Intervju sa Elenom Srzentić Frleta: Neke uloge u životu dobijamo rođenjem, neke su nam date kao blagoslov, a neke same biramo

Okidač velikih promjena u mom životu bilo je moj sin. Kad sam postala majka dala sam sebi obećanje da ću biti najbolja verzija sebe, kako bi njemu bila najbolja majka. Uz njega sam shvatila da želim da se bavim nečim što će imati mnogo veći smisao i nešto zbog čega bi on, jednog dana, mogao da bude ponosan na mene - poručila je Elena Srzentić Frleta u intervjuu za #ZENEODUTICAJA

Nada Stojanović
Intervju sa Elenom Srzentić Frleta: Neke uloge u životu dobijamo rođenjem, neke su nam date kao blagoslov, a neke same biramo

,,Biti svoja može skupo da vas košta, ali vrijednost koju dobijate je neprocjenjiva“ jedna je od poruka Elene Srzentić Frleta akreditovanog ICF Erickson Coach, autorke i mentorke. Autorka je i međunarodnog koučing programa LadyLifeCoach čija je misija edukacija žena na putu lične i profesionalne samorealizacije. U sklopu tog programa vodi privatne sesije i grupne radionice za žene širom svijeta.

Rođena je u Beogradu, ali veći dio života provela je u Rusiji, gdje je završila studije na moskovskom državnom Univerzitetu Lomonosov i stekla diplomu magistra socioloških nauka.

Kako je kazala u intervjuu za #ZENEODUTICAJA u Moskvi je 10 godina gradila karijeru u reklamnoj industriji u međunarodnoj reklamnoj agenciji Saatchi& Saatchi iz koje je otišla kao regionalna account direktorica kad je rodila prvo dijete.

- Od kad sam postala majka počela sam da provodim više vremena u Beogradu i neko vrijeme smo živjeli između dva grada, da bi se prije par godina sa porodicom preselila da živim i radim u Beogradu – kaže Elena.

Već više od šest godina je akreditovani ICF Erickson Coach, autor i mentor.

Osnivač je prvog u Beogradu transformacionog prostora za žene Lady Life Studio.

Autor coaching radionica za žene - Lady Life Talks kao i autor treninga i mentorskog programa za izgradnju ličnog brenda Brand New You.

Treću godinu vodi svoju kolumnu u Sensa Magazinu, vodiču za srećan i ispunjen život.  Ove godine izdala je svoju prvu knjigu & transformacioni priručnik  ,,Budi svoja”.

Osmišljena je kao praktični vodič za žene, koji pokazuje put od ženskih uloga do samoostvarenja.

#ZENEODUTICAJA: Šta znači transformacioni kouč, na koji način pomažete ženama?

#Elena Srzentić Frleta: Transformacioni kouč vam pomaže da prođete kroz proces kako željenih, tako i neželjenih životnih promjena. Nekada promjene priželjkujemo i u tom slučaju svjesno radimo na strategiji i planu njihove realizacije i implementacije u život. Nekada nam se te promjene dese uprkos našoj volji i onda moramo naći način da se nosimo sa novim živonim okolnostima.

Tokom sesije mi identifikujemo šta je to što više ne želite, šta realno možete da promijenite u datom trenutku i kako da prođete put iz tačke u kojoj više ne želite da budete do tačke gdje bi sebe voleli da vidite.

Umjesto da se fokusiramo na promjeni ponašanja, transformacioni koučing ide mnogo dublje i radi na promjeni načina na koji vidite i doživljavate sami sebe.

Kroz promjenu perspektive, mijenjamo i odnos prema sebi i svojim životnim okolnostima.   

Radimo na tome da prepoznamo i preoblikujemo stečena negativna uvjerenja, sa potisnutim strahovima i nedostatkom samopouzdanja.  Pomažem ženama da vide sebe sa strane kako bi imale realnu procjenu svojih kapaciteta i mogućnosti.  Tražimo unutrašnju motivaciju i način da pravimo male i realne korake u željenom pravcu. Nekad se to tiče posla, nekad porodice, ali uvijek počinjemo od rada na sebi. Sve ostalo dolazi kao posljedica unutrašnjih promjena.

#ZENEODUTICAJA: Postojalo je mnogo odluka u vašem biznis svijetu, kada ste prelomili i odlučili da se bavite sobom?

#Elena Srzentić Frleta: Kreirajući reklamne kampanje za kompanije kao što su Procter&Gamble, Coca – Cola, Emirates  Airlines, gradili smo to što smo u Saatchi&Saatchi zvali – Lovemarks: brendove budućnosti koji su se odlikovali dubokom privrženošću sa strane potrošača.

Stvarajući Lovemarks istraživali smo potrebe ljudi i tada sam shvatila - da jedna od osnovnih potreba svakog od nas je da budemo autentični i kao takvi prihvaćeni.

Posao u reklamnoj industriji je bila moja strast, ali nakon 10 godina intenzivnog rada sa veoma zahtjevnim klijentima počela sam da se preispitujem gdje i kako vidim svoju budućnost.

Okidač velikih promjena u mom životu bilo je moj sin. Kad sam postala majka dala sam sebi obećanje da ću biti najbolja verzija sebe, kako bi njemu bila najbolja majka. Uz njega sam shvatila da želim da se bavim nečim što će imati mnogo veći smisao i nešto zbog čega bi on, jednog dana, mogao da bude ponosan na mene.

Tada sam se i zainteresovala za coaching, a kroz upoznavanje tehnika vidjela sam rezultate koje sam postizala i shvatila koliko on može biti koristan. Riješila sam da pretvorim ljubav u profesiju i krenula na edukaciju u Erickson Coaching International poslije koje sam odmah pokrenula svoju privatnu praksu. 

#ZENEODUTICAJA: Sa čim se najviše suočavaju žena na putu karijere?

#Elena Srzentić Frleta: Obzirom da sam i ja majka i žena, koja pokušava da bude dobra na oba fronta: i kod kuće sa porodicom i na poslu, prepoznala sam potrebu mnogih žena koje to isto žele, a susreću se sa nizom izazova: samokritikom, grižom savjesti, nerazumijevanjem okoline, nedostatkom podrške, ankcioznošću zbog nemogućnosti da sve postignu.

Često su u situaciji da od nečega moraju da se odreknu i nažalost najčešće kako bi bile dobre za druge, odreknu se sebe - svojih želja i snova.

Moramo mnogo da balansiramo između sebe i drugih, između posla i porodice, između „hoću“ i „trebala bih“, između planiranja budućnosti i mogućnosti da uživamo u sadašnjem trenutku.

Na to se dodaju izazovi u poslovnom okruženju gdje se svakodnevno iznova dokazujemo, a u nekim situacijama uz sve to imamo i toksično okruženje, manipulacije i konkurenciju sa kojom isto treba umjeti nositi se.  

Zaista je teško balansirati sa svim tim ulogama, očekivanjima i obavezama i svakoj od nas u nekom trenutku je potrebna pomoć. Što prije to osvijestimo to ćemo lakše proći kroz teške periode sa minimalnim posljedicama po svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Baš zato sam pokrenula coaching program LadyLifeCoach koji je namijenjen upravo ženama i gdje radimo sa svim tim izazovima.

#ZENEODUTICAJA: Da li mislite da je ženama na Balkanu teško?

#Elena Srzentić Frleta: Nije lako biti žena na Balkanu, a još je teže biti srećna i uspješna žena na Balkanu. Postoji uvjerenje da jedno isključuje drugo.

Uloga žena na Balkanu je dosta specifična i kulturološki obilježena.

Samo na našem podneblju kćeri oslovljavaju sa „sine moj” i toliko toga je time rečeno!

Toliko iza te riječi stoji očekivanja i nada o tome ko smo i kakve treba da budemo.

Generacijama unazad žene su se rađale i umirale sa jednim zadatkom – da nekome budu DOBRE, nezavisno od toga da li su one DOBRO.

Društvo ocjenjuje ženu i njene sposobnosti kroz socijalne uloge koje ona nosi kroz život.

Kako rastemo i same počnemo da vrednujemo sebe kroz prizmu svake od tih uloga.

Neke uloge u životu dobijamo rođenjem, neke su nam date kao blagoslov, a neke same biramo.

Svaki naš identitet nas definiše kao ćerku, majku, suprugu, i stavlja nas u kalup poželjnog i očekivanog ponašanja, često odvajajući nas od naše suštine.

Uloga žena u društvu uvijek je bila fundamentalna, ali njen značaj i vrijednost kroz istoriju, često je bila umanjena pa čak i zanemarena. Zato odgovor na pitanje „kako drugačije” nije lak i ne može ni da bude, ali ništa se neće promijeniti dokle god mi taj obrazac ponašanja ne osvijestimo i ne donesemo odluku da bude drugačije.

Kroz svoj rad zalažem se upravo za promjenu te paradigme i da žene prestanu sebe da definišu po tome “čije smo” i da počnu da cijene sebe na osnovu toga “ko smo”.   

#ZENEODUTICAJA: Kako sve postižete, djeca, karijera...?

#Elena Srzentić Frleta: Iskreno primjenjuem sve što i drugima preporučujem kroz svoj rad. Vjerujem da planiranje umiruje um i daje osećaj kontrole u haosu svakodnevnih obaveza.

Bez plana smo u opasnosti da nam se ,,život dešava” bez ikakvog našeg učešća u njemu.

Zato se trudim da radim nedjeljno planiranje svojih poslovnih i privatnih obaveza, isto tako svako jutro izdvajam vrijeme da isplaniram taj dan, kako bi svesno ušla u njega.

Delegiram šta ne moram da uradim lično, odlažem ono što mogu da uradim kasnije i radim odmah ono što znam da mora biti urađeno.

Pokušavam da odvajam ono što je hitno, od onog što je zaista bitno.

Učim da postavljam prioritete kako poslovno, tako i privatno.

Kad  mi je svega previše pitam sebe ,,koja stvar koju danas uradim će donijeti najveći efekat  i najviše me približiti osobi koja želim da budem?“

To mi pomaže da se podsjetim šta mi je zaista bitno.  

Radeći svaki dan malu, ali tog trenutka najbitniju stvar, primijetićete da dugoročno postižete veliki progres bez svakodnevnog stresa.

#ZENEODUTICAJA: Šta biste poručili mladim djevojkama na putu do uspjeha?

#Elena Srzentić Frleta: Kao sociolog identifikovala sam ključne ženske uloge, koje nas definišu kroz život i na osnovu tog istraživanja napisala sam svoju knjigu ,,BUDI SVOJA”.

Poruke te knjige su upravo to što bih poručila svim mladim djevojkama, pa i svojoj ćerci.

Zapravo tu knjigu sam posvetila upravo njoj.  

·       Ne oslanjajte se na to ,,čije ste“ i šta posjedujete, već gradite lični integritet i svoje vrijednosti.

·       Postavljajte pitanja, istražujte, ulažite u sebe i svoja znanja, jer to je nešto što niko ne može da vam oduzme i to nikad neće izaći iz mode.

·       Ne dozvolite da vam drugi govore šta je za vas moguće, sami postavljate svoje standarde i kriterijume.

·       Donosite odluke na osnovu toga ko želite da budete, a ne šta danas imate ili možete.

·       Ne kopirajte i ne gubite vrijeme gledajući šta drugi rade, to će vam samo oduzimati energiju koju možete da usmjerite na to da budete zdravije, srećnije, ispunjenije, bolje.  

·       Svaka od vas posjeduje unutrašnju mudrost, koja vam je najbolja navigacija kod donošenja odluka. Ali morate da naučite da slušate svoje srce.

·       Usudite se da više vjerujete sebi, nego drugima. 

·       Nađite način da budete SVOJE.