Moć autentičnog liderstva

Mnoge žene liderke osećaju tenziju između svoje ličnosti i očekivanja da se profesionalno ponašaju u ulozi liderke. U pokušaju da prikažete identitet koji nije istinit u odnosu na vas kako biste se prilagodile organizacionim normama, može doći do fizičkog i mentalnog iscrpljenja, nedostatka motivacije i na kraju, odustajanja. Delimo 5 saveta kako da počnete da praktikujete autentično liderstvo.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Moć autentičnog liderstva

Autentično liderstvo je rezultat kombinovanja vašeg ličnog i profesionalnog identiteta u integrisanu celinu, što vam omogućava da se izdignete i prilagodite novim izazovima dok i dalje ostajete verne sebi.

Kako možete praktikovati autentično liderstvo? Danas delimo 5 saveta kako da počnete.

1. Razjasnite svoje vrednosti

Vrednosti su osnova autentičnosti, služe kao kompas koji usmerava vaše akcije, odluke i način na koji se pojavljujete i vodite druge. One su izuzetno važne, ali mnoge od nas nikada ne uzmu vreme da eksplicitno definišu svoje.

Možete li artikulisati svoje najvažnije vrednosti? Ako ne možete, počnite tako što ćete napraviti listu od 5 do 10 vrednosti koje su vama lično značajne i predstavljaju kako želite da vodite.

Evo nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći da otkrijete koje vrednosti su vam najznačajnije:

Razmislite o značajnim trenucima u svom životu kada ste se osećale  srećno, ponosno ili ispunjeno. Šta se dešavalo? Koje vrednosti su bile poštovane? Možete takođe obrnuti ovu situaciju i razmisliti o trenutku kada ste imale snažnu negativnu reakciju na postupke nekoga. Koja vrednost je bila povređena?

Kakva osoba želite da budete?

Koje karakterne osobine najviše cenite kod drugih?

Sada kada ste istražile svoje vrednosti, pitajte se:

Da li moje akcije zaista predstavljaju ono što mi je najvažnije ili sam podlegla vrednostima svoje organizacije, kulture ili društvenog kruga?

Kako živim svoje vrednosti i u svom životu i u kontekstu svoje organizacije ili kompanije? Na primer, ako je jedna od vaših osnovnih vrednosti učenje: Kakve korake preduzimate u svom životu da nastavite sa obrazovanjem? Dozvoljavate li drugima u svom timu da podele svoje ideje ili metode s vama, ili pretpostavljate da je kao nadređenoj, vaš način rada najbolji?

Kada se vodite svojim vrednostima, vaša autentičnost dolazi do izražaja, pomažući vam da motivišete i inspirišete druge, zato ne potcenjujte značaj ovog koraka.

2. Preformulišite svoj identitet liderke

Da biste nastavile napredovanje u karijeri i ostvarile svoj pravi potencijal liderke, neizbežno ćete biti izbačene iz svoje zone komfora kako biste se suočile s novim izazovima i odgovornostima. Kada vas ubace u nove okolnosti, prirodno je da želite da se povučete u ono što je poznato i držati se starih navika i obrazaca razmišljanja čak i kada vam više ne služe. Međutim, jedan ključni element autentičnog liderstva je da ne dopustite da vas prošlost spreči da postanete ono što želite. Upravljanje ovim zahteva identifikaciju načina na koje sebe ograničavate i otvaranje novim mogućnostima. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da podržite sebe u preformulisanju vašeg identiteta liderke:

Napravite osnažujuću priču. Svi mi nosimo lične narative koji diktiraju kako se definišemo - naše snage, naše slabosti, kako "smo mi mi". Uzmite trenutak i pitajte sebe, da li vas priče koje imate o sebi guraju ka tome da postanete liderka kakva želite biti ili vas ograničavaju? Ako ne, preformulišite svoje iskustvo da biste stvorili novu, osnažujuću priču.

Prihvatite evoluciju. Dok se vrednosti obično (delimično) fiksiraju, vaš identitet liderke će se konstantno razvijati kako rastete i prilagođavate se novim izazovima. Umesto da se držite starih načina razmišljanja i ponašanja, ostanite otvorene za mogućnosti. Dozvolite sebi slobodu da eksperimentišete i probate nove stvari. Isprobavanje novih strategija ili promena stila liderstva ne čini vas neautentičnom, sve dok nastavljate da vodite u skladu sa svojim vrednostima.

Pozajmite i prilagodite strategije lidera/liderki koje poštujete. Biti autentična ne znači da morate biti potpuno "originalne" i same rešavati sve probleme. Identifikujte lidere/liderke koje smatrate inspirativnim i čiji stil liderstva odjekuje s vama i isprobajte neke od njihovih strategija. Zabeležite kako se osećate i kako drugi oko vas reaguju. Ponavljajte ovaj proces selektivnog pozajmljivanja od lidera/liderki koje poštujete i neprekidno prilagođavajte ove navike i strategije dok ih ne učinite svojim.

Bitna stvar je da autentičnost ne znači da se nikada ne menjate. Možete razviti lični stil koji vam odgovara, a da se pritom i dalje prilagođavate novim situacijama i reagujete na promene potreba u vašoj organizaciji ili kompaniji.

3. Budite transparentne

Kao liderka, postavljate neizgovorena pravila o tome šta je prihvatljivo, a šta nije u vašem radnom okruženju. Zbog vašeg položaja i reputacije, možda osećate pritisak da sakrijete svoje slabosti ili da prebacite krivicu kada napravite grešku kako biste zaštitile svoj imidž. Međutim, činjenje ovoga signalizira onima u vašoj organizaciji ili kompaniji da greške neće biti tolerisane, ostavljajući zaposlene previše uplašenim da traže pomoć, nude nove ideje ili se upuste izvan svoje zone komfora. Ovo konačno otežava inovaciju, stvara radnu sredinu sa više stresa, toksičnu za rad, i podriva odnose sa i između članova tima.

Sa druge strane, kada ste transparentne u vezi sa izazovima s kojima se suočavate, preuzimate odgovornost za svoje greške i delite lekcije koje ste naučile tokom svog puta, ne samo da gradite poverenje sa svojim kolegama, već im dajete dozvolu da isto to urade. Zaposleni se osećaju udobnije otvoreno diskutujući o izazovima i priznavanju svojih grešaka, što podstiče proaktivno rešavanje problema umesto kontrole štete. Što više budemo transparentne o našem sopstvenom procesu i što više budemo spremne da ljude oko sebe obavestimo o onome s čime se bavimo, učimo i suočavamo, to više im dajemo uvid u to ko smo zaista i stvaramo okruženje oko sebe koje je otvoreno, autentično i pogodno za individualni i kolektivni rast. Kreiranjem kulture otvorene komunikacije, možete dobiti povratne informacije, rešavati probleme brže i efikasnije, i učiniti da se drugi osećaju udobno preuzimajući rizike koji pokreću inovacije. Dakle, ostavite svoj ego na vratima i dozvolite sebi da budete viđene.

4. Zatražite pomoć i prihvatite različite perspektive

Traženje pomoći može se doživeti kao priznanje slabosti ili znak da niste sposobne da nešto uradite. Međutim, to ne može biti dalje od istine. Autentično liderstvo znači biti voljna priznati da nemate sve odgovore. Traženje pomoći od svog tima je znak snage i prilika da osnažite druge na autentičan način. Ovo ne samo da podstiče kulturu deljenja i saradnje, već dovodi do inovativnih rešenja jer različite perspektive izlaze iz vašeg ograničenog načina razmišljanja. Dodatno, kada članovi tima osećaju da su aktivno učestvovali u donošenju odluka i da se njihova perspektiva ceni, biće više posvećeni postizanju ciljeva organizacije ili kompanije.

5. Stavljajte ljude na prvo mesto

Kao liderka, vaša odgovornost nije samo postizanje poslovnih rezultata, već i, što je najvažnije, podrška vašim ljudima. Kada se fokusirate isključivo na poslovne ciljeve bez prepoznavanja potreba onih koji obavljaju rad, paradoksalno gušite rezultate. Autentično liderstvo znači prepoznavanje kroz empatiju i saosećanje šta vaš tim prolazi, istovremeno pomažući im da postave prioritete i fokusiraju se na ključne rezultate. To znači posvećivanje vremena pokazivanju stvarne brige za dobrobit članova tima i demonstriranje spremnosti da budete partnerka u rešavanju izazova. Ovaj pristup koji stavlja ljude na prvo mesto motiviše vaš tim da premaši opis svog posla kako bi doprineo organizacionim ciljevima.

Kako "autentično liderstvo" izgleda za vas će se stalno menjati kako rastete i evoluirate. Da biste danas počele autentičnije liderstvo, postavite sebi pitanje: "Gde trenutno skrivam svoj pravi identitet, izbegavam ranjivost ili se ne pojavljujem kao prava osoba?" Zatim, obavezujte se da ćete preduzeti jedan mali korak kako biste više uskladile svoje postupke sa svojim vrednostima.

Izvor