Intervju sa Svetlanom Ćetković: Potrebno je pomiriti više uloga i naći podršku i unutar sebe i u porodici

Uspješna osoba je ona koja je dobro integrisana unutar sebe, koja prihvata sebe, sve svoje vrline i mane, koja postavlja i ostvaruje svoje ciljeve i koja uživa u tome - poručuje Svetlana Ćetković u intervjuu za #ZENEODUTICAJA

Nada Stojanović
Intervju sa Svetlanom Ćetković: Potrebno je pomiriti više uloga i naći podršku i unutar sebe i u porodici

Svetlana Ćetković se bavi psihoterapijskim savjetovanjem (transakciona analiza) i sertifikovani sam NLP coach i NLP praktičar. Više od 20 godina je radila u telekomunikacijama i bankarstvu, majka je tri odrasla sina i u braku sam 27 godina.

U intervjuu za #ZENEODUTICAJA kazala je da je nastavak karijere za nju bio potpuno prirodan, jer je kao neko ko je radoholik iskusila sve izazove zaposlenih majki u korporativnom svijetu i učila kako da pomogne i sebi i svojoj porodici da sačuvaju ono što je najvažnije -  mir i sklad.

- To mi je dalo motivaciju da se dalje edukujem i pomažem onima koji se nose sa problemima na poslu i u porodici. Korporativni posao sam napustila sa pozicije Portfolio menadžera u banci i krenula u novi izazov – poručula je Svetlana Ćetković za #ZENEODUTICAJA.  

#ZENEODUTICAJA: Šta mislite koliko je teško ženama da uspiju na Balkanu?

#Svetlana Ćetković: Generalno, mislim da postoji nejasnoća oko toga što je uspjeh. Iako moderno društvo nameće eksterna mjerila uspjeha, uspjeh je lična stvar i mjera zadovoljstva sopstvenim životom. Uspješna osoba je ona koja je dobro integrisana unutar sebe, koja prihvata sebe, sve svoje vrline i mane, koja postavlja i ostvaruje svoje ciljeve i koja uživa u tome. Pri tome, nije važan ni nivo obrazovanja ni društveni status. Ako me pitate za profesionalna ostvarenja, mislim da se sve žene, gdje god da žive susreću sa istim poteškoćama. Potrebno je pomiriti više uloga i naći podršku i unutar sebe i u porodici. Na kraju je važna upornost i odlučnost. Biće mnogo padova, razočaranja, odbijanja i samo onaj ko je u sebi izgradio čvrstu bazu biće spreman da to prevaziđe.

#ZENEODUTICAJA: Šta mislite da može da se poboljša u Crnoj Gori kada je poslovni status žena u pitanju?

#Svetlana Ćetković: Mislim da bi podrška među samim ženama trebala da bude značajnija i ovdje ne mislim isključivo na preduzetnice. Smatram da žene na rukovodećim pozicijama treba da podstiču svoje koleginice da se ne plaše svoje moći i znanja.

#ZENEODUTICAJA: Da li uspješna žena može da ima i uspješnu porodicu i karijeru?

#Svetlana Ćetković: Naravno da može. Do skora smo robovali predrasudi da ,,ne možeš sve da imaš”, pa su se mnoge žene mirile sa ulogom domaćice iako su imale sposobnosti za mnogo više. Žene često teže perfekcionizmu, pa se tu i spotiču i kao majke i kao supruge i kao profesionalci. Zdrava porodica je ona gdje svi mogu da budu autentični, da griješe bez osude, da budu podrška jedni drugima. Uspješna karijera je ona gdje učiš i rasteš i kroz rezultate i kroz greške.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaši savjeti da žene budu još uspješnije i održe karijeru?

#Svetlana Ćetković: Moj savjet je da brinu o sebi i svojim potrebama, tako će biti i odličan primjer svojoj okolini. Da odvoje vrijeme za sebe, za svoje hobije, prijateljice. Da se ne dokazuju ni drugima ni sebi, već da uvijek razmisle zašto nešto rade i zašto im je baš to važno.

#ZENEODUTICAJA: Šta vas odmara?

#Svetlana Ćetković: Čitanje, dokumentarci, plivanje, ples... U plesu beskrajno uživam.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše porukama koleginicama na putu karijere?

#Svetlana Ćetković: Budite uporne, strpljive, nemojte da vas odbijanje i poteškoće pokolebaju. A prije svega, budite autentične, vi baš takve kakve jeste. Ne čekajte podršku več je pronađite, u sebi, u prijateljima, porodici, zamolite ih da vam pomognu, kako god mogu, razgovorom, preporukom... Uvijek će se otvoriti neka vrata.