Kako spriječiti impulsivnu kupovinu

Impulsivna kupovina je uglavnom emotivna i obično je rezultat neke vrste nezadovoljstva. To mogu biti problemi sa samopouzdanjem, anksioznošću, tugom ili čak dosadom. Terapija kupovinom može vas trenutno učiniti srećnijim, ali osjećaj se brzo može izgubiti kada shvatite da ste prekoračili budžet. Govorimo sebi da zaslužujemo nešto ili da smo to zaradili, ali budite sigurni da to je štetno djelovanje maskirano kao "briga o sebi".

Jelena Plivelic
Kako spriječiti impulsivnu kupovinu

U nastavku pročitajte nekoliko načina da organizujete svoj način života i budžet kako biste spriječili impulsivno trošenje i izgradili zdrave finansijske navike.

Dajte sebi 24 sata da razmislite o nečemu što želite kupiti.

Ostavite predmete u korpi i fizički se udaljite od telefona ili laptopa. Upotrebite mentalnu listu čekiranja kojom sebi možete postaviti pitanje da li je predmet koji želite kupiti zapravo nešto što vam je potrebno ili da li će vam njegova kupovina više štetiti nego koristiti.

Ako ga i dalje želite nakon 24 sata, imali ste vremena da vidite kako bi se uklopio u vaš budžet.

Redovno pregledajte vaš budžet i uštede.

Imajte jasan budžet i pregledajte ga svakog mjeseca.Kreiranje budžeta kojeg ćete se pridržavati pomoći će vam da budete odgovorni kad osjetite želju za kupovinom.

Postavite direktnu uplatu tako da dio vaše plate ide direktno na vašu štednju. Na taj način novac neće biti tu da ga potrošite. To će vam omogućiti da uložite novac na načine koji će obezbijediti vašu finansijsku budućnost.

Otežajte kupovinu.

Praktično imamo pristup kupovini 24/7 i iz udobnosti sopstvenih domova. To dodatno otežava kontrolisanje impulzivnih navika trošenja. Postavite neke prepreke ili tačke provjere kako biste bili svjesniji kada kupujete. Obrišete informacije o kreditnoj kartici koje su automatski sačuvane na vašim omiljenim sajtovima za kupovinu. Preduzimanje ovih koraka će vam dati više vremena da razmislite o onome što kupujete.

Dopustite zdravo trošenje.

Zdravo planiranje budžeta je kao zdrava ishrana - morate sebi pružiti neku razumnu fleksibilnost ili ćete završiti tako što ćete jednog dana prelomiti i pojesti (ili u ovom slučaju, kupiti) sve što vidite. Ne možete očekivati da ćete biti izuzetno strogi i ne kupovati ništa iz zabave.

Ugradite neku fleksibilnost u svoj budžet za povremene izdatke. Previše stroga ograničenja mogu vas obeshrabriti i mogu vas vratiti nezdravim navikama trošenja. Dopuštanje sebi neki 'budžet za zabavu' će vam takođe pomoći da osjetite koristi koje dolaze sa kupovinom nečeg uzbudljivog, bez osjećaja krivice.

Potražite podršku.

Nemojte pokušavati to uraditi sami. Pronalaženje podrške i odgovornosti može daleko pomoći u spriječavanju impulzivnog trošenja. To može biti supružnik, prijatelj ili neko ko takođe radi na svom finansijskom zdravlju. Imajte mjesečne sastanke na kojima iskreno dijelite kako napredujete i dobijate povratne informacije i podršku.

Uradite nešto drugo .

Ako se osjećate anksiozno, pod stresom ili tužno, i primijetite da kupujete, zaustavite se i uradite nešto drugo. Prošetajte, slušajte muziku ili nazovite prijatelja. Brinući se za sebe na načine koji ne uključuju novac, spriječićete da činite impulzivne kupovine kako biste se umirili.

Prije nego što napravite kupovinu, povežite se sa svojim tijelom i primijetite kako vas taj predmet čini da se osjećate. Ako vaš instinkt govori da vjerovatno ne biste trebali nešto kupiti, poslušajte ga. Najvažnije od svega, pokažite sebi saosjećanje i znajte svoju vrijednost.

Iako postoji puno srama oko prevazilaženja impulsivne kupovine i izgradnje zdravijeg odnosa sa novcem, to je nešto sa čime se suočava mnogo ljudi. Sa pravim sistemom podrške, informacijama i resursima, možete stvoriti stil života koji vam pomaže da štedite za važne stvari - a i dalje vam ostavlja prostora da se zabavljate.

Izvor