Meditacija sa Svetlanom Vujačić, sertifikovanom instruktorkom joge

Za #zeneoduticaja govorila je Svetlana Vujačić, sertifikovana instruktorka joge i savjetnica za ishranu, o tome koji su benefiti meditacije i na koji način praktikovanje ovakvog stila života može pozitivno uticati na naš um i tijelo. Zbog stresa koji je postao, nažalost, naša svakodnevica, Svetlana preporučuje svakog dana meditaciju od minimum pet minuta. Počnite sa meditacijom danas!

Jelena Plivelic
Meditacija sa Svetlanom Vujačić, sertifikovanom instruktorkom joge
Početna poza u meditaciji

Benefiti meditacije su potvrđeni i u najnovijim medicinskim istrazivanjima, a to su: brži oporavak od stresa, pojačava se prisutnost u sadašnjem trenutku, veći je stepen opuštenosti i poboljšava se kompletno zdravlje na svim nivoima našeg bića.

#ZENEODUTICAJA: Kako pravilno početi sa meditacijom?

SVETLANA: Sve što vam je potrebno da biste meditirali je volja i odluka da popravite kvalitet svog života. Kakav god da život živite, znajte da uvijek može biti bolje i sve to od vas zavisi. Ako je i vaša želja da pokušate, predlažem da zajedno uradimo meditaciju. 

Kao prvo, pronađite udobno i mirno mjesto. Isključite telefon. Sjednite na stolicu, oba stopala su na podu, kičmeni stub je prav (ne naslanjate se na stolicu), nadlktice na koljenima, oči su zatvorene, dišemo isključivo na nos, usta su zatvorena. 

Duboko udišemo i lagano izdišemo na nos. Dok radimo ovu vježbu pažnju usmjeravamo na disanje. Nakon nekoliko laganih udisaja i izdisaja osjetićemo kako je tijelo opušteno i mirno. Radite ovo vremenski koliko vam prija, a kada osjetite da ste spremni lagano otvorite oči i protegnite se.

Svetlana Vujačić je za #ŽENEODUTICAJA napravila seriju fotografija da bi nam olakšala meditaciju kod kuće (Poza 2)
Poza 3

Nakon ovoga osjetićete se opuštenije, a ako ovu vježbu budete praktikovali svakodnevno, sve više ćete biti uskladjeni sa svojim unutrašnjim bićem, imaćete jaču mentalnu snagu i ljepši pogled na svijet. Bićete zdraviji.

Poza 4 

Vremenom ćete postati svjesni svojih potencijala, a kada i sami probudite kreativnost i počnete koristiti svoje potencijale koji su bili uspavani, vaš život neće biti isti, biće ljepši.

Meditirajte svakodnevno minimum pet minuta i svjedočićete raznim čudesima, onim najljepšim o kojima ste nekad samo čitali i slušali. Kao što tijelo održavamo čistim  svakodnevnim tuširanjem, tako je i našem umu potrebno čišćenje meditacijom.

Svi najveći umovi svijeta, počev od Nikole Tesle , svakodnevno su meditirali, pa zašto ne biste i vi?