Novac je ključni dio brige o sebi – evo šta treba da znate o finansijskom zdravlju

Naravno, čuli ste za popularne teme kao što su ravnoteža između posla i privatnog života, nedelje za brigu o sebi i pozitivne afirmacije, ali da li ste čuli za „finansijsko zdravlje?“ Napravite pauzu od maski za lice i jastuka za meditaciju: Postoji drugačiji oblik njege o sebi, jer to bi moglo da vam promijeni život.

Jelena Plivelic
Novac je ključni dio brige o sebi – evo šta treba da znate o finansijskom zdravlju

Šta je finansijsko zdravlje?

Pojednostavljeno rečeno, finansijsko zdravlje je upravo ono kako i zvuči: zdrave finansije. Finansijska dobrobit se ne završava time što imate „dovoljno“ novca i znate šta da radite s njim.

Razlika između finansijskog zdravlja i finansijske pismenosti je u tome što finansijsko zdravlje prepoznaje da novac nije krajnja destinacija (tj. krajnji cilj nije samo da se zaradi mnogo); umjesto toga, novac je oruđe koje koristimo da živimo najsrećniji, najzdraviji i najbolji mogući život.

Način na koji upravljate, investirate i trošite svoj novac ne samo da diktira vaše buduće finansije, već i podsvjesno šalje poruku sebi o tome koliko vrijedi vaša životna energija.

Zašto je finansijsko zdravlje važno?

Finansije su jedan od najčešćih glavnih stresora i (kao što mnogi od nas dobro znaju) hronični stres može negativno uticati na naše zdravlje i dobrobit. Finansijska anksioznost ne utiče samo na vaš bankovni račun ili na navike potrošnje, već može da pređe i na druge oblasti vašeg života.

Osim stresa koji dolazi sa lošim finansijskim stanjem, dobro finansijsko stanje je alat koji pomaže da naši životi budu bolji; to je znati kako da koristimo novac koji imamo za naše blagostanje.Krajnji cilj zapravo nije imati mnogo novca.

Cilj je da potrošite mnogo novca (i znate kako da ga potrošite) tokom svog života kako biste bili što zdraviji i srećniji.

Savjeti za povećanje finansijskog zdravlja:

Budžet zasnovan na onome što vam donosi radost.

Razmislite o tome kako želite da potrošite životnu energiju i upravljajte novcem na osnovu onoga što vam donosi kako biste smanjili stres.

Obrazujte se.

Jednostavno obrazovanje može ukloniti mnogo stresa, pomoći vam da povećate svoj novac i saznate šta zaslužujete i nvestirajte u sebe.Pričali smo o trošenju novca, ali novac se takođe može uložiti. Baš kao što ulažete novac u akcije da biste tokom vremena dobili više od onoga što ste prvobitno uložili, možete uložiti novac i u druge stvari: dobiti članstvo u teretani, kupiti taj onlajn kurs ili kupiti organske namirnice.

Neka praćenje novca postane dio vaše rutine.

Učinite provjeru finansija kao dio vaše nedjeljne rutine. Izađite na sastanak za kafu da biste postavili neke finansijske ciljeve početkom nedelje ili stavite masku za lice i pregledajte bankovne izvode u nedelju uveče. Ne samo da ovo može da smanji dodatni stres već ćete takođe biti svjesniji kako se vaš novac troši i osjećaćete da imate više kontrole nad svojim finansijama.

Automatizujte uštede.

Ako imate problema sa uštedom novca ili želite da počnete da štedite za velike životne kupovine koje će vas usrećiti, pokušajte da automatizujete kako ne biste morali da razmišljate o tome. Ključ je da uštedite ono što možete, ali zapamtite da je poenta štednje u tome da na kraju možete to potrošiti.

Ne zaboravite da potrošite na stvari koje zaista želite.Potrošite novac da biste bili srećniji.

Čak i ako mislite da nemate novca da potrošite, postoji li način da preuredite svoj budžet za stvari koje će vas zaista usrećiti? Kažu da novac ne može kupiti sreću, međutim može se iskoristiti da vam pruži ispunjeniji, manje stresan način života.