Finansijska pismenost je osnova za preduzetnice

Pandemija COVID-19 otkrila je da su žene neproporcionalno pogođene kada je u pitanju finansijska uključenost i jednakost. Tekuća bitka u rješavanju sistemske nepravde i nejednakosti ima dalekosežne posljedice kada je u pitanju finansijsko blagostanje. Dijelimo sa vama tri savjeta svjetski poznate konsultantkinje koja ukazuje kako bi preduzetnice mogle da preuzmu kontrolu nad finansijskim načinom razmišljanja.

Jelena Plivelic
Finansijska pismenost je osnova za preduzetnice

Tekuća finansijska kriza sa kojom se žene suočavaju je najhitnija i mora se riješiti istraživanjem sistemskih nejednakosti, rodnih stereotipa i uloga. Zauzimajući proaktivan stav za finansijsku pismenost, potrebno je nastojati da više žena preuzme kontrolu nad svojim finansijama i da bi se iste održale.

„Nedostatak finansijske pismenosti je zapravo jedan od najvećih razloga zašto se ljudi širom svijeta bore da uštede novac i investiraju na odgovarajući način“, kaže Džekson, osnivačica i izvršna direktorka Pink Millionaire Cluba. „S druge strane, finansijski pismeni pojedinci su u stanju da bolje upravljaju svojim novcem, planiraju dugoročno i pokreću sopstvene poduhvate od nule koji na kraju postanu profitabilni. Pomažem običnim ljudima da postanu izvanredni preduzetnici kroz poslovanje od kuće, dok im pomažem da stvore način razmišljanja o bogatstvu i liderstvu“, dodala je ona.

Ovo nije proces preko noći, posebno kada ima toliko informacija na internetu i morate biti u stanju da odaberete vrijedne informacije. Dijelimo sa vama tri savjeta na koja Džekson ukazuje kako bi preduzetnice mogle da preuzmu kontrolu nad finansijskim načinom razmišljanja.

Nije važno odakle dolazite

Jedan od Nikolinih najvažnijih savjeta je da nije važno odakle dolazite. Ne morate imati diplomu ili bogate roditelje da biste izgradili bogatstvo. Međutim, uspjeh zahtijeva žrtvu, naporan rad i posvećenost. Ako ste voljni da se uložite u posao, to će biti ispunjeno. Nikola upozorava ljude da nikada ne postoji savršeno vrijeme za početak. „Nikada ne postoji savršeno vreme za početak bilo čega, pa zašto čekati?“

Greške u novcu će se dogoditi - ali da li ćete naučiti od njih?

Za one koji se trenutno muče, Nikol ima nekoliko ključnih savjeta. „Prvo, greške u novcu su samo stvari iz kojih bi trebalo da učite. Ako se osjećate kao da ste udarili u zid, napravite korak unazad i nemojte da tugujete ili budete bijesni zbog finansijskih problema. Umjesto toga, na greške gledajte jednostavno kao na izazove da napravite promjene. Odatle, smislite jasnu viziju svog finansijskog života. Ova vizija vam pomaže da se krećete ka ostvarivanju svojih ciljeva sve dok ulažete napor neophodan da se poboljšate.”

Za one koji trenutno doživljavaju poteškoće, jedna od najvećih istina koju morate da shvatite da biste krenuli naprijed je da će se desiti greške u novcu. „Samo treba da budete u mogućnosti da učite iz njih i shvatite ove greške kao izazov za vas da napravite promjenu.“, kaže Džekson.

Izaberite nišu

Novi preduzetnice prave grešku misleći da mogu da riješe problem za „svakoga“ ili da njihov proizvod/uslugu mogu da koriste svi. Ovo je brz način da ubijete bilo koji posao. Važno je identifikovati jasno i segmentirano tržište za koje možete pružiti trenutno rješenje. „Ako se izgubite u ideji da možete pomoći svima u isto vrijeme, sigurno ćete propasti“, objašnjava Džekson.

Nikol Džekson je preduzetnica koji pomaže 450.000 prodajnih predstavnika u više od 30 zemalja u pružanju finansijskog konsaltinga preduzetnicama koje žele da smanje svoje dugove i preokrenu svoj životni stil.

Izvor