustva su jako dobrodošla i treba ih saslušati. Ne treba da se prave da su najpametnije. Samo podignute glave gore i sve dođe na svoje mjesto.

#ZENEODUTICAJA: Da li su bile neke prepreke koje su Vas mogle zaustaviti ka daljem napredovanju?

#Vildana Čičić: Postojala je kriza u ranoj mladosti kada bez iskustva svih gore već pomenutih stvari, naiđe period gdje sam čak i svoje zdravlje mogla da ugrozim, a da toga nijesam bila svjesna. Kada ne vidite da nestajete jer VI smatrate da je to najbolje, a ne gledate širu sliku. I zato me sad često prijatelji koji znaju kroz šta sam prolazila i gdje sam pobjedila samu sebe, zovu za savjet ili preporuče da pomognem drugima. Jer dok sami neke stvari ne doživite ne postoji taj neko koji vas može bolje posavjetovati. A najljepši osjećaj je kada možete da pomognete nekome. Nije bitno da li je to neko vaš bližnji ili apsolutni stranac. Jednostavno sijate.

Biti pozitivan u svakom trenutku poruka je Vildane Čičić