Zašto je učenje ključno za liderstvo?

Danas se lideri/liderke neprestano suočavaju s izazovom snalaženja kroz nezapamćene promene u poslovnim modelima, tehnološkim napretcima i očekivanjima. Sada, više nego ikad, sposobnost učenja i prilagođavanja nije samo dobra osobina za lidere/liderke; to je apsolutna neophodnost. Kao što je John F. Kennedy rekao: "Liderstvo i učenje su neophodni jedno drugom."

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Zašto je učenje ključno za liderstvo?

Evo osam razloga zašto su učenje i liderstvo u potpunosti povezani.

1. Promene se još više ubrzavaju

Lideri/liderke se više ne mogu oslanjati na isprobane strategije i dokazane modele. Brzina tehnoloških inovacija i globalna diseminacija informacija dovele su do ere u kojoj je promena jedina stvar koja je konstanta. Lideri/liderke koji/e se obavežu na kontinuirano učenje mogu predvideti ove promene i bolje voditi svoje timove kroz njih.

2. Različitost izazova zahteva raznovrsno znanje

Današnji poslovni lideri/liderke se suočavaju sa mnogim zahtevima, od upravljanja timovima do vođenja hibridnih sastanaka, ili od snalaženja u globalnim poremećajima u lancu snabdevanja do rešavanja pitanja održivosti i niza drugih naizgled protivrečnih potreba. Kontinuirano učenje omogućava liderima/liderkama da steknu znanje u različitim oblastima, opremajući ih sveobuhvatnim razumevanjem različitih zainteresovanih strana i najboljim putem ka “win-win” rešenjima.

3. Timovi napreduju u kulturi učenja

Kada lideri/liderke postave prioritet za svoj profesionalni razvoj, postavljaju i moćan primer svojim timovima. Da bi izgradili tim koji je korak ispred promena, lideri/liderke moraju pokazati kulturu učenja, gde se podstiče unapređenje veština, prekvalifikacija i preuzimanje kontrole nad sopstvenim karijernim putanjama. Kultura učenja ne samo da povećava angažovanost i zadovoljstvo zaposlenih, već i čini organizaciju agilnom, otpornom i inovativnom. Jedan način da lideri/liderke podrže učenje dok promovišu timsku koheziju je da podrže programe u kojima tim zajedno učestvuje. Kako je rekao John Quincy Adams, "Ako vaše akcije inspirišu druge da više sanjaju, uče više, rade više i postanu više, vi ste lider/liderka."

4. Donošenje odluka zahteva nove veštine i znanje

Odluke koje lideri /liderke donose imaju dubok uticaj na njihove organizacije. Zahvaljujući kontinuiranom učenju, lideri/liderke mogu zasnivati svoje odluke na najnovijim istraživanjima, najboljim praksama i dubljem razumevanju složenosti svoje industrije. Takve odluke mogu praviti razliku između vođenja tima napred ili suočavanja s neočekivanim preprekama. U našem društvu baziranom na podacima, hirovi i pretpostavke više ne prolaze.

5. Digitalno je deo svakog posla

Digitalna revolucija dovela je do jaza u veštinama, pri čemu se mnoge organizacije bore da pronađu talentovane aplikante/aplikantkinje koji/e su vešti/e u analizi podataka, veštačkoj inteligenciji i digitalnom marketingu. Lideri/liderke koji/e su posvećeni/e učenju mogu bolje razumeti ove oblasti, voditi inicijative za razvoj talenata i osigurati da njihovi timovi imaju konkurentsku prednost potrebnu za uspeh u digitalnom dobu.

6. Samosvest je najpotrebnija osobina liderstva

Lideri/liderke moraju biti svesni/e svojih snaga, slepih tačaka, preferencija i pristrasnosti. Sam proces učenja pomaže nam da to postignemo. Učenje u oblastima emocionalne inteligencije, izgradnje odnosa i ličnog brendiranja može pomoći liderima/liderkama da direktno porade na ovoj osobini. Zapravo, samosvest je prvi korak u procesu ličnog brendiranja i u modelu emocionalne inteligencije Danijela Golemana. A kako rad na daljinu i hibridni rad postaju norma, sposobnost povezivanja sa - i vođenja - timova virtuelno zahteva povećan nivo svesti o sebi (i drugima).

7. Učenje stvara veze sa članovima tima

Prema Gallupu, lideri/liderke koji/e ostvare visoke rezultate u snazi "Učitelj" na Clifton Strengths Assessment pružaju stabilnost budući da su spremni/e za neizbežne situacije "neznajući". Ne biti uvek stručnjak/stručnjakinja može stvoriti transparentnu atmoferu i ostaviti prostor za svakoga da doprinese svojim individualnim oblastima prave ekspertize.

8. Lideri/liderke treba da imaju strategiju za konkurenciju

Lideri/iderke koji/e su posvećeni/e kontinuiranom učenju su radoznali/e i mogu identifikovati izlazeće tržišne trendove, efikasnije inovirati i pozicionirati svoje organizacije da brzo iskoriste nove prilike. Biti proaktivan u učenju i prilagođavanju je najbolji način da se ostane ispred konkurencije.

Ser Fransis Bejkon napisao je: "Samo znanje je moć." I danas to važi više nego ikad. Za lidere/liderke, obaveza kontinuiranog učenja je jedini način da ostanu relevantni/e i izbegnu nespremnost. Kako poslovni pejzaž nastavlja da se razvija, lideri/liderke koji/e ostanu znatiželjni/e i prihvate učenje će nesumnjivo biti na čelu, vodeći svoje organizacije ka uspehu. Jer učenje je vođenje.

Izvor