5 važnih zdravstvenih prednosti sporog i jednostavnog života

Da li se savremeni svijet kreće prebrzo za vaš ukus? Uvijek kontrolišete kako upravljate svojom energijom, pa kako ne možete imati koristi od toga da svoju ograničenu količinu posvetite uživanju u slatkoći života kroz jednostavan, spor život?

Jelena Plivelic
5 važnih zdravstvenih prednosti sporog i jednostavnog života

Čovječanstvo u cjelini bi imalo koristi od sporijeg, jednostavnijeg života. Kako trošiti svoje vrijeme i energiju može pomoći u smanjenju nivoa stresa, a prihvatanjem jednostavnog i sporog života isplatiti će se značajnim zdravstvenim prednostima za vaše tijelo i um.

U nastavku teksta pročitajte koje su to zdravstvene prednosti sporog i jednostavnog života.

Više vremena za ono što je važno.

Jedini trenutak koji zaista imate je sadašnji. Zar ne bi trebalo da pokušate da svaki dan učinite nezaboravnim umjesto da odlažete svoju sreću do neuhvatljivog „jednog dana?“

Očigledno, morate voditi računa o životnoj stvarnosti, kao što je plaćanje troškova života. Međutim, život vam jednostavno pomaže da maksimalno iskoristite slobodno vrijeme koje imate.

Razvijte veze koje su ljudima potrebne.

Još jedna od zdravstvenih prednosti sporog i jednostavnog života je to što vam omogućava da budete namjerniji sa svojim vezama. Samoća može da ubije. Povećava rizik od smrti od svih uzroka i uprkos tehnološkoj povezanosti savremenog svijeta, rasprostranjeniji je nego ikada. Izgradnja bezbijednih veza u vašim odnosima zahtijeva vrijeme i njegu. Vaš cilj bi mogao biti da pojednostavite svoj život dovoljno da dodate dvije ili tri značajne društvene interakcije svake nedelje.

U vremenu kada su tehnologija i društveni mediji preuzeli većinu vremena koje bi ljudi proveli u zajednici, potrebna je namjera i trud da se razviju čvrsti odnosi.

Vodite računa o svom fizičkom zdravlju.

Kada ste poslednji put kuvali hranljiv obrok od početka do kraja? Šta kažete na poslednji put kada ste posjetili restoran brze hrane jer ste bili gladni i niste imali energije da kuvate?

Usporavanje ne samo da vam omogućava da više uživate u svom životu, već vam daje i više vremena da preuzmete odgovornost za svoje fizičko zdravlje. Prepoznajete da radite najbolje kada se osjećate dobro i dajete prioritet ponašanjima koja vas tako održavaju, kao što je jedenje hranljivih obroka i vježbanje.

Sporiji život takođe podstiče da provodite više vremena na otvorenom, što takođe ima niz koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Pravljenje pauza od tehnologije i udisanje svježeg vazduha pomoći će vam da se osjećate uravnoteženije.

Postavite prioritete.

Koji su vaši prioriteti u životu? Svako će imati različite odgovore u vezi sa svojim prioritetima i svrhom. Međutim, spor i jednostavan život vam omogućava da steknete bolje uvide uz dovoljno vremena da razmislite o svojim iskustvima.

Živjeti u skladu sa svojim vrijednostima i prioritetima, naći ćete veći osjećaj sreće i zadovoljstva svojim životom.

Smanjite stres.

Kada doživljavate stalni pritisak, vaše tijelo proizvodi višak hormona poput kortizola koji može stvoriti sve vrste neželjenih nuspojava kao što su čudna žudnja za hranom i povećanje tjelesne težine koji dovode do dijabetesa i srčanih bolesti.

Naučite da radite jednu po jednu stvar, pažljivo, jer ako se previše raširite pokušavajući da uradite „sve“ može dovesti do toga da se ne osećate zadovoljni ničim.

Usporavanje vam omogućava da primjetite i cijenite više jednostavnih životnih radosti - i to je odličan način da živite. Ono što je najvažnije, naći ćete bogat smisao u svakom danu kada prestanete da žurite i odlučite da živite sa svrhom i namjerom.

Izvor