7 finansijskih navika koje praktikuju uspješne žene

Ako želite da svoje finansije i karijeru podignete na viši nivo, došli ste na pravo mjesto. Bez obzira na to koji su vaši ciljevi, ovi savjeti vam mogu pomoći da napravite novčane poteze i postanete žena kakva želite da budete. Nastavite da čitate da biste saznali sve što treba da znate o finansijskim navikama koje praktikuju sve uspješne žene.

Jelena Plivelic
7 finansijskih navika koje praktikuju uspješne žene

Prioritet daju izgradnji fonda za hitne slučajeve.

Ako postoji jedna stvar o kojoj se uspješne žene bave, to je nezavisnost. Žele da znaju da se mogu osloniti na sebe u svim životnim pravcima, jer znaju koliko je to važno.

Na kraju krajeva, posjedovanje finansijske sigurnosti nije luksuz za uspješne žene - to je apsolutno neophodno. Dakle, oni će po potrebi prilagođavati svoj budžet, izbjegavati rasipničke kupovine i živjeti ispod svojih mogućnosti kako bi izgradili svoj fond za hitne slučajeve.

Strateški štede i troše.

Uspješne žene ne ulaze u zamku da je novac „loš“ ili „zao“. Umjesto toga, oni ga jednostavno posmatraju i poštuju zbog alata kakav jeste i koriste ga mudro.

Međutim, to ne znači da uspješne žene ne troše novac - jer to svakako čine. Međutim, uvođenje ovih malih, svakodnevnih promjena u životnom stilu pomaže im da uštede više i strateški ulože svoj preostali novac u ono što im je najvažnije. Fokusiraće se na trošenje na stvari koje im donose radost, bilo da je to putovanje, noćni izlazak sa voljenim osobama i tako dalje. Ovaj način razmišljanja im takođe pomaže da izbjegnu impulsivne ili emocionalne kupovine, što samo uvećava iznos na bankovnom računu.

Ne izbjegavaju finansije.

Novčano slijepilo postoji – van vidokruga, van pameti, zar ne? – ali zanemarivanje da provjerite svoje finansije iz straha od onoga što biste mogli da vidite je jedan od najvećih pokazatelja nezdravog odnosa sa novcem. Zbog toga uspješne žene ne izbjegavaju da provjeravaju svoje finansije.

Žene koje napreduju u životu znaju da brojevi pričaju priču i mogu da im daju uvid u načine na koje možda previše troše ili moraju da prilagode svoj budžet. To ne znači da se ne plaše ili ne uznemiravaju zbog onoga što bi mogli da vide – oni su još uvijek ljudi – ali će se podsjetiti da je provjera njihovih finansija čin samoljublja. I ovaj podsjetnik je ono što im daje hrabrost da krenu naprijed, uprkos svom strahu.

Pasivno povećavaju bogatstvo.

Još jedan univerzalni talenat koji uspješne žene posjeduju je sposobnost da uvećaju svoje bogatstvo bez potrebe da mrdnu prstom. Oni su finansijski produktivni u svakom pojedinom aspektu i strateški stavljaju svoj novac na štedne račune sa visokim prinosom, dugoročna ulaganja i portfelje za penzionisanje.

Koriste prednosti kreditnih kartica.

Kreditne kartice često (i nepravedno) dobijaju lošu reputaciju. Ali uspješne žene znaju bolje. Kreditne kartice mogu biti klizav teren za mnoge ljude, međutim, kada ih koristite odgovorno, oni mogu imati mnogo koristi. Zbog toga se uspješne žene obavezuju da plaćaju na vrijeme, kupuju samo ono što znaju da mogu da priušte, i imaju nisku iskorišćenost kredita kako bi izgradile netaknutu kreditnu ocjenu.

Štaviše, uspješne žene takođe se staraju da njihova kreditna kartica odgovara upravo onome što im je potrebno. Šta god da je slučaj, oni uklope svoju kreditnu karticu u njihov životni stil - a ne obrnuto.

Nagrađuju se.

Suprotno popularnom mišljenju, uspješne žene ne gomilaju novac. Iako su nesumnjivo pametni štediše, oni takođe znaju kako da se ophode prema sebi kada za to dođe vrijeme.

Vjeruju u protok novca.

Novac dolazi i odlazi, a uspješne žene to znaju. Umjesto da budu uhvaćeni u to koliko novca odlazi sa njihovog bankovnog računa, one vjeruju da će im se više vratiti.

Povjerenje u protok novca je takođe ono što im pomaže da naprave genijalne finansijske poteze. Nisu uhvaćeni u emocionalne optužbe novca, a razborito rukovanje novcem daje im mogućnost da upućuju finansijske pozive najbolje što mogu. Kada dođe do toga, oni žele da natjeraju svoj novac da radi za njih, štede gdje mogu i na kraju uživaju u plodovima svog rada. Usvojite ove principe i primijenite ih na svoj život, i za neko vrijeme bićete priča o uspjehu.

Izvor