7 saveta za izbor prave mentorke/mentora

Bez obzira da li ste na početku, sredini ili ste na prekretnici vašeg ličnog, karijernog ili preduzetničkog razvojnog puta, biće vam potrebno mnogo saveta. Dobra mentorka/mentor može biti pravi izvor mudrosti koji vam je potreban. Zato je ovaj izbor ključan za vaš uspeh. Ali kako izabrati mentorku/mentora koji najbolje odgovara vašim ličnim i profesionalnim razvojnim ciljevima? Evo 7 saveta koji će vam pomoći u izboru.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
7 saveta za izbor prave mentorke/mentora

1. Jasno definišite koga tražite

Pre nego što uopšte započnete svoju potragu, posvetite malo vremena razmišljanju o tome šta je vama ili vašoj firmi trenutno potrebno i kako bi mentorstvo moglo da vam pomogne da postignete svoje ciljeve. 

Šta vam najviše treba od mentorke/mentora? Mreža kontakata? Saveti iz realnog života?Uvidi u poslovanje?

Da li tražite stručnjakinju/stručnjaka u određenoj oblasti? Na primer, marketing, finansijski saveti ili neko sa iskustvom u međunarodnoj prodaji?

Kakvo relevantno iskustvo tražite?

Razmotrite faktore kao što su njihov background, veštine, ekspertiza i mreža. Prava mentorka/mentor će vam pomoći u povezivanju sa pravim osobama i koristiće svoju već postojeću mrežu kako bi vam ili vašoj firmi pomogao/la da stignete tamo gde treba da budete.

Potpuno je u redu želeti različite stvari u različitim trenucima vašeg puta. Takođe je u redu tražiti različite savete od različitih mentorki/mentora. Na primer, možda će vam na početku preduzetničkog projekta više trebati finansijski saveti, ali kako vaš projekat raste, vaš fokus se može promeniti kapotrebi za savetima u sferi marketinga.

2. Razmotrite vaše vremenske okvire

Da, strateški pristup vašem mentorstvu pomoći će vam da postavite temelje za što bolje korišćenje mentorstva.

Kakva vrsta pomoći vam trenutno najviše treba?

Kakva vrsta pomoći mislite da će vam trebati za šest meseci ili godinu dana?

Potrebna podrška će se najverovatnije razlikovati, posebno kada je u pitanju razvoj vaše firme. Bićete u mogućnosti da se fokusirate na mentore/mentorke koji imaju iskustvo koje vam je potrebno da udovolji vašim potrebama u ovom trenutku i da vam pomognu da razvrstate svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve.

3. Razmotrite vaše vrednosti i interese i uporedite ih 

Kada birate mentorku/mentora, imate priliku da izaberete dugoročnog partnera za vašu ličnu i poslovnu sferu.

Šta vam je najvažnije u vašoj karijeri ili ličnom životu?

Pronalazak osobe sa kojom gajite slične vrednosti pomoći će vam da se međusobno bolje razumete , a time doprinosite boljem odnosu. Dobro je započeti procenom sopstvenih vrednosti. Zabeležite svoje vrednosti i stvarno ih razmotrite.  Da li verujete u ravnotežu između posla i privatnog života? Stavljate li porodicu na prvo mesto? Da li ste više introvertni ili ekstrovertni? U kojoj meri želite da izađete iz svoje zone komfora? Na primer, osoba koja radi više od 60 sati nedeljno možda neće biti odgovarajući mentor. Više ćete naučiti od nekoga čije vrednosti odražavaju vaše, ali to ne znači da treba ne treba nekada izaći iz svoje zone komfora. Zato je ključno da se međusobno razumete na ličnom nivou i da delite iste vrednosti.

Jednako važno je da li se divite toj osobi zbog njenih postignuća i iskustva. Dobra mentorka/mentor treba da bude osoba koja deli sličan profesionalni pogled i možda je prevazišla slične izazove ili postigla ciljeve koje vi želite dostići.

4. Potražite nekoga ko zaista voli svoj posao

Mentorstvo je odnos i ako vibracije nisu prave, onda se odnos neće razvijati na način koji će biti produktivan za vaše ciljeve.

Da li se slažemo?

Da li se osećam prijatno sa ovom osobom?

Ponekad je potrebno malo vremena da odnosi počnu teći glatko. Ali, verujte svom osećaju. Zato je sasvim u redu da odlučite da ne nastavite sa mentorstvom ako vam osećaj kaže da to nije to.

5. Razumite svoj stil komunikacije

Razmislite o tome kako volite da komunicirate i odlučite da li biste želeli lične sesije ili vam odgovaraju i online razgovori, putem telefona. Ako osećate da bi lični kontakt bio najbolji način da radite na svojim ciljevima, onda se fokusirajte na mentorke/mentore koji su smešteni u vašem gradu.

Koji je vaš stil komunikacije?

Koliko povratnih informacija vam je potrebno?

Koliko često biste želeli da se sastajete?

6. Ne plašite se da izađete iz svoje zone komfora

Mentorstvo je odnos koji će vam pomoći da se razvijate profesionalno i lično, a često to zahteva i izlazak izvan vaše zone komfora.

Da li sam spreman/spremna za različite poglede i perspektive?

Koliko volite da vas neko gura napred da radite napornije?

Da li želim mentorku/mentora u mojoj sferi ili sam otvoren/otvorena za perspektive iz drugih industrija?

Ne plašite se da razmislite o mentorstvu koje je malo izvan vaše zone komfora (dok se i dalje usklađuje sa vašim vrednostima). Mentorka/mentor ne treba da bude vaš klon ili prijatelj. Važno je imati raznovrsnost kako biste osigurali da dobijate istinski različite poglede na stvari. Dobre mentorke/mentori se mogu naći u ljudima koji su mlađi od vas, iz druge zemlje ili drugog pola.

Osoba sa drugačijim iskustvom može dodati vrednost pružajući drugačiji ugao gledanja i pomoći vam da dobijete jasnoću.

7. Gde početi?

Razmislite o tome da tražite događaje za umrežavanje u vašem okruženju kako biste se lično sreli sa potencijalnim mentorima/mentorkama, ali nemojte biti stidljivi ni da direktno kontaktirate ljude, na primer, putem LinkedIn-a.

Izvor