Kako da poboljšate raspoloženje u sivim, vlažnim ili hladnim danima

Nakon što prođu topli i sunčani ljetnji dani dođe i taj zimski vremenski period gdje su kišni i tmurni dani svakodnevica. Da ovakvo vrijeme utiče na naše psihičko stanje, dokazano je i potvrđeno od strane mnogih stručnjaka. Na koji način ostati pozitivan i doživjeti ovu promjenu vremena na drugačiji, pozitivniji način, pročitajte u nastavku teksta.

Jelena Plivelic
Kako da poboljšate raspoloženje u sivim, vlažnim ili hladnim danima

Identifikujte simptome.

Na mnoge ljude utiče promjena godišnjih doba, ali za one sa sezonskim afektivnim poremećajem promjena ima mnogo veći efekat na raspoloženje i nivo energije, što dovodi do simptoma depresije koji imaju značajan uticaj na osnovne funkcije koje svakodnevno obavljamo. Simptomi mogu uključivati nedostatak energije, loše raspoloženje i poteškoće u koncentraciji.

Vitamin D.

Naš organizam stvara vitamin D putem direktne sunčeve svjetlosti, međutim kada se zaređaju tmurni dani, bez zračka sunca i kada ne možemo van, nedostatak ovog vitamina može izazvati depresiju.

Vježbajte.

Samo zato što je kišno i vjetrovito to nije razlog da ostanete u kući i da odustanete od rutine vježbanja na otvorenom. Ukoliko ste adekvatno obučeni vrlo je jednostavno vratiti se vašim aktivnostima jer će vam vaše tijelo biti zahvalno.

Pozovite prijatelje.

Loše vrijeme nam ponekad da razlog da boravimo u kući i da odmorimo od društvenih aktivnosti, ali predugo društveno povlačenje može biti simptom lošeg mentalnog zdravlja. Pokušajte napraviti planove i viđati ljude i imajte u vidu da je održavanje kontakta, čak putem interneta dobar način da poboljšate vaše raspoloženje.

Budite u prirodi.

Doživite loše vrijeme kao neko novo iskustvo i obogatite sebi dan. Šetnja po kišovitom ili tmurnom danu može biti potpuno novo iskustvo na otvorenom. Postoji poznata izreka:“ Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća“ koja je poprilično istinita. Lagani slojevi odjeće, vodootporna obuća i odjeća može promijeniti vaš doživljaj o tmurnim i kišovitim danima koji slijede.

Izvor