Kako finansijska fobija sputava žene?

Da li vam se znoje ruke i brzo kuca srce kada proveravate svoj bankovni račun? Niste same. U stvari, 2 od 5 žena (46%) kažu da su novčani problemi negativno uticali na njihovo mentalno zdravlje, izazivajući osećanja anksioznosti, depresije, nesanice i stresa.Svi smo već bili u ovoj situaciji, ignorišući bankovne izvode i pretvarajući se da naši prekoračeni limiti ne postoje. Ali za neke, strah od novca može biti preplavljujući. Međutim, strahovanje od finansija i njihovo izbegavanje ima tendenciju da finansijski usporava žene. Šta zapravo znači finansijska fobija i šta možete učiniti da taj osećaj straha pretvorite u motivišući podstrek osnaživanja?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako finansijska fobija sputava žene?

Šta je finansijska fobija?

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su otkrili psihološko stanje koje nazivaju finansijska fobija, koja pogađa više od 9 miliona ljudi samo u Velikoj Britaniji. U suštini, to je stanje koje dovodi do nekih alarmantnih fizičkih simptoma kada se suočimo sa zadatkom upravljanja svojim finansijama

Zašto više žena doživljava finansijsku fobiju?

Pa, tradicionalne rodne uloge možda igraju ulogu u tome. Dugo je ženama bilo usadjivano uverenje da "se jednostavno ne bave finansijama" zato što "nisu dobre u tome". Postoji mnogo studija koje pokazuju da žene imaju manju finansijsku pismenost od muškaraca. Zato nije iznenađujuće što se žene ne osećaju samouvereno sa Excel tabelama ili postavljanjem svojih finansijskih prioriteta u red.

Kako prevazići finansijsku fobiju?

Brzim metodama možete savladati svoju finansijsku fobiju i osećati se finansijski osnaženo. Od pravljenja budžeta do postavljanja ciljeva štednje, svaki korak doprinosi vašoj finansijskoj nezavisnosti.

Korak 1: Razmotrite zašto se plašite

Da li je strah od suočavanja sa nagomilanim dugom? Ili vam nedostaje samopouzdanje kada je reč o finansijskom planiranju? Bez obzira na razlog vaše finansijske fobije, važno je da prepoznate da izbegavanje svojih finansijskih strahova samo pogoršava situaciju tokom vremena.

Korak 2: Pregledajte svoje finansije

Nemojte više dozvoljavati finansijskoj fobiji da vas kontroliše. Uzmite papir i olovku, ili otvorite tabelu, i počnite da zapisujete stanje svojih računa i dugova. Kada sve budete imali pred sobom, možete početi da procenjujete gde se tačno nalazite i planirate budućnost. Zapamtite, ako se borite sa dugom, to je u redu.

Korak 3: Proveravajte stanje svog računa jednom nedeljno

Redovno proveravanje stanja na svojim računima može biti osnažujuća praksa koja ima mnoge finansijske koristi. To vam omogućava da pratite priliv i odliv novca, dajući vam jasan uvid u svoje ukupno finansijsko zdravlje. Poznavanje stanja na računima takođe vam pomaže da donosite informisane odluke o svojim navikama trošenja, pomažući vam da izbegnete troškove prekoračenja i kašnjenja pri plaćanju.

Korak 4: Odmah se uhvatite u koštac sa računima

Biti proaktivan prema svojim računima može biti najbolji način da prevaziđete finansijsku fobiju i zaštitite svoje finansijsko blagostanje. Čim dobijete račun, obavezujte se da ga odmah otvorite i pregledate detalje. Bilo da se radi o računu za komunalije ili plaćanju kreditne kartice, važno je da znate tačno koliko dugujete i kada je rok za plaćanje. Kada jasno shvatite, nemojte odugovlačiti - platite svoj račun što je pre moguće! Tada možete izbeći dosadni strah da će vam to viseti nad glavom.

Korak 5: Napravite budžet

Preuzimanjem kontrole nad svojim finansijama i postavljanjem budžeta koji vam odgovara, možete se osećati osnaženo i samouvereno u svojim finansijskim odlukama. Budžet vam može pomoći da pratite prihode i rashode, identifikujete oblasti gde možete smanjiti troškove i na kraju postignete svoje finansijske ciljeve. Zagovaramo pravilo 50/30/20, koje će vam omogućiti da sa samopouzdanjem i lakoćom postignete svoje finansijske ciljeve.

Korak 6: Otplatite dug

Nema potrebe da dug upravlja vašim životom. Osmelite se i gurnite finansijsku fobiju sa strane tako što ćete preduzeti korake da otplatite svoj dug, ma koliko taj prvi korak izgledao mali. Ne samo da ćete se osloboditi tereta duga, već ćete preuzeti kontrolu nad svojim finansijama i pripremiti put za dugoročni finansijski uspeh.

Korak 7: Postavite finansijske ciljeve

Jedan način da prevaziđete finansijsku fobiju je postavljanje specifičnih finansijskih ciljeva. Kreiranjem konkretnih ciljeva možete preuzeti kontrolu nad svojim finansijama i osećati postignuće kada ih ostvarite. Bilo da je u pitanju otplata duga ili štednja za odmor, imati ostvariv cilj može doneti osećaj olakšanja i motivisati vas da se držite plana.

Korak 8: Učinite razgovor o novcu navikom

Nemojte dozvoliti finansijskoj fobiji da vas sputava. Razgovarajte sa partnerom ili prijateljima o novcu i slušajte šta funkcioniše kod drugih. Ne morate ulaziti u detalje ako vam to nije komforno, ali što više učestvujete u ovim razgovorima, više će vaš strah početi da bledi.

Izvor