Koje prednosti donosi preuzimanje rizika u preduzetništvu

Preduzetnici često preuzimaju rizik. Potreban je određeni nivo hrabrosti i samopouzdanja da bi se uronilo u preduzetništvo i učinilo ga uspješnim. Preuzimanje rizika se često smatra nečim čega se treba plašiti, ali kada se uradi ispravno, može dovesti do velikih nagrada.

Jelena Plivelic
Koje prednosti donosi preuzimanje rizika u preduzetništvu

Preuzimanje rizika je od suštinskog značaja za preduzetnike koji žele da uspiju. Od osobe je potrebno da pomjeri svoje granice izvan onoga što bi obično radila. Ali preuzimanje proračunatih rizika nudi mnoge prednosti kako za startape tako i za preduzeća.

U nastavku teksta pročitajte 4 prednosti koje donosi preuzimanje rizika u poslovanju.

Nove mogućnosti.

Jedna od najvećih prednosti preuzimanja rizika je to što stvara prostor za nove mogućnosti. Iako može postojati neizvjesnost u donošenju rizičnih odluka, ovi izbori mogu donijeti neočekivani rast ili čak dovesti do potpuno novog pravca vašeg poslovanja. Proširujući svoje horizonte i izlazeći iz svoje zone udobnosti, verovatno ćete otkriti nova tržišta i pristupiti resursima koji ranije nisu bili dostupni.

Vrijedna iskustva.

Rizični potezi pružaju preduzetnicima neprocjenjivo iskustvo koje se ne može ponoviti na drugi način. Kada rizikujete, iz prve ruke saznajete koliko je važno donošenje odluka pod pritiskom i koliko brzo se stvari mogu promijeniti kada se nosite sa neizvjesnim situacijama (i pozitivnim i negativnim). Ova vrsta znanja daje vlasnicima preduzeća uvid u to koje strategije najbolje funkcionišu u različitim scenarijima, omogućavajući im da usavršavaju svoje vještine tokom vremena, dok takođe stiču neprocjenjiv uvid u sopstvene snage i slabosti kao preduzetnika.

Povećana inovativnost.

Preuzimanje rizika podstiče inovacije tako što inspiriše pojedince da razmišljaju van okvira i istraže mogućnosti koje možda ranije nisu razmatrali. Pokušavajući nešto što nikada ranije nije urađeno ili radeći nešto neočekivano, preduzetnici će verovatnije doći do kreativnih rješenja koja iznenađuju njihove konkurente i održavaju klijente angažovanim na njihovim proizvodima ili uslugama.

Finansijski uspjeh.

Preuzimanje rizika prirodno vodi do većeg finansijskog uspjeha jer omogućava preduzetnicima pristup većim resursima ako im se rizik isplati. Pored toga, kada preduzeća diverzifikuju svoja ulaganja ili pronađu jedinstvena rješenja za trenutne probleme kroz preuzimanje rizika, oni imaju tendenciju da uberu veće finansijske nagrade od onih koji se striktno drže tradicionalnih metoda.

Iako postoje brojne prednosti povezane sa preuzimanjem rizika u preduzetništvu, važno je da preduzetnici razmotre potencijalne posljedice prije nego što odluče da li je preuzimanje određenog rizika prikladno ili ne s obzirom na okolnosti koje su u pitanju.

Prepoznavanjem prednosti i mana u vezi sa preduzetničkim preuzimanjem rizika, postaje jasno zašto je takvo ponašanje neophodno ako se želi uspjeti na dugoročne staze.

Izvor