Iz ugla Jelene Vuletić: Dvije karijere-Make it your reallity

Da li ste se ikada osjećali kao da Vaša karijera više nije Vaš jedini pokretački motor? Jeste li ste razmišljali da započnete i posvetite svoje vrijeme drugoj profesiji? Da li ste ikada poželjeli da Vam hobi zapravo bude prvobitna karijera? U određenom trenutku života sigurno smo svi naišli na ta i još mnogo sličnih pitanja. Kao što pretpostavljate, i meni samoj su ove ideje prolazile kroz misli, a zatim sam odlučila da to učinim i svojom realnošću.

Ema Gargović info@balance2business.me
Iz ugla Jelene Vuletić: Dvije karijere-Make it your reallity

Nedavno sam naletjela na članak u kome je autor govorio o tome kako bi svako od nas trebao imati makar dvije karijere i kako je lako zasijati u objema. Bilo je posebno zanimljivo saznati da iako ove dvije profesije možda nemaju ništa zajedničko, na kraju dana su se ipak nadopunjavale. U tim redovima sam se i sama pronašla. Kako zadržati obije strasti i biti uspješan, kad se izgledi za uspjeh čine tako daleko?

U bankarskom sam sektoru skoro već 30 godina, a prateći ljubav i strast prema komunikacijskim vještinama te poboljšanju individualnih i timskih odnosa i performansi, krenula sam sa edukacijama, a kasnije se potpuno zaljubila u koučing.

Kako je sve počelo? Imala sam izgrađenu bankarsku karijeru, dvije predivne odrasle kćerke Milenu i Jovanu, koje su krenule svojim putevima, dovoljno vremena da razmišljam šta još želim da unesem u svoj život. Kako da ga obogatim? Koja su to znanja, vještine, trendovi koje mogu da razvijam, da nadogradim? Na koje načine tim sa kojim radim u banci može davati bolje rezultate?  Šta možemo da promijenimo? Kako da stvorim pozitivniji radni ambijent? Koji su to drugi ljudi, ambijenti koje još želim da upoznam?

Motivisanost za promjenom nije nedostajala!

Jelena Vuletić

Godinama posvećena svojoj djeci i bankarstvu, a često i podijeljena između te dvije uloge, pitala bih se da li sam dovoljno dobra u obije. Da li sam dovoljno dobra majka, provodim li dovoljno vremena sa svojom djecom, a sa druge strane da li sam dovoljno posvećena svom poslu. Postići balans zaista je bilo izazovno.

Kada sam krenula sa edukcijama nijesam znala da će se izroditi koučing. Vještine aktivnog slušanja, postavljanje otvorenih pitanja a ne davanje savjeta, beskrajno važna za mene neutralna pozicija i najvažnije fokus na rješenje, ključne su vještine kouča i one koje sam zaista željela da unaprijedim.

Kako sam imala potrebu da dijelim stečena znanja i da postavljanjem pitanja a ne savjetima, pomažem ljudima kako bi ostvarivali svoje ciljeve, koučing sesije su u početku bile moj hobi. Koučing sesije sa kolegama i dragim prijateljima su hranile moju dušu.

U jednom trenutku, tokom sesije sa mojim koučem, privukao mi je pažnju riječima: „Jelena, čujem da postižeš odlične rezultate radeći koučing sesije sa dragim ljudima. Šta misliš, šta bi još mogla da dodaš kao vrijednost za sebe pored zadovoljstva koje osjećaš pomažući ljudima?“ U tom trenutku kao da mi se sve otvorilo! Moćno pitanje u pravom trenutku! Zbog toga i obožavam koučing. Na taj način je, prije godinu dana, počela priča Balance to business-a, koji se bavi koučingom, konsaltingom i trenizim, gdje su mi moje kćerke najveća podrška.

I zaista, radeći više od jednog posla, shvatite da svaki pojedinačno radite bolje nego što je to bio slučaj ranije. Postajete zadovoljni i ispunjeni! Nove karijere izgrađene su na temeljima i znanjima iz već čvrstih i postojećih karijera. Rad u bankarskom sektoru naučio me mnogim vještinama, a koučing vještine i edukacije su mi dodatno pomogle.

Vjerujem da smo svi kreatori sopstvenog života tj. svako od nas je kreativno biće koje treba da se što više širi i unaprjeđuje.

„Ne mozemo ljude svemu naučiti, možemo im jedino pomoći da to otkriju unutra njih samih“. Gallileo Galilej

Nije uvijek lako, potreban je veliki rad, trud, balans i vrijeme, te je stoga jako bitno odabrati pravi trenutak kada krenuti na takav put. A kada jednom odlučite da uplovite u tako nešto, da ubirate najbolje plodove iz vaših različitih strasti, uživaćete u čarima obje strane.

Izvor