Zašto je kvalitetan san važniji od količine sna?

Kvalitet sna je ključan za dobro zdravlje, čak i više od samog broja sati provedenih u snu. Iako se često preporučuje da odrasle osobe spavaju sedam do devet sati noću, kvalitet sna može biti mnogo važniji za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Jelena Plivelic
Zašto je kvalitetan san važniji od količine sna?

San se sastoji od ciklusa od oko 90 minuta, tokom kojih prolazimo kroz različite faze spavanja, a svaka od njih doprinosi ukupnom kvalitetu sna.

Prva faza, obuhvata lagan san i početak dremanja. Zatim prelazimo u drugu fazu laganog sna, gdje možemo reagovati na spoljne podražaje. Sledeći je dubok san, poznat kao spavanje sporog talasa. Na kraju, dolazimo do faze kada se sanja.

Svaka od ovih faza igra ključnu ulogu u održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Nepravilnosti u balansu između spavanja mogu dovesti do kognitivnih problema, iscrpljenosti, pa čak i nesreća. Osim toga, neravnoteža može povećati rizik od zdravstvenih problema kao što su hipertenzija, gojaznost, dijabetes i poremećaji raspoloženja.

Takođe, važno je da spavate u neprekinutom periodu, umjesto da san presiječete na više dijelova tokom dana. Isto tako, ne treba spavati više nego što je potrebno, jer previše sna može takođe biti štetno. Preporučuje se da odrasle osobe spavaju sedam do sedam i po sati noću, a produženi san može povećati rizik od zdravstvenih problema.

Da biste poboljšali kvalitet sna, važno je usvojiti zdrave navike spavanja i stvoriti odgovarajuće okruženje za spavanje. To uključuje održavanje redovnog vremena buđenja, održavanje spavaće sobe tamnom i hladnom, izbjegavanje upotrebe elektronskih uređaja prije spavanja, i ostajanje aktivnim tokom dana.

Izvor