Borba sa umorom: Kako prepoznati i promijeniti loše navike

Ako se uvijek osjećate umorno, niste sami. Ali da li ste se ikada zapitali da li su stvari koje radite svaki dan ono zbog čega se tako osjećate? Možda vas ne iscrpljuje samo vaš zauzet život ili zahtjevan posao. U stvari, neke od vaših svakodnevnih navika mogu biti pravi krivci.

Jelena Plivelic
Borba sa umorom: Kako prepoznati i promijeniti loše navike

U nastavku teksta pročitajte o 10 svakodnevnih navika koje bi mogle potajno da vam kradu energiju. Možda ćete upravo pronaći odgovor zašto se uvijek osjećate umorno!

Preskakanje doručka.

Svi smo to ranije čuli: doručak je najvažniji obrok u danu. Ipak, mnogi od nas nekoliko puta pritisnu dugme za odlaganje i onda izjure kroz vrata ne zgrabivši zalogaj. Zvuči poznato? Pa, propuštanje doručka znači da počinjete dan na praznom želudcu. Pokušajte da ne preskočite doručak. Čak i ako je to samo komad voća ili jogurt u pokretu, unos hrane u vaš organizam može vam pomoći da pokrenete metabolizam i da vam da energiju koja vam je potrebna da se uhvatite u koštac sa svojim danom.

Preopterećenje kafom.

Ko ne voli dobru šolju kafe za početak dana, zar ne? Toplo je, utješno i pruža nam ono što je potrebno ujutru. Međutim ako pijete nekoliko šoljica kafe tokom dana, to bi moglo da donese više štete nego koristi. Ovo može učiniti da se osjećate još umornije i da posegnete za još jednom šoljom. Pokušajte da smanjite unos kafe i zapamtite, voda je vaš prijatelj! Održavanje hidratacije takođe može pomoći u održavanju nivoa energije tokom dana. Probajte i vidite kako se osjećate.

Zanemarivanje vježbanja.

Vježbanje podiže nivo energije tako što povećava protok krvi i oslobađa endorfine. Osim toga, pomaže vam da bolje spavate noću. Dakle, čak i ako je to samo 15-minutna šetnja ili brza sesija joge, pokušajte da ubacite neku fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu.

Ostati budan do kasno.

Svi volimo dobru kasnonoćnu TV emisiju ili prelistavanje društvenih medija do sitnih sati. Ali da li ste znali da bi to mogao biti jedan od razloga zašto se stalno osjećate umorno? Naša tijela rade u cirkadijalnom ritmu, koji je u osnovi 24-časovni unutrašnji sat koji kruži između pospanosti i budnosti. Pokušajte ranije da odete na spavanje i dajte svom tijelu odmor koji mu je potreban.

Zanemarivanje vremena za sebe.

Između posla, porodice i društvenih obaveza, često zaboravljamo da odvojimo vrijeme za sebe. Zaboravljamo da je neophodno da usporimo i njegujemo sopstvene potrebe i interese. Dakle, bilo da se radi o čitanju knjige, odlasku u šetnju prirodom ili jednostavno mirnom sjedenju sa svojim mislima - pobrinite se da svaki dan izdvojite malo vremena za sebe.

Biti perfekcionista.

Perfekcionizam može biti pravi energetski ubica. To vas stavlja pod stalni stres i pritisak, čineći da se osjećate kao da uvijek trčite na traci za trčanje i da ne stižete nigdje. To je iscrpljujuće. Niko nije savršen. Svi pravimo greške, i to je u redu. Tako učimo i rastemo. Dakle, opustite se. Postavite realna očekivanja i prihvatite da je ponekad dovoljno dobro samo to – dovoljno dobro.

Sjedenje cijeli dan.

U današnjem digitalnom dobu, mnogi od nas većinu dana provode sjedeći – za svojim stolovima, ispred računara ili na kauču. Ali da li ste znali da dugo sjedenje može učiniti da se osjećate umornije? Kada sjedimo cijeli dan, naše tijelo prelazi u režim „uštede energije“ zbog čega se osjećamo usporeno. Pokušajte da se krećete što više možete tokom dana. Ustanite i istegnite se svakih sat vremena, prošetajte tokom pauze za ručak ili uradite neku vježbu na brzinu.

Pretjerivanje.

Pretjerivanje može učiniti da se osjećate iscrpljeno i prezasićeno. Postoji razlika između biti zauzet i biti produktivan. Naučite da postavite prioritete i kažete ne kada je to potrebno. Nije uvijek lako, ali je neophodno za upravljanje nivoom energije i sprječavanje sagorijevanja.

Ignorisanje stresa.

Budimo realni. Svi se nosimo sa stresom. Ali način na koji tada postupamo može da napravi ogromnu razliku u našem nivou energije i opštem blagostanju. Ignorisanje stresa ne čini da on nestane. U stvari, to samo pogoršava stvari. Hronični stres može učiniti da se osjećate stalno umorno, preopterećeno i izgorjelo. Dakle, ozbiljno shvatite stres. Pronađite zdrave načine za upravljanje – bilo da se radi o vježbanju, meditaciji, hobijima ili razgovoru sa nekim kome vjerujete. To nije znak slabosti; to je znak brige o sebi.

Ne slušate svoje tijelo.

Naša tijela su prilično nevjerovatna. Uvijek nam daju signale šta im je potrebno - samo treba da slušamo. Ali prečesto ignorišemo ove signale. Probijamo umor, preskačemo obroke ili uskraćujemo sebi odmor jer smo previše zauzeti ili imamo previše posla. Slušajte svoje tijelo. Ako ste umorni, odmorite se. Ako ste gladni, jedite. Ako ste pod stresom ili ste preopterećeni, napravite pauzu. Vaše tijelo zna šta mu treba; samo treba obratiti pažnju.

Izvor