Intervju sa Aleksandrom Đakonović: Turistička i hotelska industrija prepoznala je kapacitete žene kao liderke

Na putu do uspjeha pomogla mi je vizija, entuzijazam, jaka energija i vjera u sebe prije svega. Takođe veoma je bitno znati, prepoznati šansu i iskoristiti je na pravi način - poručuje Aleksandra Đakonović u intervjuu za #ZENEODUTICAJA

Nada Stojanović
Intervju sa Aleksandrom Đakonović: Turistička i hotelska industrija prepoznala je kapacitete žene kao liderke

Menadžerka prodaje u Karisma Hotels Adriatic Montenegro, Aleksandra Đakonović svoju dugogodišnju karijeru u turističkoj industriji, tačnije u sektoru prodaje započela je 2010. radeći za nekoliko hotela u Ulcinju, nakon završenih studija na fakultetu za turizam i hotelijerstvo i sticanja zvanja spec.sci menadžmenta u turizmu.

U HTP Ulcinjska rivijera počela je da radi 2014. godine kao referent prodaje, a 2018. prelazi i nastavlja karijeru u međunarodnoj korporaciji Karisma Hotels Adriatic Montenegro koja u to vrijeme vodi četiri hotela u Crnoj Gori kao sales koordinator.

Godinu dana kasnije dobija nagradu za najbolje postignute rezultate i postaje šefica MICE sektora gdje postaje zadužena za promociju ponude za poslovni turizam.

Kako je kazala u intervjuu za #zeneoduticaja ubrzo slijede još dvije  promocije gdje se okušala kao regionalni menadžer prodaje i menadžer prodaje za Evropu – pozicija na kojoj se trentuno nalazi.

Veliku podršku ima od porodice, supruga i prijateljima, a slobodno vrijeme koristi za putovanja i upoznavanje drugih destinacija i kultura.

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško biti uspješna poslovana žena na Balkanu?

#Aleksandra Đakonović: Biti uspješna u svom polju nije lako bez obzira na to gdje živimo, pa samim tim ni kod nas na Balkanu. Morate biti spremni da radite duže, više i marljivije od ostalih, što zahtjeva često i odricanja.

Međutim, ukoliko radite ono što volite i imate jasan cilj pred sobom uspjeh je neizostavan.

#ZENEODUTICAJA: Šta ti je pomoglo na putu do uspjeha?

#Aleksandra Đakonović: Vizija, entuzijazam, jaka energija i vjera u sebe prije svega. Takođe veoma je bitno znati, prepoznati šansu i iskoristiti je na pravi način.

Između ostalog, jedna sam od onih koja vjeruje u to da postoji direktna veza između poslovnog uspjeha i ljudi kojima smo okruženi.

Jako je važno imati kvalitetne ljude oko sebe, koji ne samo da vas neće sputavati i podržavati u vašim idejama , već će vas podsticati ličnim primjerom da to I postignete.

#ZENEODUTICAJA: Da li su po vašem mišljenju u Crnoj Gori u prednosti muškarci, kada je u pitanju položaj, mjesečna zarada?

#Aleksandra Đakonović: Nažalost mislim da je odgovor na ovo pitanje očigledan. Daleko manja zastupljenost žena na bitnijim pozicijama, kao i često manja primanja su činjenice koje  govore za sebe. Međutim, čini mi se da se situacija polako mijenja i zaista se nadam i vjerujem u budućnost u kojoj će rodna ravnopravnost u Crnoj Gori osim na riječima postojati i na djelu.

#ZENEODUTICAJA: Kakva je situacija u turističkom sektoru?

#Aleksandra Đakonović: Ponosna sam što sam dio internacionalne kompanije koja ima sve veći broj žena na vodećim pozicijama.

Takođe u proteklih par godina imala sam priliku  da sarađujem sa eminentnim i svjetski poznatim i vodećim kompanijama, i sve češće vidim upravo žene na ključnim pozicijama sto me posebno raduje.

Tako da smatram da je turistička i hotelska industrija prepoznala kapacitete žene kao liderke.

To se pokazalo uspješnim iz mnogobrojnih primjera i upravo su žene te koje pokreću  nove trendove u turizmu.

#ZENEODUTICAJA: Jeste li u svojim poslovnim angažmanima imali opstrukcije muških kolega?

#Aleksandra Đakonović: U svakom poslu nailazimo na veliku količinu gluposti, zavisti pa i opstrukcija.

U svom dugogodišnjem radu u hotelskoj industriji zaista je bilo  raznih situacija, i lagala bih kada bih rekla da nije bilo osporavanja od strane muških kolega, ali se nisam previše obazirala na to.

Bitno je samopouzdanje i ljubav prema ovoj profesiji pomoću kojih se sve prepreke prevazilaze.

Takođe bilo je i kolega koji su profesionalni i koji su pružali bezrezervnu podršku, pa čak  bili  odlični i nesebični mentori i inspiracija.

#ZENEODUTICAJA: Kome možete da zahvalite na podršci i šta vas najviše odmara nakon teškog poslovnog dana?

#Aleksandra Đakonović: Na neizmjernoj podršci mogu zahvaliti svojoj porodici , suprugu i prijateljima. 

U slobodno vrijeme volim da se opustim uz dobar film ili knjigu, a kada obaveze dozvoljavaju najradije biram neko zanimljivo putovanje.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vase preporuke mlađim koleginicama na početku svoje karijere?

#Aleksandra Đakonović: Da vjeruju u sebe i da postave dugoročne ciljeve.

Poručujem im da budu otvorene za nove mogućnosti i iskoriste svaku priliku koja im se pruža.

Takođe smatram da je odabir profesije od ključne važnosti. Bez velike ljubavi prema profesiji kojom se bavite,  i motivacije da se konstantno usavršavate teško da se mogu ostvariti neki veći rezultati. Moja preporuka mlađim koleginicama bi svakako bila da slijede svoja interesovanja, i razvijaju svoju karijeru u tom pravcu jer tek tada mogu ostvariti svoj pun potencijal.