Ravnoteža između posla i života je ciklus, a ne dostignuće

Uprkos snažnim dokazima da dugo radno vrijeme može biti štetno i za zaposlene i za poslodavce, mnogi profesionalci se i dalje bore da prevaziđu svoje pretpostavke - i svoje duboko ukorijenjene navike - oko radnog vremena. Šta je potrebno da se oslobodite ovih nezdravih obrazaca i postignete održiviji, nagrađujući balans između posla i privatnog života?

Jelena Plivelic
Ravnoteža između posla i života je ciklus, a ne dostignuće

Postizanje bolje ravnoteže između profesionalnih i ličnih prioriteta svodi na kombinaciju preispitivanja pretpostavki za povećanje samosvijesti — i namjernog redefinisanja uloge. Istraživanja sugerišu da je ovo ciklus u koji moramo da se uključimo kontinuirano kako se naše okolnosti i prioriteti razvijaju. Ovaj ciklus se sastoji od pet različitih koraka:

Pauzirajte i denormalizujte.

Napravite korak unazad i zapitajte se: Šta mi trenutno izaziva stres, neuravnoteženost ili nezadovoljstvo? Kako ove okolnosti utiču na moj rad i angažman u svom poslu? Kako oni utiču na moj lični život? Čemu dajem prioritet? Šta žrtvujem? Šta se gubi? Tek nakon što napravite mentalnu pauzu i priznate ove faktore, možete početi da se bavite njima.

Obratite pažnju na svoje emocije.

Kada povećate svijest o svojoj trenutnoj situaciji, ispitajte kako se osjećate zbog te situacije. Zapitajte se da li se osećate energično, ispunjeno, zadovoljno? Ili se osećate ljutito, ogorčeno, tužno?

Racionalno razumijevanje odluka i prioriteta koji vode vaš život je važno, ali podjednako je važna sposobnost da prepoznate kako se osjećate zbog neke situacije. Svijest o svom emocionalnom stanju je neophodna da biste odredili promjene koje želite da napravite u svom poslu i životu.

Izmijenite prioritete.

Povećanje vaše kognitivne i emocionalne svijesti daje vam alate koji su vam potrebni da stvari stavite u perspektivu i odredite kako svoje prioritete treba prilagoditi. Zapitajte se: šta ste spremni da žrtvujete i koliko dugo?

Naši prioriteti se često mijenjaju brže od naših svakodnevnih navika da raspoređujemo vrijeme.

Razmotrite svoje alternative.

Prije nego što krenete u rješenja, prvo razmislite o aspektima svog posla i života koji bi mogli da budu drugačiji kako biste se bolje uskladili sa svojim prioritetima. Da li postoje komponente vašeg posla koje biste želeli da vidite promijenjene? Koliko vremena biste voljeli da provedete sa svojom porodicom ili na hobije?

Sprovedite promjene.

Konačno, kada prepoznate svoje prioritete i pažljivo razmotrite opcije koje bi vam mogle pomoći da se poboljšate, vrijeme je da preduzmete akciju. To može značiti „javnu“ promjenu — nešto što eksplicitno mijenja očekivanja vaših kolega, kao što je preuzimanje nove uloge koja je dizajnirana da bude vremenski manje zahtjevna ili „privatnu“ promjenu, u kojoj neformalno mijenjate svoje radne obrasce kao što je na primjer fleksibilnije radno vrijeme, a da pritom ne pokušavate da promijenite očekivanja svojih kolega.

Izvor