5 kritičnih pitanja koja morate sebi da postavite da biste savladali preduzetnički način razmišljanja

Uspješni preduzetnici su posebna vrsta. Oni su inovatori. I oni su uporni. Najbolji od ovih poslovnih lidera razumiju kako da podstiču prodaju, vode svoje timove i upravljaju rastom. Možda nije iznenađujuće što mnogi preduzetnici dijele zajedničke osobine koje ih dobro pozicioniraju i za poslovni i za lični uspjeh. Ovi kvaliteti se odnose na posjedovanje ispravnog načina razmišljanja, vještina i aktivnosti.

Jelena Plivelic
5 kritičnih pitanja koja morate sebi da postavite da biste savladali preduzetnički način razmišljanja

Snažan i pozitivan način razmišljanja preduzetnika zaista je jedan od najvećih pokretača poslovnog uspjeha. Ali šta zaista znači jak način razmišljanja?

Očigledan odgovor uključuje nagon, stav i možda čak i dobru dozu tvrdoglavosti. Ali istinski pobjednički način razmišljanja zahtijeva nešto više.

Da biste procijenili sopstveni način razmišljanja kao vlasnik preduzeća postavite sebi ovih pet ključnih pitanja:

1.     Koliko sam posvećen/a?

Posvećenost je čin vezivanja sebe umom i duhom za cilj ili tok akcije. Ali budimo jasni, imati cilj nije isto što i biti posvećen njegovom ostvarenju. Cilj je nešto što želite da postignete, dok je posvećenost unutrašnji pogon koji će vas odvesti tamo.

Ključna komponenta posvećenosti je pametno planiranje. Nemojte samo zamišljati o uspjehu, smislite strategiju kako ćete prevazići sve neizbježne prepreke na tom putu.

2. Da li vjerujem u ono što radim?

Mnogi preduzetnici pokreću svoje poslovanje na osnovu neke kombinacije lične stručnosti i održivosti na tržištu. Ali sve više, poslovne lidere pokreće njihova strast. Možda je ta strast povezana sa dodavanjem važnih proizvoda ili usluga na tržište. Može se manifestovati kao doprinos javnom dobru. Ili je možda vlasnik preduzeća podstaknut inovacijama i futurizmom.

Unoseći smisao i svrhu izvan finansijskih ciljeva u svoje poslovanje i misiju, značajno poboljšava preduzetnički način razmišljanja.

3. Da li vjerujem u sebe?

Samopouzdanje je centralni dio pobjedničkog načina razmišljanja preduzetnika. Za vjerovanje u sopstvenu sposobnost da kreirate, vodite i razvijate posao potrebno je mnogo bezobrazluka. Ali važno je ne miješati smjelost sa neustrašivošću – a mala doza straha je zapravo dobra. Sposobnost preduzetnika da transformiše lični strah u pozitivnu akciju osnažuje ih da budu bolji poslovni lideri. Samopouzdanje vam omogućava da preuzmete proračunate rizike, omogućava vam da učite iz svojih neuspjeha i omogućava vam da iskoristite svoje talente da biste postigli svoje ciljeve. Ako se borite sa sumnjom u sebe i imate ambicije za preduzetništvo, sada je vjerovatno pravo vrijeme da radite na poboljšanju svog samopouzdanja. Počinje sa prepoznavanjem vaših prednosti, vrednovanjem vaših talenata i povjerenjem u svoje sposobnosti za donošenje pametnih odluka.

4. Da li neuspjehe vidim kao prilike za učenje?

Preduzetnici zapravo uče više iz svojih neuspjeha nego iz uspjeha. Poenta je da su neuspjesi, čak i u najvećem obimu, često varnice koje pokreću inovacije i samorješenje. Neuspjeh u kombinaciji sa radoznalošću može poslužiti kao majstorska klasa za preduzetnike o tome šta je uspjelo, a šta nije i šta je najbolji put naprijed.

5. Da li imam fiksni način razmišljanja ili razmišljanje o rastu?

Imati pravi način razmišljanja je od suštinskog značaja da postanete poslovni lider kakav želite da budete. Fiksni način razmišljanja je ograničavajući sistem vjerovanja koji pretpostavlja da su talenat, inteligencija i pravi put naprijed kruti i neoprostivi. Ovaj mentalitet može biti iscrpljujući za preduzetnike i uspjeh njihovih organizacija. S druge strane, vlasnici preduzeća sa razmišljanjem o rastu otvoreni su za inovacije, promjene i prevazilaženje izazova. Vjeruju da se talenat može razviti kroz iskustvo i obuku. Preduzetnici sa razmišljanjem o rastu obično uče doživotno. Oni su inovatori u svojim sektorima i širom svoje industrije. Način razmišljanja o rastu je zaista gotovo preduslov za uspjeh.

Odvojite malo vremena da razmislite o ovim važnim pitanjima koja se odnose na način razmišljanja i kako se ona odnose na vas. Po samoj prirodi upuštanja u temu i malog samootkrivanja, skoro sigurno se kvalifikujete kao da imate način razmišljanja o rastu i toliko ste bliži tome da postanete vlasnik preduzeća kakav želite da budete.

Izvor