Efikasni načini za poboljšanje koncentracije i kognicije

Ako se lako ometate ili ne možete da se koncentrišete, niste sami. Stres izaziva zaboravnost i utiče na sposobnost koncentracije i donošenja odluka. Vaša koncentracija je najbolja kada imate pravilan san, ishranu, hidrataciju i ravnotežu između posla i života. U nastavku teksta pročitajte nekoliko savjeta za poboljšanje koncentracije i kognicije, kako biste svakodnevno funkcionisali na najbolji mogući način i kako biste spriječili stresne situacije koje itekako utiču na mentalno zdravlje.

Jelena Plivelic
Efikasni načini za poboljšanje koncentracije i kognicije

Jutarnja rutina koja uključuje brigu o sebi omogućiće vam uspjeh do kraja dana. Postavite alarm 20-30 minuta ranije i odvojite nekoliko trenutaka kada se probudite da vodite dnevnik, popijete kafu u prirodi, malo se istegnete, pospremite krevet ili odredite svoje namjere za dan.

Organizujte svoj dan. Odredite vremenske periode za različite zadatke ili aktivnosti i posvetite se tim zadacima. Obavezno zakažite na vrijeme za brigu o sebi i vrijeme za pristup podršci koja vam je potrebna kako biste mogli da napunite baterije i održite fokus.

Ućutkajte svog unutrašnjeg sabotera. Svi imamo taj glas u glavi koji nas spušta i preplavljuje negativnim mislima. Vremenom možemo ućutkati unutrašnjeg sabotera i zamijeniti taj glas saosjećanjem, brigom o sebi i samopotvrđivanjem, što će poboljšati samopoštovanje i samoefikasnost, tako da smo sigurniji u svoju sposobnost da se fokusiramo i postignemo naše ciljeve.

Multitasking. Često mislimo da multitasking štedi vrijeme i povećava produktivnost, ali je suprotno. Multitasking uzrokuje da naš mozak bude pod stresom i preopterećen. Gubimo vrijeme prelazeći sa jednog zadatka na drugi. Multitasking povećava greške i smanjuje produktivnost.

Obavještenja. Isključite društvene mreže, e-poštu, igre i druga obavještenja. Svaki put kada se obavještenje oglasi, vi ste prekinuti i morate da preusmjerite pažnju sa trenutne aktivnosti koju obavljate. Postavite čvršće granice sa svojim voljenima ako radite od kuće. Saopštite svoju potrebu za neprekidnom i posvećenom koncentracijom tokom određenog vremenskog okvira i čvrsto se držite toga.

Previše kofeina, šećera ili drugih supstanci. Ne možete očekivati da vaš mozak pravilno funkcioniše ujutru ako ste uzeli pomagalo za spavanje u 4 ujutro kada niste mogli da spavate. Ili ste možda popili lonac kafe ili ste prethodnog dana pojeli samo krofnu i dijetalni sok. Shvatite da čak i hrana utiče na vaše raspoloženje i sposobnost fokusiranja.

Započnite svakodnevnu praksu svjesnosti. Istraživanja pokazuju da svjesnost poboljšava koncentraciju i kognitivno funkcionisanje. Vježbe kao što su duboko disanje, progresivna relaksacija mišića, joga ili jednostavno odvajanje od tehnologije i povezivanje sa prirodom pomoći će vam da izađete iz glave i uđete u svoje tijelo.

Uradite kratku meditaciju prije vašeg radnog vremena. Zamislite sebe kako obavljate svoje zadatke sa lakoćom i uspjehom.

Vježbajte zdravu odvojenost. Naučite da njegujete zdravu emocionalnu odvojenost od problema drugih ljudi, sopstvenih negativnih emocija, očekivanja i ishoda.

Izvor