Zašto žene podnose zahtev za razvod mnogo češće nego muškarci?

Statistički gledano, žene češće okončavaju svoje brakove nego muškarci. Šta stoji iza ove velike razlike i da li će se ovakva situacija nastaviti?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Zašto žene podnose zahtev za razvod mnogo češće nego muškarci?

Odluka o okončanju braka često je teška, i parovi mogu provesti mesece, pa čak i godine, pre nego što donesu konačnu odluku. Ali kada je reč o pokretanju razdvoda jasno je ko čini krajnji korak. U zapadnim heteroseksualnim vezama, žene iniciraju ogroman broj razvoda.

Posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je brakorazvodna parnica moguća bez navođenja razloga u svih 50 država, neki procenjuju da je broj razvoda koje pokreću žene čak 70%.

Međutim, zašto se žene nerazmjerno češće odlučuju za razvod u prvoj fazi? Za neke, odgovor leži u tome kako partneri ispunjavaju - ili ne ispunjavaju - njihove emocionalne potrebe u braku. Ipak, za druge, stvari su složenije - i ovim statistikama može biti više nijansi nego što se čini.

Značaj nezavisnosti

U većini društava, razvod je relativno nov fenomen.

U Velikoj Britaniji, razvod je bio izuzetno neobičan pre 1914. godine, sa samo jednim razvodom u svakom 450 braka u prvoj deceniji 20. veka. Sada se više od 100.000 parova razvodi svake godine u Velikoj Britaniji, a u SAD-u, oko polovine brakova završi se razvodom.

Zbog ekonomske nezavisnosti koja je neophodna pre nego što žena može pokušati da napusti brak, ili sama ili sa decom koje treba izdržavati, izuzetno je teško ženama da napuste brak osim ako nemaju neki način da samostalno zarađuju novac. Takođe, zbog komplikovanijih rodnih uloga, kako žene počinju da stiču ekonomsku nezavisnost, prirodno dolazi do više bračnih konflikata.

Drugim rečima, ulazak žena u tržište rada omogućio im je da napuste nesrećne brakove po prvi put - više nisu bile finansijski vezane da ostanu u vezama u kojima su zlostavljane ili vezama u kojima njihove potrebe nisu bile ispunjene, pa su žene počele da iniciraju razvode u većem obimu.

Ovo takođe pomaže da se objasni zašto žene sa univerzitetskim obrazovanjem mnogo češće završavaju brak. Preko različitih kultura i geografija, žene koje su ekonomski sposobne da se brinu o sebi - što obično ima veze sa višim obrazovnim nivoima - više su sklonije da iniciraju razvod nego žene koje nisu u mogućnosti da se ekonomski izdržavaju i izdržavaju svoju decu.

Emocionalni i socijalni faktori

Ipak, povećana ekonomska nezavisnost sama po sebi ne objašnjava zašto su žene postale mnogo sklonije iniciranju razvoda od svojih muževa. Ipak, procenat žena koje iniciraju razvode nastavlja da raste - a razlozi su mnogobrojni.

Za mnoge žene, očekivanja koja imaju kada stupaju u brak često ne odgovaraju stvarnosti. Stručnjaci kažu da često imaju veća očekivanja kako će partner zadovoljiti njihove emocionalne potrebe nego muškarci, što može dovesti do razočaranja nakon venčanja.

Muškarci obično socijalizovani da imaju nižu emocionalnu inteligenciju od žena, što može dovesti do osećaja da ne podržavaju svoju partnerku i do toga da ona obavlja veći deo emocionalnog rada u vezi.

Ova emocionalna inteligencija takođe znači da su žene bolje u uočavaju problematične situacije u vezi i "crvenih zastava", te da su sklonije komunikaciji i empatiji, što može značiti da su i prve koje će izneti probleme - što na kraju može rezultirati razdvajanjem ili razvodom.

Žene takođe obično dobijaju manje emocionalne koristi od braka, što može učiniti da im se singl život čini privlačnijim. Dok oženjeni muškarci imaju višestruke koristi - uključujući duži život i više novca - žene obično ne dobijaju iste beneficije iz svojih veza. Umesto toga, one preuzimaju veći deo kućnih poslova i brige o deci, što može ostaviti žene "preplavljenima i pod stresom".

Žene takođe obično imaju više bliskih prijatelja od muškaraca, što znači da imaju bolji sistem podrške kako bi raspravljale o bilo kakvim bračnim problemima, kao i za lakšu tranziciju nazad u singl život.

Traženje rešenja

Naravno, podnošenje zahteva za razvod nije isto što i okončanje braka. Iako istraživanja pokazuju da su žene u heteroseksualnim brakovima sklonije pokretanju razvoda, postoje i žene koje nisu same odlučile okončati svoj odnos, ali žele ili moraju formalizovati razdvajanje bez obzira.

Međutim, za žene može biti mnogo hitnija potreba za razvodom. Razvod se i dalje mora podneti kako bi se podnela finansijska aplikacija.Istorijski gledano, žene su imale veću potrebu za tim zbog svoje slabije finansijske pozicije ili svoje uloge glavnog staratelja.

To znači da žene koje su razdvojene od svojih muževa bez sporazuma o razvodu rizikuju finansijske teškoće, jer možda nemaju zakonsko pravo na bračnu imovinu ili finansijsku podršku dok se ne postigne formalni sporazum o razvodu. Podnošenje zahteva za razvod može biti njihova jedina opcija za obezbeđivanje imovine, čak i ako nisu same odlučile da okončaju odnos u prvoj fazi.

Na kraju, razvodi - kao i brakovi - obično su kompleksni i nijansirani. U nekim slučajevima, podnošenje zahteva za razvod je bolna odluka zasnovana na godinama nesreće. Za druge, podnošenje zahteva je više praktičan potez, zasnovan na potrebi da se postigne finansijski sporazum. Ono što je jasno, međutim, jeste da određeni faktori - poboljšana ekonomska moć žena, nesrazmerni emocionalni potrebe muškaraca i žena u braku, kao i nastavljene nejednakosti u obavljanju kućnih poslova - ukazuju da će razvod verovatno ostati duboko rodno određen.

Izvor