Kako pronaći put ka finansijskom napretku

Razmišljanje o bogatstvu donosi duboke promjene u načinu na koji se nosimo s finansijama. Prema stručnjacima, to uključuje oslobađanje od ograničavajućih uvjerenja i osjećaja oskudice. Istovremeno, treba imati na umu da promjene neće doći brzo i da zahtijevaju stvarne napore i akcije. Fokus na mentalni sklop je važan, ali potrebno je i znanje, vještine i dosljednost.

Jelena Plivelic
Kako pronaći put ka finansijskom napretku

Ne treba se oslanjati na nerealna obećanja brzih promjena, već graditi postepeno, sa realističnim očekivanjima i svestranim pristupom finansijama.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko praktičnih savjeta za efikasne načine razmišljanja o bogatstvu.

Izliječite temelj.

Kada se koristi mudro, način razmišljanja o bogatstvu je efikasan alat za popravljanje našeg odnosa prema novcu i može nam pomoći da pređemo iz razmišljanja o oskudici. Za mnoge od nas, novac je povezan sa stresom i strahom, što može stati na put da se ikada zaista osjećamo slobodnim u finansijskom smislu.

Štedite sa zahvalnošću i trošite sa namjerom.

Napravite tablu sa vizijom sa fotografijama onoga što zapravo želite. Ostavite fotografije na miru nekoliko dana, ili čak nedelja. Udahnite i provjerite kako se osjećate. Ponekad možete otkriti da ne želite predmet za kojim ste žudjeli. Možda ćete otkriti da ste zaista zadovoljni onim što već imate. U ovom slučaju, štednja je nusproizvod zahvalnosti - ne straha.

Kada trošimo zarad potrošnje, to postaje klizav teren koji zapravo ne služi našem emocionalnom ili finansijskom blagostanju. Namjera i zahvalnost su sjajni načini za vježbanje razmišljanja o bogatstvu.

Životni process.

Postizanje finansijske stabilnosti je kontinuiran proces. To je nešto što zahtijeva konstantan napor i integrisanje u svakodnevni život sve dok ne postane prirodno. Kada uspostavite čvrstu finansijsku osnovu, možete pratiti svoj napredak.

Svaki put je jedinstven.

Usvajanje finansijskih poboljšanja ima različite pristupe. Svako finansijsko stanje je specifično, pa nema univerzalnog ili brzog pravila o postizanju finansijske dobrobiti. Međutim, za one koji žele unaprijediti svoju finansijsku situaciju, praktikovanje navika kao što je trošenje manje nego što zarađujete, formiranje fondova za hitne slučajeve, smanjenje duga i štednja za penzionisanje su odlična mjesta za početak.

Važno je imati na umu da za usvajanje ovih navika i ostvarenje ciljeva treba vrijeme, a rezultati se ne postižu preko noći. Strpljenje prema sebi je ključno, posebno ako tek započinjete.

Konfrontacija je osnaživanje.

Upravljanje finansijama može biti izazovno, često izazivajući neprijatne emocije. Osjećaj srama često prati ovo iskustvo.

Način razmišljanja o bogatstvu prepoznaje obilje u svemiru. Uz pravilno vođenje, može biti moćno oruđe koje liječi finansijske rane i postavlja temelje za nove obrasce. Ipak, ne zaboravimo da je riječ o samopouzdanju i dostojanstvu, ne o čaroliji.

Ovaj način razmišljanja ne zamjenjuje akciju, ne može zamijeniti donošenje pametnih finansijskih odluka u okviru kompleksnog sistema ili suočavanje sa izazovima koje finansije mogu donijeti.

Izvor