Za pokretanje biznisa konsultujte stručnjake

Vidim organizacije poput ,,Žena od uticaja Zapadnog Balkana“ i organizacije poput ,,Lumus Investment Collective“ koje pružaju podršku i mentorstvo kako bi pomogle start-up ženama. Kad započinjete posao imaćete mnogo pitanja, a važno je znati da postoje organizacije kojima se možete obratiti i pitati - ističe King

Nada Stojanović
Za pokretanje biznisa konsultujte stručnjake

Pit King iz organizacije Balkan Xchange ima dugogodišnje iskustvo u multinacionalnim kompanijama i radu sa investitorskim fondovima i investitorima. Srela sam ga neposredno pred predavanje u Privrednoj komori Crne Gore. Britanac poreklom, Balkanac u duši, vrlo lako se uklopio u naš tempo. Pit konsultuje i mlade preduzetnike za razvoj poslovnih aktivnosti kazao je za #zeneoduticaja da prilikom pokretanja sopstvenog biznisa budući preduzetnici moraju najprije razmisliti da li su spremni na saradnju sa investitorima.

U Crnoj Gori je za mlade preduzetnike važno što postoje organizacije kojima se mogu obratiti. “Vidim njihovu glad i strast. Vjerujem da će mnogi pokazati svoj potencijal i ideje i u regionu” - smatra King, kojem se sviđa što ima sve više ženskih start-up kompanija.

- Vidim organizacije poput ,,Žena od uticaja Zapadnog Balkana“ i organizacije poput ,,Lumus Investment Collective“ koje pružaju podršku i mentorstvo kako bi pomogle start-up ženama. Kad započinjete posao imaćete mnogo pitanja, a važno je znati da postoje organizacije kojima se možete obratiti i pitati - ističe King.

Takođe, važno je mladi da preduzetnici razmišljaju samo o novcu, već i o tome kako investitori mogu unaprijediti njihovu kompaniju. Ne treba se plašiti, postavljati pitanja ili tražiti pomoć.

- Vjerujem da je snaga u drugim ljudima koji će vam rado pomoći ili odgovoriti/podijeliti vlastita iskustva. I na kraju, vjerujte u sebe i svoju ideju/posao - poručuje King. On naglašava da Crna Gora treba da sačuva svoje talente i privuče digitalne nomade. Crna Gora ima ogromnih potencijala u investicionim krugovima i treba obratiti pažnju na mlade talante, kako bi im pružila šansu da uspiju i da ne odlaze iz zemlje - kazao je Pit King.

Iza njega stoji bogato znanje iz oblasti razvijanja biznisa. Tokom karijere, King je stekao relevantno znanje i veze na više geografskih područja, posebno EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika), koristeći set vještina upravljanja operacijama u zemlji, spajanjem i preuzimanjima, upravljanjem kupcima i zainteresovanim stranama, te izgradnjom efikasnih timova, uvođenjem i sprovođenjem novih strategija. Iako rođen u Velikoj Britaniji, veći dio karijere proveo je radeći sa kompanijama širom regiona i takođe živeći na Balkanu.

Upoznao je mnoge talente, ali i kompanije koje posluju van Crne Gore i dolaze ovdje i zapošljavaju talente koji se zatim sele u inostranstvo. “Vrlo je važno da i preduzetnici i vlada stvaraju okruženje u kojem ljudi vide priliku i korist da ostanu i ovdje otvore svoje poslove i ostvare karijeru. Drugo, treba smanjiti papirologiju i pojednostaviti procese kako ne bi uvijek bilo potrebno ispuniti još jedan obrazac ili komad papira” - kaže King i naglašava da je nadahnut dok razgovara s mnogim mladim preduzetnicima.