Tajne uspješnih žena

Motivišite se. Niko drugi neće to uraditi umjesto vas. Odredite svoje ciljeve i pratite ih, bilo da je vaš cilj da pročitate 50 knjiga ili izgradite veliku kompaniju

Nada Stojanović
Tajne uspješnih žena

Uspjeh se da naučiti. U ovih 11 pravila obuhvaćene su najčešće navike uspješnih žena u biznisu. Zahvaljujući njima ćete shvatiti da su za uspješnu ženu nekada potrebni mali koraci.

Nađite vremena za sebe. Možda ovo zvuči kao izlizana fraza, ali upravo najčešća greška koju pravimo pri građenju uspjeha je ta da zaboravljamo na sebe i na svoj odmor. Vrijeme koje posvećujete sebi ili svom hobiju je najbolje investirano vrijeme zato što vam donosi novi vjetar u jedra, odmor i nove ideje. Zato, pri planiranju dana ne zaboravite da nađete vremena i za sebe.

Motivišite se. Niko drugi neće to uraditi umjesto vas. Odredite svoje ciljeve i pratite ih, bilo da je vaš cilj da pročitate 50 knjiga ili izgradite veliku kompaniju. Uvijek odredite ciljeve i svakog dana se motivišite da ih postignete, a kada ih postignete, odredite neke nove, više.

Obrazujte se. Investirajte novac u svoje obrazovanje. Investiraj u kurseve koji dodatno doprinose vašoj kvalifikaciji, naučite se novim vještinama itd. Prijavite se na kurs jezika i tako svoje preduzetništvo proširite i izvan granica (ne samo svojih mogućnosti).

Ne prekorijevajte sebe. Ova tačka je veoma važna, posebno za žene koje imaju svoje potomstvo. Prilikom izgradnje uspjeha provodimo dosta vremena na poslu, gdje imamo osjećaj krivice zato što nijesmo sa svojom djecom, a ako vrijeme provodimo kod kuće sa djecom, imamo osjećaj da bismo trebali više da radimo. Ciklus ovih prekora je nekada kao začarani krug. Odredite vrijeme za posao kada se posvećujete poslu i koncentrišite se na to, a istovremeno odredite vrijeme koje posvećujete djeci i tada se samo njima posvetite.

Budite zdravi. Kada nam neko kaže „zdrav životni stil“ zamišljamo kako svakog jutra podižemo tegove, za večeru jedemo samo šargarepu. Živjeti zdravo znači prije svega misliti zdravo. Naravno da možete priuštiti sebi i slatkiše ili meso i zaista ne morate ići u teretanu. Važno je, međutim, promijeniti svoje mišljenje. Zbog toga je zdravo tijelo osnova svakog uspjeha.

Budite finansijski nezavisni. Svaka uspješna žena ima budžet i tačno zna kakvim budžetom raspolaže. Najveća greška koju možete da napravite je da živite izvan okvira svog budžeta.

Smijte se. Osmijeh je najveći dar. Iskren osmijeh izaziva pozitivna osjećanja, koja ne samo da nam razvedre dan nego i probijaju led u razgovorima, čiji ishod može biti pozitivan. Uspješna žena zna da upotrebi osmijeh za poboljšanje atmosfere i zahvaljujući njemu je često uspješnija u području rada.

Budite ispunjeni. Uspjeh ne znači samo visok radni položaj. To je prije svega mogućnost da radimo ono što nam se sviđa. Sve ovo uspješna žena uzima u obzir i rado uzima vrijeme za sebe ili za svoju porodicu.

Odredite cilj. Vaša mašta o uspjehu može biti bez plana kako to da postignete. Cilj se mora jasno odrediti, napraviti plan za ostvarivanje i odrediti vreme njegovog ostvarivanja. Napišite ga na papiru i svaki dan provjeravajte svoj pomak ka njemu.

Proslavljajte uspjehe. Svaki uspjeh koji na svom putu postignete, bilo da je mali ili veliki, proslavite ga. Budite srećni zbog toga, zato što iza toga stoji mnogo uloženog vremena i napora. Uvijek kada imate težak dan ili želite da odustaneš, sjetite se svojih uspeha.

Pomozite drugima. Ono što nas čini ljudima je naša sposobnst da pomognemo. Dok ne postignete svoj cilj, morate preći mnogo prepreka, u čemu vam je potrebna i pomoć drugih ljudi. Uspjeh koji postignete proširite dalje tako što ćete nesebično pomoći drugima.

Iako je ovaj članak prvenstveno namijenjen savremenim ženama, dragi muškarci, i vi možete pronaći korisne savjete u njemu.