Da li i kako melatonin utiče na gubitak težine?

Nedeljom, koja je dan za odmor, inspisane smo da saznamo da li i kako melatonin, hormon sna utiče na regulisanje telesne težine? Sve više argumenata je za ovu teoriju. Pročitajte više....

Sanja Milosavljević
Da li i kako melatonin utiče na gubitak težine?

Nedavna istraživanja ističu potencijalne koristi melatonina u oblasti upravljanja težinom i tretmanu gojaznosti. Melatonin, hormon koji je primarno uključen u regulaciju ciklusa spavanja i budnosti, proučavan je zbog njegovih efekata na telesnu težinu i sastav. Studije sugerišu da iako sam melatonin ne može direktno uzrokovati značajan gubitak težine, može podržati napore u upravljanju težinom, posebno kada se koristi u malim dozama. Deluje kao anti-inflamatorno sredstvo i može uticati na distribuciju telesne masti i metabolizam na način koji podržava napore u gubitku težine.

Dalje istraživanje mehanizama melatonina u gojaznosti otkriva da bi mogao biti obećavajući agens za smanjenje telesne težine. Trenutni dokazi ukazuju na potencijal melatonina u ovoj oblasti, iako je jasno da su potrebne opsežnije studije da bi se u potpunosti razumeli njegovi efekti i optimalna upotreba. U specifičnim slučajevima, kao što su gojazne žene, pokazano je da suplementacija melatoninom doprinosi smanjenju telesne težine, sa zapaženim smanjenjima indeksa telesne mase (BMI) tokom perioda od 16 nedelja.

Dalje pojačavajući vezu između melatonina i sastava tela, istraživanja pokazuju da suplementacija melatoninom za produženi period može pomoći u smanjenju telesne masti i povećanju mišićne mase. To je moguće zbog njegovih efekata na nivoe adiponektina, koji igraju ulogu u metaboličkim procesima. Dodatno, studije na modelima kao što su odrasli muški zebrastični ribici pokazale su da suplementacija melatoninom može ispoljiti zaštitne efekte protiv gojaznosti, dovodeći do gubitka težine. Štaviše, upotreba melatonina može ponuditi poboljšanja u poremećajima povezanim sa gojaznošću, sugerisajući da njegova uloga prevazilazi sam gubitak težine kako bi obuhvatila šire zdravstvene koristi.


Izvor